van der Horst

Autosalon: De wereld premières onder de loep genomen

Genty Akylone
Genty Akylone
Het Brusselse Autosalon wordt door de constructeurs meestal niet gebruikt voor het lanceren van nieuwe modellen. Maar toch kan men in Brussel dit jaar uitpakken met enkele wereldpremières. Weinig “echte nieuwigheden” wel, maar het betreft vooral facelifts of hernieuwde aandrijvingen bij bestaande modellen.
Jaguar F-Type
Jaguar F-Type
Met de Genty Akylone heeft men een echte wereldprimeur te pakken, maar deze Franse supercar kan men bezwaarlijk een wagen voor dagelijks gebruik noemen. De sportwagen waarvan de V8 motor met dubbele turbo 1200 pk levert wordt bovendien in minieme oplage geproduceerd. Met de Jaguar F-Type sportwagen mikt de Britse constructeur op een iets ruimer publiek. Op het autosalon kan men voor het eerst de facelift van de F-Type bewonderen, vooral de voorkant de wagen werd onder handen genomen waarbij de nu horizontale lichten het meest opvallen.

Mercedes GLA
Mercedes GLA
Mercedes toont in wereldprimeur de nieuwe GLA, die wel anderhalve centimeter korter is dan zijn voorganger maar toch meer beenruimte biedt. Tegelijk presenteert men de GLA AMG uitgerust met een 2.0 turbomotor die 306 pk levert. BMW hield tot bij de opening van het salon geheim welke wereldprimeur zij zouden meebrengen. Het is de plug-in hybride versie geworden van de X1, die de 1.5-benzinedriecilinder van 125 pk en de elektromotor van 95 pk deelt met X2 xDrive25e.

Opel Insigna
Opel Insigna
Ook die andere Duitse constructeurs, Audi en Opel, tonen voor de eerste maal een nieuwe versie van een bestaand model. Bij Audi is dat de A5 Sportback g-tron, een elegante vijfdeurs met een vernieuwende aandrijving op aardgas. Opel heeft de Insigna een facelift gegeven, niets spectaculair nieuw op het eerste zicht, maar de hertekende voor- en achterzijde ogen wel fraai.

Renault Clio E-tech
Renault Clio E-tech
Bij Renault staan er niet minder dan drie wereldpremières, de Captur E-tech, de Clio E-tech en de nieuwe Espace. De vijfde generatie Clio en de tweede generatie Captur krijgen een hybride versie. Beide modellen zijn uitgerust met een 1,6 liter benzinemotor gecombineerd met een 36 kW sterke elektromotor. De Captur is bovendien een plug-in hybride wat niet geldt voor de Clio. De Espace heeft een facelift gekregen met onder meer nieuwe lichtblokken en een geüpdatet infotainmentsysteem.

Nissan Juke
Nissan Juke
De Nissan Juke is aan zijn tweede generatie toe. Het design is iets braver geworden, maar blijft wel de opvallende karakteristieken behouden. Ook het interieur kreeg een update en oogt ronduit modern. De aandrijving blijft echter beperkt tot de 1,0 liter driecilinder turbobenzinemotor van 117 pk. Mini brengt een speciale reeks van zijn Cabrio mee als wereldpremière naar de Heizel, Sidewalk genaamd. Veel nieuws valt er niet te ontdekken buiten een exclusieve blauwe koetswerkkleur “Deep Laguna” gecombineerd met een stoffen kap met pijlpatroon.

Foto's: Ronald Janssens, Marnik Mouchaers & Niels VaeckSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Autosalon op zaterdag 11 januari 2020.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons