van der Horst

Autoritaire zege voor Groupe Lemoine by M3M in de Hankook 25 Hours VW Fun Cup

Lucca Ayari/Ugo de Wilde/Gilles Smits/Pierre Lalmand/Michaël Leenders
Lucca Ayari/Ugo de Wilde/Gilles Smits/Pierre Lalmand/Michaël Leenders
Zomerse temperaturen, de terugkeer van het publiek zonder gezondheidsmaatregelen, 119 wagens aan de start en een prachtige overwinning voor de #424 Groupe Lemoine by M3M (Leenders-Lalmand-Smits-de Wilde-Ayari): de jaargang 2022 van de Hankook 25 Hours VW Fun Cup zal niet snel vergeten worden!
Het recept is gekend, maar ieder jaar opnieuw blijft het voor een uitmuntende cocktail zorgen. Amusante wagens, een wedstrijd voor amateurrijders die verrijkt wordt met de aanwezigheid van talloze professionele rijders, een populair evenement met animaties voor groot en klein… Met een publiek van talrijk aanwezig was, 119 wagens aan de start en een wedstrijd tot in de laatste minuten bleef boeien, blijft de editie 2022 van de Hankook 25 Hours VW Fun Cup voor altijd een grand cru!
 
Op sportief vlak was het uitkijken naar een strijd met – minstens – een vijftiental teams die kans maakten op de zege. Na minder dan een minuut gingen de zegekansen van één team echter al in rook op… Bij de eerste grote remzone, aan Les Combes, werd Ludovic Bellinato het slachtoffer van een afgebroken remklauw. De wagen was te zwaar beschadigd, ook door het contact met de zusterwagen (de #480 Milo Tourneur), en dus besliste het team dat hij vormde met Kevin Caprasse, Lorenzo Donniacuo, Timo Van Impe en Christophe Nivarlet om de handdoek in de ring te werpen.
 
Enkele uren later was het de beurt aan de #2 DRM Autographe om te verdwijnen, nadat Brent Verheyen (gekoppeld aan Ulysse De Pauw, Stéphane Lémeret en Rudy Servol) werd geraakt door een auto in moeilijkheden op de top van de Raidillon. Over het algemeen verliep de openingsfase trouwens erg nervues, met talloze incidenten die voor verschillende strategieën zorgden toen de safety cars op het circuit werden gestuurd. Het was wachten op de avond en de nacht om een helder zicht te krijgen op de situatie in het klassement.
 
De #477 DRM Autographe, die even het contact verloor met de kopgroep na pech tijdens sommige neutralisaties, kwam op zondagochtend opnieuw in dezelfde ronde van de leider. De winnaars van 2021 en polesitters van 2022 mochten echter een kruis maken over de zege toen Émile De Dryver (de teamgenoot van Cédric Bollen, Sébastien Kluyskens en Amaury Bonduel een spinnende auto niet meer kon ontwijken in de bocht van Malmédy. Het viertal kon opnieuw vertrekken, maar had een tiental ronden verloren.
 
Groupe Lemoine by M3M - VW Fun Cup #424
Groupe Lemoine by M3M - VW Fun Cup #424
Door tankbeurten die minimaal vijf minuten kosten, was de strategie een van de sleutels van het einde van de wedstrijd. Vooraan spaarden twee wagens brandstof om een extra tankstop te vermijden: de #424 Groupe Lemoine by M3M en de #415 Clubsport Racing. Uiteindelijk was de zege voor Michael Leenders, Pierre Lalmand, Gilles Smits, Ugo de Wilde en Lucca Ayari. Na 2011 en 2015 is het de derde triomf voor het team M3M onder leiding van Jean-Luc Dubois.
 
“De slotfase heeft me veel stress bezorgd”, gaf Michael Leenders toe, de man die er driemaal bij was. “Tijdens het laatste halfuur heb ik de voet volledig van het gas gehaald om niet zonder benzine te vallen, maar ik wist dat onze tegenstanders achter ons hetzelfde deden. We hebben als rijders onze job gedaan door alle fouten te vermijden. Daarnaast is er natuurlijk het team dat ik wil bedanken voor een perfecte wagen en een foutloze strategie!”
 
De krachttoer van Clubsport Racing
 
Clubsport Racing - VW Fun Cup #415
Clubsport Racing - VW Fun Cup #415
De #415 Clubsport Racing, uiteindelijk tweede aan de eindmeet, zorgde voor sensatie door mee te strijden voor de bovenste podiumtrede zonder Top Gun aan boord. Bovenop de zilveren medaille in het algemene klassement, domineerden Koen De Wit, Pieter Ooms, Olivier Aerts en Paul Theysgens de Fun-categorie.
 
De Fransen Olivier Pernaut, Benjamin Rivière, Arnaud Tsamère en Théo Nouet leverden eveneens een vlekkeloze prestatie af door mee op het podium te staan met de #483 Orhes Motul. Ze trokken aan het langste eind in het duel voor de derde plek tegen de #421 DDK Mega van Pierre-Yves Corthals, Claude Pirson, Aurélien Comte en Yann Ehrlacher, die in de slotronden moest afrekenen met schade na een contact met een andere auto. Simon Tourneur, Guillaume Mondron, Gilles Verleyen en Maxime Soulet vervolledigden de top 5 op twee ronden van de winnaars.
De leiders in het Pure-kampioenschap op de afspraak 
In het Fun-klassement (voor teams zonder Top Guns) domineerde de #415 Clubsport Racing (Koen De Wit-Pieter Ooms-Olivier Aerts-Paul Theysgens) dus de debatten. De #426 AP by Acome  (Pierre Piron-Gilles Piron-Jean-Luc Vandormael-Sébastien Incardona) leek op weg naar de tweede plek, maar een aanrijding resulteerde in een indrukwekkende klapper in het laatste wedstrijduur.
 
De #451 Orhes Sofrat Europierre (André Bastet-Richard Bastet-Georges Da Cruz-Vadim Malapelle), die vanaf de start voor de verrassing kon zorgen, eindigde op een mooie zesde plek in het algemene klassement en tweede in Fun, voor de 466 Eurodatacar (Anthony Beltoise-Laurent Coubard-Jean-Charles Rédélé-Grégoire Demoustier-Paul Evrard).
 
DRM Motorsport - VW Fun Cup #199
DRM Motorsport - VW Fun Cup #199
In de Pure-klasse (rijders met voornamelijk de VW Fun Cup als ervaring) bevestigde de #199 DRM Credeco zijn favorietenrol. Quentin Denis, Florian Van Dooren, Julien Schein en de Fransman Maxime Batifoulier konden al snel de leiding in de categorie bezetten, een positie die ze nooit meer zouden afgeven. Een top 10-resultaat in de uithoudingsrace was de kers op de taart. Op de twee andere podiumtredes was de strijd wel onvoorspelbaar. De #487 AC Motorsport bestuurd door Geert Windels, Benoit Arnaudet, Raphael Bolle Debal en Ralph Pierard had het laatste woord ten opzichte van de #282 A3 Pro by M3M (Eric Steinlin-Nicolas Perez-Patrice Fiorenzano-Axel Soyez) en de #399 DRM Materne (Jean-Luc Heymans-Nathan Brauns-Martin Businaro-Kilian Stordeur-Bernard Draps).
 
Spanning was er niet in de Vintage-klasse. Bij de Evo1’s, een knipoog naar de 25ste verjaardag van de VW Fun Cup dit jaar, stak de #40 VFC by Team 40 met kop en schouders boven de concurrentie uit. Patrice Trenchant, Simon Duterme, Quentin Laruelle, Georges Fontaine en Vincent De Halleux waren de onbetwistbare winnaars van de categorie. 
Biplaces: Milo Monster Trendy krijgt de zege cadeau
Net als in het algemene klassement was er een intense strijd bij de Biplaces, ook daar met verschillende strategieën maar met een verplicht aantal pitstops. En toch nam de #315 Fun 4 Racers by Comtoyou van Norbert Camara, Marc-Olivier Van Oppens, Frédéric Taquet en Geoffrey Bara in de loop van de wedstrijd de maat van de concurrentie.
 
Milo Monster Trendy - VW Fun Cup #342
Milo Monster Trendy - VW Fun Cup #342
Op minder dan dertig minuten van het einde maakte een opgeblazen motor een einde aan een schitterende prestatie die beloond had mogen worden met een eerste succes. De een zijn dood is de ander zijn brood… Vijf jaar na de zege in 2017, kreeg de #342 Milo Monster Trendy de zege cadeau. Vaste waarden Francis Plunus en Éric Jardon kregen versterking van rallyrijders Tom Rensonnet en Grégoire Munster.
 
Het ‘traditionele’ duel met de #365 Carpass LRE by DRM (Miguel Coppieters-Philippe Denis-Stéphane Lémeret-Philippe Reynens-Gautier Engisch-Maxime Pasture-Ulysse De Pauw) vond wel degelijk plaats, aangezien beide teams door amper één ronde gescheiden werden.
 
Op de laatste podiumtrede kwam de #383 M Racing terecht met het ‘dream team’ dat bestond uit Yvan Muller, Yann Ehrlacher en Laurent Millara). Het drietal kwam van ver terug, nadat ze tien ronden hadden verloren door een kapotte radiator, een gevolg van een uitstap in een grindbak. Zonder dat incident zouden de Fransen meegespeeld hebben voor de zege… De #360 Milo CBRS (Alain Dupont-Philippe Fisette-Michel Koning-Rob Kruger) en de ongelukkige #315 Fun 4 Racers by Comtoyou vervolledigden de top 5.
 
Het is eigen aan uithoudingsraces: mens en machine hebben afgezien en de zomervakantie komt net op tijd. De zesde van zeven manches van de VW Fun Cup powered by Hankook 2022 vindt plaats op 16 en 17 september op het circuit van l’Anneau du Rhin.

VW Fun Cup press  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons