van der Horst

Bathurst 12H: WRT Audi en Dries Vanthoor boeken onwaarschijnlijke zege

W Racing Team - Audi R8 LMS
W Racing Team - Audi R8 LMS
Ze waren lang niet de snelste auto van het lot, maar toch hebben onze landgenoot Dries Vanthoor, Robin Frijns en Stuart Leonard (WRT Audi) de editie 2018 van de 12 Uur van Bathurst op hun naam geschreven. Het drietal van het Belgische Audi-team moest geen extra tankstop maken door een zware crash op twintig minuten van het einde, na een vaak chaotische en vooral bijzonder onvoorspelbare wedstrijd.
  • Dreamdrive
De 12 Uur van Bathurst werd een confrontatie in twee fases: een openingsuur waarin de indrukwekkende polesitter Chaz Mostert (Schnitzer BMW) een kloof sloeg van bij momenten maar liefst veertig tellen op de verzamelde concurrentie, en het vervolg waarin de BMW M6 GT3 tevergeefs probeerde terug te knokken na een drive through. De troepen van Charly Lamm zouden nooit meer van de leiding proeven, aangezien Mostert zichzelf uitschakelde in een ongeziene aanrijding met de overgebleven Bentley van Steven Kane - de auto van Maxime Soulet viel uit met versnellingsbakproblemen en een lekke band aan hoge snelheid - en de Porsche van Laurens Vanthoor, die uiteindelijk nog naar de derde plek reed, maar door de wedstrijddirectie werd teruggezet naar de vijfde plek door een te lange rijbeurt van onze landgenoot.

Lees ook: Video: De hoogtepunten en crashes van de eerste Belgische zege

#300...

Laurens Vanthoor - Porsche 911 GT3-R
Laurens Vanthoor - Porsche 911 GT3-R
De wedstrijdleiding van de 12 Uur van Bathurst begon met een duidelijke ambitie aan de Australische race rond de klok: zo weinig mogelijk gebruikmaken van de safety car en zo de kaap van de driehonderd ronden bereiken. En laat de afgelopen twaalf uur net bol gestaan hebben van de incidenten, crashes en aanrijdingen. De strategieën werden keer op keer door elkaar gegooid, met tot gevolg dat bijna iedere kandidaat-winnaar wel even in de voorposten kwam plaatsnemen. Naar het einde toe leek Porsche in het voordeel te zijn, maar een zware crash (zie video hieronder) en een rodevlagsituatie maakten een einde aan de debatten. WRT kon de race uitzingen zonder extra tankbeurt en wint zo meteen bij de eerste deelname van het team van Vincent Vosse.

"Er heerste een vreemde sfeer in de pitbox door dat zware ongeval en de rodevlagsituatie, maar uiteindelijk is een zege een zege, ongeacht de manier waarop die behaald wordt", sprak Dries Vanthoor na afloop filosofische woorden. "Dat WRT Audi bij zijn eerste deelname meteen naar de overwinning rijdt, bewijst dat ze altijd tot in de puntjes zijn voorbereid."

De Mercedes AMG GT3 van Tristan Vautier, Raffaele Marciello, Jamie Whincup en Kenny Habul (SunEnergy1 Racing) werd tweede, voor de Porsche 911 GT3-R van Jeroen Bleekemolen, Tim Pappas, Luca Stolz en Marc Lieb (Black Swan Racing). Laurens Vanthoor werd vijfde in een ander exemplaar van de 911 GT3-R. Onze andere landgenoot in GT3, Audi-rijder Frédéric Vervisch (Jamec Pem Racing), viel terug naar de buik van het peloton door een naar eigen zeggen "domme fout" van Kelvin van der Linde bij een inhaalpoging op een tragere deelnemer in de afdaling van Mount Panorama.

De volgende manche van de Intercontinental GT Challenge is de Total 24 Hours of Spa, naar goede gewoonte tijdens het laatste weekend van juli.

Lees ook: Video: De hoogtepunten en crashes van de eerste Belgische zege

--- Uitslag Bathurst 12 Hour 2018 (pdf) ---

Foto's: Intercontinental GT Challenge, Porsche Motorsport

 Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Circuit Internationaal op zondag 4 februari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Bathurst 12H.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons