van der Horst

Bahrein: Hamilton wint schitterend duel met Rosberg - Maldonado bestraft

Lewis Hamilton vs Nico Rosberg
Lewis Hamilton vs Nico Rosberg
De eerste Grote Prijs van Bahrein onder kunstlicht was meteen een voltreffer: we zagen een spannende strijd en heel wat inhaalacties op de baan door de uiteenlopende strategieën terwijl het verschil in performantie tussen de zachte en mediumbanden van Pirelli niet eens zo groot bleek. Mercedes stak er evenwel alweer bovenuit, maar mede dankzij een late safety car-periode was het duel voor de zege tussen teamgenoten Hamilton en Rosberg erg intens.
Start GP Bahrein
Start GP Bahrein
Hamilton nam bij de start meteen de leiding over van teamgenoot Rosberg die in de volgende remzone buitenom een tegenaanval probeerde, maar de Brit hield de boot af. De grote winnaar bij het doven van de lichten was evenwel Felipe Massa in de Williams, die vanop zijn zevende startplaats doorschoot naar de derde plaats bij het insturen van de eerste bocht. Zijn teamgenoot Bottas verloor daarentegen een plaats aan de Force India van Pérez en met het oprukken van Hulkenberg zagen we een mooi duel voor de ereplaatsen tussen de beide teams voorzien van de Mercedes-krachtbron. 

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Na één derde wedstrijd zette Rosberg voor het eerst de aanval in op teamgenoot Hamilton. Na enkele mislukte pogingen besloot de Duitser zijn strategie aan te passen en de hardere mediumband te laten opleggen bij zijn eerste pitstop om zo naar het einde toe over beter rubber te beschikken. Een goede keuze bleek achteraf want het gat van een zestal seconden dat hij daardoor moest laten werd volledig weggewerkt door het buitenkomen van de safety car net op een moment dat het tijd was voor de tweede serie pitstops. Voor de Mercedessen wel te verstaan, al de andere teams hadden er dan al minstens twee stops opzitten. De beide Williams wagens én de Ferrari's werden tijdens die safety car-fase binnengeroepen voor een derde pitstop, terwijl de Red Bulls en de Force India's, met wie ze al de hele race mooie duels hadden uitgevochten, ervoor kozen om de race uit te rijden met twee pitstops.

Met nog slechts tien ronden te gaan werd het veld losgelaten voor één van de mooiste eindspurts van de laatste jaren, nota bene op een breed circuit met lange rechte stukken, krappe bochten én twee DRS-zones. Jenson Button, die als vijfde de herstart nam werd al snel om de oren gereden door de concurrentie, hij kampte met technische problemen en moest met nog enkele ronden te gaan de handdoek werpen. Daniel Ricciardo verschalkte zijn teamgenoot en regerend wereldkampioen Sebastian Vettel voor de vijfde plaats met een mooie uitremactie op het einde van het rechte stuk. De Australiër slaagde er vervolgens nog in de Force India van de goed opgeklommen Hulkenberg te verslaan, maar de kleine kloof met diens teamgenoot Pérez kreeg hij niet meer gedicht. Vooraan reden de beide
Podium GP Bahrein 2014
Podium GP Bahrein 2014
Mercedessen weg van de rest van het veld, ondanks het feit dat ze onderling duelleerden. Rosberg had de betere banden en plaatste enkele mooie aanvallen die zijn Engelse teamgenoot op zijn beurt telkens wist te counteren. Het duel bleef hard maar altijd fair en het was bij het vallen van de vlag uiteindelijk toch Hamilton die stand hield en zijn tweede opeenvolgende zege binnenhaalde. 

Pastor Maldonado maakte een slechte beurt, eerst raakte hij bij de start de Toro Rosso van Vergne en later in de race ramde hij bij het buitenkomen van de pits de Sauber van Gutiérrez, waarbij de wagen van de Mexicaan over de kop ging met een safety-car procedure als gevolg. Na de race kreeg Maldonado te horen dat hij vijf plaatsen terug moet op de grid voor de GP van China en dat hij drie punten op zijn rijbewijs moet inleveren. Ook Jules Bianchi verliest 2 punten op zijn rijbewijs als strafmaat voor het aanrijden van Adrian Sutil.

De grote winnaar was echter ook de Formule 1 zelf, na twee matige races was dit een wedstrijd met heel veel strijd, hopelijk zien we meer van dit moois over twee weken in China!

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Bahrein 2014

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes57 ronden in 1:39:42.743
2.Nico RosbergMercedes+1.0 secs
3.Sergio PérezForce India - Mercedes+24.0 secs
4.Daniel Ricciardo Red Bull Racing - Renault+24.4 secs
5.Nico Hulkenberg Force India - Mercedes+28.6 secs
6.Sebastian VettelRed Bull Racing - Renault+29.8 secs
7.Felipe MassaWilliams - Mercedes+31.2 secs
8.Valtteri BottasWilliams - Mercedes+31.8 secs
9.Fernando AlonsoFerrari+32.5 secs
10.Kimi RäikkönenFerrari+33.4 secs
11.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso - Renault+41.3 secs
12.Romain Grosjean Lotus - Renault+43.1 secs
13.Max ChiltonMarussia - Ferrari+59.9 secs
14.Pastor Maldonado Lotus - Renault+62.8 secs
15.Kamui KobayashiCaterham - Renault+87.9 secs
16.Jules BianchiMarussia - Ferrari+1 ronde
17.Jenson ButtonMcLaren - Mercedes+2 ronden

Foto's: Georges De Coster



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons