van der Horst

Historic GP: Twee op twee voor Russell na pech voor Krafft - Red Ant wint in GT

Russell Racing - Norma M20 FC
Russell Racing - Norma M20 FC
Na een klinkende zege gisteren, hebben Frank Thiers, Hans Thiers en Jeffrey Van Hooydonk op Circuit Zolder in hun Norma M20 FC ook de tweede Belcar-manche in het kader van de Historic Grand Prix op hun naam geschreven. Nochtans was het de Krafft Racing-Norma (Longin/Longin/Corten) die op weg leek naar de zege, maar de wagen viel stil in het laatste halfuur. De Porsche van Ayrton, Yannick en Bert Redant werd als tweede afgevlagd en wint zo ook de GT-divisie. Bij de toerismes versloegen Jan Von Kiedrowski en Marco Petry niet alleen de verzamelde concurrentie, maar klopten ze voor het eerst dit seizoen ook de pechduivel.
Krafft Racing - Norma M20 FC vs. Russell Racing - Norma M20 FC
Krafft Racing - Norma M20 FC vs. Russell Racing - Norma M20 FC
Bij de start weet Jeffrey Van Hooydonk zijn pole om te zetten in de leiding, maar het is Stienes Longin die in de tricolore Krafft-Norma als tweede aansluit. Wanneer de Antwerpenaar aan het einde van de tweede ronde schuift in de Jacky Ickx Chicane, ruikt Longin zijn kans en zet hij zijn Norma M20 FC naast de rode bolide van Russell om vervolgens door te stomen naar de leiding. De Vlaams-Brabander kan een kloofje slaan op Van Hooydonk en eens Frank Thiers het stuur heeft overgenomen van Van Hooydonk, heeft Christoff Corten, die overnam van Longin jr., een bonus van 20 tellen. Corten diept die voorsprong uit tot een kleine minuut, maar wanneer hij het stuur doorgeeft aan Stienes Longin voor de afsluitende stint, vertraagt de Norma richting de Thierry Boutsen Chicane, om vervolgens stil te vallen bovenop de sacramentsheuvel met een stukke aandrijfas. Het hoogste punt van het circuit, maar een kater van jewelste voor de Krafft boys, die na de pech van gisteren en de sterke race vandaag absoluut de zege verdienden.

Podium race 2 - CN prototypes
Podium race 2 - CN prototypes
Vooraan reed Jeffrey Van Hooydonk, die opnieuw had plaatsgenomen aan het stuur van de Norma #2, onbedreigd naar de derde zege van het seizoen. Koen De Wit leek in de aanvangsfase het leidende trio te kunnen volgen, maar de McDonald's Norma moest uiteindelijk de handdoek werpen met een beschadigde ophanging linksvooraan. Daardoor werd de Norma van T2 Racing waarop Chris Mattheus het kuipje deelt met Guy Verheyen en Philipp Schlegel tweede, nadat de wagen gisteren nog te kampen had met een elektrisch probleem toen een kortsluiting zorgde voor een defect aan de kabelboom. De GHK-zusterwagen van Brent Verheyen/Ian Gepts/Pieder Decurtins, die gisteren nog als tweede besloot, werd vandaag derde nadat de wagen tijdens de race vandaag te kampen kreeg met een gebogen ophanging, waardoor het rijderstrio niet het volle pond kon geven.

Red Ant Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Red Ant Racing - Porsche 911 GT3 Cup
De Belgium Racing Porsche 911 GT3 Cup van Dylan Derdaele en Nicolas Saelens moest in het openingsuur zijn meerdere erkennen in de bolide van de familie Redant, maar leverde wel volop strijd voor de zege in de GT-divisie. De #99 kreeg echter een Drive Through Penalty wegens het niet respecteren van de limieten van de piste en daardoor mocht de puntenleider een kruis maken over de winstambities. In het slotkwartier vocht Dylan Derdaele zich echter terug naar voor en passeerde op enkele ronden zowel de Lamborghini Huracan van Cédric Wauters en Jarno D'Hauw als de Belgium Racing-zusterwagen van Koen & Kris Wauters. Wauters had zich op zijn beurt net daarvoor al een weg langs de Italiaanse GT gebaand en zo mochten de Clouseau-brothers plaatsnemen op het podium. De zege ging echter naar de bolide van de familie Redant, die een klinkende overwinning scoorde nadat ze een ijzersterke race afwerkten.

Red Ant Racing - Porsche Cayman
Red Ant Racing - Porsche Cayman
Het werd overigens niet het enige success voor Red Ant Racing, want in GTB ging de zege naar de Porsche Cayman die Sven Van Laere deelt met Davy Vandekerckhove/Jimmy De Breucker. De Cayman, die tot nu toe in het seizoen nooit echt directe tegenstand had, hield respectievelijk de gelijkaardige wagens van Didier Rousseau en Nicolas Vandierendonck en Gregory en Frank Stevens af.

Pricon Racing - BMW M3 GTR
Pricon Racing - BMW M3 GTR
Geen pech ditmaal voor de BMW van Jan Von Kiedrowski en Marco Petry. Zij zegevierden in Toerisme, voor de winnaars van gisteren: de BMW M2 CS Racing van Xavier en Jochen Stevens. De QSR Racing Audi (Joël Uylenbroeck/Jurgen Van Den Broeck/Yevgen Sokolovskiy) besloot, net als gisteren, op de laatste podiumtrede.

--- Uitslag Belcar Race 2 Historic Grand Prix (pdf) ---


Foto's: Martijn Wouters  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons