van der Horst

Azerbeidzjan: Mercedes heerst - Vandoorne negentiende

Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Motorsport
Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Motorsport
Met groot gemak palmde Mercedes de eerste startrij in voor de allereerste Grote Prijs van Azerbeidzjan - aldaar de race vorig seizoen Grote Prijs van Europa heette. Op de bochtige omloop waren Mercedes en Lewis Hamilton buiten categorie. De drievoudige wereldkampioen reed bijna een halve seconde sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas. De Ferrari's vertrekken morgen vanop de tweede rij nadat Kimi Raikkonen maar liefst 1,2 seconden moest toegeven op Hamilton die de 66ste pole uit zijn F1-loopbaan pakte. Het record van Michael Schumacher staat op 68. Andermaal kommer en kwel bij McLaren: beide rijders overleefden Q1 niet.
Stoffel Vandoorne - McLaren Honda Formula 1 Team
Stoffel Vandoorne - McLaren Honda Formula 1 Team
In Q1 bleek wat eerder al uit de F2-races bleek: de baan is vuiler dan vorig seizoen en hierdoor zijn er veel slippers, tikjes tegen muren en blokkerende  banden tijdens het remmen. Renault begon meteen met een handicap aan de kwalificatie aangezien de bolide van Jolyon Palmer niet tijdig klaar was nadat deze in brand was gevlogen in de laatste vrije training. In Monaco was McLaren-Honda nog verrassend competitief maar met de lange rechte lijn op Baku is dat hier niet het geval. Fernando Alonso reed de zestiende tijd, Stoffel Vandoorne de negentiende. Tussen hen in waren ook nog Romain Grosjean en Marcus Ericsson uitgeschakeld. 

Nico Hulkenberg - Renault Sport Formula One Team
Nico Hulkenberg - Renault Sport Formula One Team
In Q2 bleek al dat Mercedes een streepje voor had op Ferrari op deze omloop, opvallend na de prestatie van de Italianen in Monaco. Hamilton sloot af met zeven tienden voorsprong op WK-tegenstander Sebastian Vettel. Opvallend veel fouten werden er gemaakt door Felipe Massa die wel erg veel moeite had om zijn Williams op de ideale lijn te houden. Zich plaatsen voor Q3 was echter geen probleem. Uitgeschakeld waren nu beide piloten van Toro Rosso terwijl Nico Hulkenberg (Renault), Pascal Wehrlein (Sauber) en Kevin Magnussen (Haas) hun reeds geëlimineerde teamgenoten konden gaan opzoeken.

Valtteri Bottas - Mercedes AMG Petronas Motorsport
Valtteri Bottas - Mercedes AMG Petronas Motorsport
De laatste sessie begon met een foutje van Bottas. Het rechter achterwiel van de Mercedes tikte een muurtje aan maar zonder erg. Meer problemen waren er bij Ferrari waar Raikkonen maar vooral Vettel fouten maakte. Intussen reden de Mercedessen reeds de eerste en tweede tijd met Bottas op de voorlopige pole. Met nog 3 minuten 33 op de klok viel Daniel Ricciardo stil op de baan waarna de rode vlag werd uitgehaald. Na de hervatting van de sessie reed Hamilton een indrukwekkende 1:40.593 en pakte ruim de pole. Bottas was een halve seconde trager maar was op zijn beurt een halve seconde sneller dan Raikkonen. Achter Vettel reed Max Verstappen de vijfde tijd en hield zo de beide duo's van Force India en Williams achter zich. Riccardo vertrekt morgen als tiende.

Foto's: Racing International Photography



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons