van der Horst

Hankook 24H Dubai: Audi-teams bezetten volledige eerste startrij

ABT Racing - Audi R8 LMS
ABT Racing - Audi R8 LMS
Audi-teams bezetten de volledige eerste startrij voor de elfde editie van de Hankook 24H DUBAI. In de tijdtraining reed de Duitser Christer Jöns aan het stuur van de C. Abt Racing Audi R8 LMS (#4, Christer Jöns/Andreas Weishaupt/Isaac Tutumlu Lopez/Matias Henkola/Daniel Abt) met 1:57,892 minuten de snelste tijd op het 5,399 kilometer lange Dubai Autodrome en behaalde zo de eerste pole-position voor Audi bij de race in Dubai. Zijn Duitse landgenoot Christopher Mies completeerde het succes voor Audi met de tweede tijd in de R8 LMS van Land Motorsport (#28, Marc Basseng/Christopher Mies/Carsten Tilke/Connor de Phillippi). Derde algemeen en snelste in de A6-Am-klasse was de Nederlander Nicky Pastorelli met de V8 Racing-Chevrolet Corvette (#333, Nicky Pastorelli/Alex van ‘t Hof/Rick Abresch/Wolf Nathan).
  • STX Motorhomes
Land Motorsport - Audi R8 LMS
Land Motorsport - Audi R8 LMS
Nadat hij twee jaar geleden al de pole-position voor de race in Dubai had behaald, stond Pastorelli ook nu lange tijd bovenaan de ranglijst in de kwalificatie voor de race van dit jaar, maar een slotoffensief van de Audi-teams weerhield de Corvette van de pole-position. Christer Jöns liet het potentieel van de nieuwe Audi in Dubai zien en was zelf verbaasd over zijn gereden tijd: “Ik wist dat we snel waren, maar ik had niet verwacht dat ik een tijd van 1:57 minuten zou kunnen rijden”, gaf de Duitser toe. “Misschien hielpen de omstandigheden ook wel mee, want toen de zon onderging, werd het iets koeler, waardoor ook de rondetijden beter werden.” Met vier Audi’s R8 LMS bij de eerste zes deden Audi-klantenteams het goed in Dubai. Naast de Corvette was de gloednieuwe Abu Dhabi Black Falcon Mercedes-AMG GT3 (#2, Khaled Al Qubaisi/Hubert Haupt/Jeroen Bleekemolen/Maro Engel/Indy Dontje) op de vijfde plaats de enige andere niet-Audi in de top zes.

De Oostenrijker Klaus Bachler behaalde in de Black Falcon Team TMD Friction-auto (#60, Burkhard Kaiser/Sören Spreng/Stanislav Minsky/Mark Wallenwein/Klaus Bachler) de pole-position in de Porsche 991 Cup-klasse na een langdurig duel met de Nederlander Jaap van Lagen in de Porsche van Lechner Racing Middle East (#80, Nicolas Missin/Bruno Tortora/Alex Autumn/Christopher Zöchling/Jaap van Lagen). De tweede Porsche van het Black Falcon Team TMD Friction (#61, Saud Al Faisal/Manuel Metzger/Gerwin Schuring/Saaed Al Mouri/Anders Fjordback) eindigde als derde in de klasse.    

V8 Racing - Chevrolet Corvette
V8 Racing - Chevrolet Corvette
De Fransman Alban Varutti domineerde in de SP2-klasse, waarin hij met de Vortex V8 GC Automobile GC 10 V8 (#203, Lionel Amrouche/Alban Varutti/Cyril Calmon/Mathieu Pontais) zijn eigen snelste tijd meerdere malen wist te verbeteren en uiteindelijk de pole-position veiligstelde. De tweede tijd in SP2 was voor de GDL team Asia-Porsche 991 Cup (#77, Alberto Vescovi/John Iossifidis/Karim Al Azhari/Roberto Ferri/Gianluca de Lorenzi), gevolgd door de Porsche Lorient Racing-Porsche 997 Cup S (#64, Frédéric Ancel/Christophe Bourret/Pascal Gibon/Jean-François Demorge/Philippe Polette).

De Brit Bradley Ellis was de snelste in de eerste 30 minuten van de kwalificatie, die exclusief waren voorbehouden aan de klassen A2, A3, CUP1, TCR en SP3. Met zijn tijd van 2:09,090 minuten behaalde Ellis met de Optimum Motorsport-Ginetta G55 GT4 (#223, Bradley Ellis/Ade Barwick/Dan O’Brien/Elliott Norris) de pole-position in de klasse SP3. Met de Century Motorsport-Ginetta G55 GT4 (#229, Nathan Freke/Anna Walewska/Aleksander Schjerpen/Tom Oliphant) en de snelste van de beide Nova Race-Ginetta G55 GT4’s (#284, Luca Mangoni/Gianluca Carboni/Roberto Gentilli/Luca Rangoni/William Moore) als tweede en derde was de volledige top drie voor Ginetta. De Britse sportwagens bezetten zelfs de eerste vijf plaatsen in de klasse.   

Christer Jones - ABT Racing
Christer Jones - ABT Racing
In de toerwagenklasse A3 behaalde de Duitser Bernd Küpper met zijn Hofor-Kuepper Racing BMW E46 M3 Coupé (#101, Bernd Küpper/Martin Kroll/Oliver Bender/Lars Zander/Michael Kroll) al vroeg de voorlopige pole-position en bleef tot aan het einde van de sessie bovenaan. De SEAT Leon Supercopa van het Poolse team RTG by Gladysz Racing (#21, Adam Gladysz/Marcin Jaros/Robertas Kupcikas/Jerzy Dudek/Simon Larsson) en de Peugeot 208 GTi van het Franse Team Altran Peugeot (#208, Stéphane Ventaja/Thierry Blaise/Guillaume Roman/Kim Holmgaard) volgden op de plaatsen twee en drie.     

Het algemeen kampioensteam in de 24H SERIES powered by Hankook, Memac Ogilvy Duel Racing, begon de titelverdediging succesvol, omdat Phil Quaife met de SEAT Leon Cup Racer van het team (#1, Ramzi Moutran/Nabil Moutran/Sami Moutran/Phil Quaife) de snelste tijd in de TCR-klasse reed. Het Britse team CTR-Alfatune werd tweede met zijn SEAT (#126, Christopher Bentley/John Clonis/Adriano Medeiros/Robert Gilham), gevolgd door het team Zest Racecar Engineering, eveneens met een SEAT (#130, Andrew Hack/Daniel Wheeler/Kane Astin/Lucas Orrock).   

24H Dubai: Sfeerbeeld pitlane
24H Dubai: Sfeerbeeld pitlane
Na een spannende strijd in de CUP1-Klasse voor BMW M235i Racing-auto’s eindigde de Brit George Richardson met de Sorg Rennsport-BMW (#151, Ahmed Al Melaihi/Chris James/Rebecca Jackson/George Richardson/Ricardo Flores) bovenaan. Nipt geslagen eindigde de Duitser Max Partl met de Bonk Motorsport-BMW (#146, Rainer Partl/Hermann Bock/Max Partl) als tweede, voor de auto van het teamDUWO Racing uit Luxemburg (#235, Jean-Marie Dumont/Maurice Faber/Frederic Schmit/Nicolas Schmit/Thierry Chkondali).

Snelste team in de klasse A2 was presenza.eu Racing Team Clio, waarvoor de Italiaan Luigi Stanco de Renault Clio Cup IV (#112, Sonny Nielsen/Luigi Stanco/Stefan Tanner/Christian Dijkhof/Yoshiki Ohmura) op de pole-position kwalificeerde. Met de Besaplast Racing Mini Cooper S JCW (#165, Friedhelm Erlebach/Henry Littig/Fredrik Lestrup/Franjo Kovac) op de tweede plaats en de Team K-Rejser-Peugeot RCZ (#171, Jan Engelbrecht/Jacob Kristensen/Thomas Sørensen/Claus Bertelsen/Jens Mølgaard) op de derde positie eindigden drie verschillende merken in de top drie.   

Na de warm-up van 10.30 tot 11.00 uur lokale tijd start de race op vrijdag om 14.00 uur en eindigt op zaterdag op hetzelfde tijdstip, gevolgd door de prijsuitreiking. Motors TV zendt de race volledig live uit, de uitzending loopt van vrijdag 13.30 uur tot zaterdag 14.30 uur. Bovendien hebben de TV-zenders Viasat Motor, Sportklub, Dubai Sports TV en Gear One TV gedeeltelijke live-uitzendingen tjdens de race gepland. Live-commentaar wordt verzorgd door de experts van Radiolemans.com. Live-streaming, live-timing en nieuws is te vinden op de website van de serie onder www.24hseries.com. Er zijn ook regelmatige updates via Twitter (@24HSERIES), Facebook (24H Series), Instagram (24HSERIES) en Youtube (24H Series). Nadere informatie over de Hankook 24H DUBAI en de andere evenementen van de 24H SERIES powered by Hankook is te vinden via www.24hseries.com.

Creventic PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in 24H Series op donderdag 14 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24H Dubai.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons