van der Horst

Austin: Nabeschouwing ProSpeed Competition

Austin, Texas, in de het zuiden van de VS was de plaats van afspraak voor de vierde manche van het WK Uithouding of het World Endurance Championschip. Voor ProSpeed Competition was het meteen een belangrijke afspraak in de geschiedenis van het Belgische team. Voor het eerst werd er gereden met de gloednieuwe Porsche 911 RSR van het type 991. De Franse rijders François Perrodo, Manu Collard en Matthieu Vaxivière, die na zijn ongeval in Monaco weer van de partij was, behaalden meteen de eerste pole-positie van het Belgische team in het WEC, een schitterende manier om de nieuwe Duitse GT te verwelkomen.
De 6 uur durende wedstrijd startte ook zeer sterk voor het drietal en de prachtige gedecoreerde Porsche 911 RSR kon mee vooraan strijden in de periode voor de rode vlag. Een technisch probleem zorgde dat het
einderesultaat niet was zoals verhoopt, maar één ding is zeker, tijdens de tweede helft van het WK, zal ProSpeed Competition zijn mannetje staan in het WK.

Het World Endurance Championship of WEC is ondertussen aan zijn derde seizoen toe en de competitie blijft winnen aan belang en niveau. De eerste race na de legendarische 24 Uur van Le Mans, midden juni, vond plaats in de Verenigde Staten, met vervolgens nog verplaatsingen naar Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Azië. In de VS waren niet minder dan 4 constructeurs officieel vertegenwoordigd in de GTE-klasse. ProSpeed Competition komt uit in de klasse LM GTE Am, waarbij wordt gereden met professionele rijders in combinatie met een jong talent en een gentlemen driver.

Voor ProSpeed Competition was het een bijzonder belangrijke afspraak in de VS, want na jaren trouwe dienst werd afscheid genomen van de Porsche 911 type 997, terwijl de schitterende 991 in ontvangst werd genomen. Vanaf de eerste meters bleek hoe goed de nieuwe GTE van Porsche is. François Perrodo, Emmanuel Collard en Matthieu Vaxivière startten het weekend met een zesde plaats in de eerste vrije trainingen en een derde in de tweede sessie als voorbereiding op de race. Tijdens de kwalificatiesessie, waarin Manu Collard en Matthieu Vaxivière ieder twee snelle ronden moesten neerzetten, schoof de
Porsche naar de eerste plek op, een prachtige manier om het debuut van de wagen te vieren.

De wedstrijd zelf kende een bewogen verloop, met het weer als scherprechter. Na het eerste deel van de race diende de wedstrijdleiding vanwege hevige regenval zelfs de rode vlag boven te halen. ProSpeed Competition kon zich tot dan in de top van het GTEstartveld handhaven. Na de onderbreking zou een mechanisch probleem voor een langer oponthoud zorgen.

Rudi Penders (ProSpeed Competition Team Principal)
“De pole-positie is een heel belangrijke prestatie voor het team, een eerste resultaat echt bovenaan de rankschikking sinds ons debuut in het WEC begin dit jaar. Vergeet niet dat we nog maar vier van de acht wedstrijden ver zijn, wat maakt dat we als team bijzonder fier op de prestatie mogen zijn. Het is voor ons een enorme motivatie en de volgende stap is om dergelijk resultaat om te zetten in een podium tijdens de race. Er resten ons nog vier afspraken dit seizoen en wij weten waar ons doel ligt. Uiteraard hadden we bijzonder graag tot het einde van de race mee vooraan gevochten, maar laat ons positief afsluiten en afspraak geven in Fuji voor de volgende race van dit hoogstaande WK Uithouding.”

François Perrodo (Rijder - #75 ProSpeed Competition Porsche 911 RSR GTEAm)
“Ik heb de wagen op de zesde plaats overgenomen en meteen bleek dat de nieuwe 991 me echt ligt. Ik reed goede chrono’s, klom op naar de tweede plaats, maar mijn opmars werd jammer genoeg gestuit door de rode vlag wegens de zeer slechte weersomstandigheden. Laten we echter de pole-positie van Matthieu en “Manu” niet vergeten. Die eerste startplek is buitengewone prestatie voor het team en plaatste ons bovenaan de hiërarchie.”

ProSpeed Competition Press  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons