van der Horst

Belcar kortnieuws in de aanloop naar het seizoen 2018

Start 2017 American Finals Belcar Endurance
Start 2017 American Finals Belcar Endurance
Er wacht de deelnemers aan het Belcar Endurance Championship nog minder dan twee maanden alvorens het startschot gegeven wordt voor het seizoen 2018. De openingsmanche te Circuit Zolder is meteen een topevenement, met naast Belcar ook de Blancpain GT Series Sprint Cup en het European GT4 Championship op de affiche. Bovendien staat een maand voor die meeting, op 8 maart, op datzelfde Circuit Zolder een testdag voor die laatstgenoemde serie gepland. Ondertussen sijpelen de nieuwtjes voor het seizoen 2018 langzaam binnen, een overzicht.
PG Motorsport - Porsche Cayman GT4 MR
PG Motorsport - Porsche Cayman GT4 MR
PG Motorsport, regerend kampioen in Belcar 3, treedt ook dit seizoen wederom aan met de Porsche Cayman GT4. De rijdersbezetting in het team van Paul Geeris wordt wel volledig omgegooid. Sven Van Laere was eind vorig jaar vertrokken richting regerend kampioen McDonald's Racing en dus moest men op zoek naar nieuwe namen. Die werden gevonden in de snelle Stienes Longin, gekoppeld aan het jonge talent Marnik Battryn en de debuterende Joeri Vanhumbeeck. Deze laatste maakt de overstap van trackdays naar competitie.

Nicolas Hermans en Hanne Terium
Nicolas Hermans en Hanne Terium
Nicolas Hermans is eveneens vastbesloten een vervolg te breien aan zijn Belcar-seizoen 2017. Vorig jaar gekoppeld aan Hanne Terium, gaat hij dit jaar een duo vormen met Kata Bozó en wederom aantreden op een BMW 325i. De Bimmer wordt dit jaar onder de vlag van AR Performance by Yokohama ingeschreven en normaliter zal ook een derde naam het team versterken tijdens het volledige Belcar-seizoen. Afgelopen jaar eindigde de wagen nog op een knappe tweede plaats bij de 24 Hours of Zolder, na het exemplaar van QSR Racing. Een eerste zege moet dit jaar dan ook de doelstelling zijn.

Baelus-Lievens - BMW M235i
Baelus-Lievens - BMW M235i
Ook trouw aan BMW, blijft de familie Lievens en Filip Baelus. De BMW M235i Racing Cup zal wederom te zien zijn in het Belcar Endurance Championship 2018, al staat momenteel alleen de 24 Hours of Zolder op de planning. Mogelijk zal er ook een reguliere Belcar-race worden afgewerkt ter voorbereiding van de etmaalrace. Naast Belcar mikt Filip Baelus overigens ook op rallycross en dat zowel op Belgisch als Europees niveau, al gaat het ook in die discipline niet over een volledig seizoen. Strijdwapen daar zal een naar eigen zeggen 290pk sterke Volvo C30 zijn.

Henk Haane en Pedro Bonnet
Henk Haane en Pedro Bonnet
Eveneens zeker voor de 24 Hours of Zolder is Limburger Pedro Bonnet. Hij leek afgelopen jaar op weg naar een knap seizoen in Belcar Endurance, tot het noodlot toesloeg tijdens de 24 Hours of Zolder en Bonnet een kruis mocht maken over enige titelambities. In 2018 staat de Zolderse klassieker opnieuw op de planning en vanzelfsprekend vertrouwt Bonnet op Porsche in de jacht naar de eeuwige roem.

T2 Racing Switzerland - Ligier JS53 Evo2
T2 Racing Switzerland - Ligier JS53 Evo2
De 24 Hours of Zolder lijkt overigens een fameuze aantrekkingspool te blijven, want ook het Zwitserse T2 Racing wil opnieuw present tekenen. Daarenboven hebben de Zwitsers de ambitie om na twee seizoenen met een Ligier dit jaar aan de start te verschijnen met twee wagens. De organisatie werd afgelopen jaar verdeler van Wolf Racing Cars, dus we kijken vooral in die richting voor de tweede bolide. Naast de reeds gekende Ligier, zou het team een bloedsnelle Wolf GB08 Tornado naar voor schuiven, zo bevestigde teameigenaar Pieder Decurtins aan Autosport.be.

Hans Thiers, Jeffrey Van Hooydonck, Christoff Corten, Gilles Magnus en Frank Thiers
Hans Thiers, Jeffrey Van Hooydonck, Christoff Corten, Gilles Magnus en Frank Thiers
Prototypes zien we dit jaar ook bij Scuderia Monza. De gebroeders Thiers schakelden afgelopen jaar over van een Ferrari op een Norma M20 FC en die overstap legde hun hoegenaamd geen windeiren. Ze wonnen prompt de 24 Hours of Zolder aan boord van het CN prototype. Als alles goed gaat, zouden de effectieven dit seizoen moeten worden verdubbeld, want de Thiers brothers mikken op een tweede Norma. Als dat gebeurt, is het maar de vraag of Hans en Frank nog op dezelfde wagen zullen rijden.

Tim Joosen, Luc De Cock & Sam Dejonghe - Deldiche Racing
Tim Joosen, Luc De Cock & Sam Dejonghe - Deldiche Racing
Een van de grote concurrenten voor Scuderia Monza wordt zonder twijfel Deldiche Racing. Zoals we eerder berichtten, hebben de troepen van vader Luc en zoon Jim De Cock niet alleen een nagelnieuwe Norma M20 FC, maar beschikken ze ook over de laatste generatie turbokrachtbron in de proto. Na de titel in 2016 en tweemaal op rij pech in de 24 Hours of Zolder, zijn de ambities dit seizoen glashelder: opnieuw aanknopen met de successen!

GHK Racing by Speedlover - Porsche 991
GHK Racing by Speedlover - Porsche 991
Bert Longin, Anthony Kumpen en Tom Boonen presenteerden vorige week hun Belcar-programma voor 2018. Geen Wolf GB08 meer, maar een Porsche zoals reeds tijdens de 24 Hours of Zolder. Wie ook Porsche trouw blijft, is GHK Racing. Guy Verheyen en Chris Mattheus vormen ook dit seizoen team op een Porsche 991 uit de ateliers van Speedlover Racing. Daarenboven zal Pieder Decurtins het duo komen versterken bij de races over 180 minuten zowel in Zolder als in Spa-Francorchamps.

VGL Racing - Saker RAPX
VGL Racing - Saker RAPX
Een unicum (voor zover wij ons kunnen herinneren) komt op naam van VGL Racing. Het Antwerpse team dat de voorbije seizoenen een ietwat exotische Saker RapX inzette in de Belcar blijft ook dit seizoen het Belgische Kampioenschap uithouding trouw. De opvallend groene bestickering van de voorbije seizoenen gaat wel in de ban en wordt vervangen door een nieuwe livrei in de kleuren van hoofdsponsor Xenum. De echte nieuwigheid schuilt 'm in de plannen die het team heeft om een Lego-kit op de markt te brengen. Er is een Saker ontwikkeld in de kleuren voor dit seizoen op basis van echte Lego-stenen door Amazings van Dirk Denoyelle. De bouwdoos (inclusief rijder!) wordt uitgebracht in gelimiteerde oplage en is te koop via de website van het team voor een introductieprijs van 50 euro.

Foto's: Niels Vaeck, Marnik Mouchaers, Ronald Janssens, Vincent Wouters & PG MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zaterdag 17 februari 2018.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons