van der Horst

Beijing: Tom Chilton snelt naar probleemloze overwinning

Tom Chilton - ROAL Motorsport Chevrolet Cruze
Tom Chilton - ROAL Motorsport Chevrolet Cruze
Een oppermachtige Tom Chilton reed in een niet meteen begeesterende eerste wedstrijd probleemloos vanop de pole naar een eerste seizoenszege. Na Lopez, Muller, Loeb, Ma en Morbidelli is de Brit de vijfde rijder die het dit seizoen tot op de hoogste podiumtrede schopt. Yvan Muller die Gabriele Tarquini bij de start de tweede plaats afsnoepte, pakt drie punten terug op rivaal José Maria Lopez, derde voor Gianni Morbidelli. Voor het Honda-fabrieksteam werd dit eerste treffen een regelrechte ramp. Gabriele Tarquini leek verzekerd van de derde plaats maar moest kort voor afvlaggen met een lekke band naar de pits waar hij stalgenoot Monteiro vervoegde, slachtoffer van een tik van Mehdi Bennani. Met een zevende en achtste stek voor resp. Thompson en Huff sprokkelde Lada dan weer behoorlijk wat punten.

48e814d0b0cdd9ab6e135ed20d26aeabd487256a.jpg
Bij de start behield Chilton de leiding terwijl Yvan Muller een wheelspinnende Tarquini wel de tweede plaats afhandig maakte. De vijandelijkheden werden evenwel al na drie ronden gestaakt nadat een aanstormende  Dusan Borkovic op de wegens een lekke band traag rijdende Chevrolet van René Münnich was ingereden.  Het duurde daarop maar liefst acht ronden vooraleer de Chinese baancommissarissen beide gehavende wagens met logge hefkranen hadden weggetakeld en de baan opnieuw werd vrijgegeven.

Tom Chilton - ROAL Motorsport
Tom Chilton - ROAL Motorsport
Chilton liet zich bij de herneming niet door Muller verrassen en reed daarop makkelijk weg van de Fransman die zelf afstand nam van het duo Tarquini-Lopez. Dat de anders zo dominante Citroën-armada het op deze korte,bochtige omloop moeilijk had bleek overduidelijk uit het feit dat Lopez op geen enkel moment aanspraak kon maken op Tarquini's derde stek  terwijl verderop Sebastien Loeb door zowel Morbidelli als Michelisz werd voorbijgesneld. De negenvoudige rallywereldkampioen zou de Hongaar in de slotfase van de race nog wel terugpakken.

De strijd vooraan leek gestreden tot Gabriele Tarquini met nog vijf ronden te gaan plots lek reed en naar de pits moest, waardoor Lopez alsnog de derde plaats cadeau kreeg. Een slechte zaak voor Muller, tweede achter de ongenaakbare Chilton, die zodoende slechts drie punten op zijn Argentijnse rivaal kon goedmaken. Gianni Morbidelli werd voor zijn sterke race beloond met een onbedreigde vierde plaats, voor Loeb en Norbert Michelisz, best geklasseerde Honda-vertegenwoordiger.  Tiago Monteiro, na de openingsronde toch al tiende, stond immers al vroeg in de pits met een gebroken achterophanging na een aanvaring met merkgenoot Mehdi Bennani.  Daar kreeg de Portugees onder meer het gezelschap van vierde Citroën-rijder Ma. Na een tegenvallende kwalificatie was de agressief sturende Chinees reeds vanuit 14de positie opgerukt naar de achtste plaats maar ging vervolgens stuntelig de boer op.

Tom Coronel ging als negende van start maar kwam nooit in het stuk voor. Onze Noorderbuur die in race 2 vanuit tweede stelling van start gaat, verkoos geen risico's te nemen en zocht zelfs voortijdig de pits op toen het hem vanwege een losgekomen flap rond een bandenstapel wat té link werd.

Held van het moment was vanzelfsprekend Tom Chilton. De broer van F1-rijder Max die van alle Chevrolet-rijders het meest beneficieerde van de RML-updates, kon zijn prestatie nauwelijks bevatten. Zijn eerste zege dit seizoen levert hem in de puntenstand bovendien twee plaatsen winst op, ten koste van Michelisz en ROAL Motorsport-teamgenoot Coronel.


Uitslag race 1:

1   CHILTON  Chevrolet RML Cruze TC1 28  ronden
2   MULLER Citroen C-Elysee WTCC + 2.493
3    LOPEZ  Citroen C-Elysee WTCC +5.132
4    MORBIDELLI Chevrolet RML Cruze TC1  +10.473
5    LOEB Citroen C-Elysee WTCC  +14.455
6    MICHELISZ Honda Civic WTCC  +17.238
7    THOMPSON LADA Granta 1.6T  +18.338
8    HUFF LADA Granta 1.6T  +19.104
9    BENNANI Honda Civic WTCC  +37.966 1
10   ENGSTLER BMW E90 320 TC  +54.871
11   KOZLOVSKIY LADA Granta 1.6T +1 ronde
12   VALENTE Chevrolet RML Cruze TC1 +1 r
13   FILIPPI SEAT Leon WTCC + 2r
14    DE SOUZA BMW E90 320 TC  +3r
15    MA Citroen C-Elysee WTCC  +4 r
16    TARQUINI Honda Civic WTCC +4r
17    CORONEL Chevrolet RML Cruze TC1  +6r
18    MONTEIRO Honda Civic WTCC  +15r
19    BORKOVIC Chevrolet RML Cruze TC1 +27r
20    MUNNICH Chevrolet RML Cruze TC1  +27r


 Kampioenschap:

1.Lopez 327p
2.Muller 271
3.Loeb 223
4.Monteiro 146
5.Tarquini 125
6.Chilton 113
7.Michelisz 108
8.Coronel 100
9.Morbidelli 97
10.Bennani 59 ...

Foto: Hans van Onsem, FIA WTCC & Citroën Racing




Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 5 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Goldenport Park Circuit.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons