Belcar krijgt langere races, schrapt verplichte rijtijd en wijzigt puntentelling

MSE - BMW M235i Cup
MSE - BMW M235i Cup
Het Belcar Endurance Championship zal voor het seizoen 2017 enkele wijzigingen ondergaan. De belangrijkste aanpassingen ten opzichte van dit seizoen zijn ongetwijfeld de overstap naar wedstrijden van (voornamelijk) 180 minuten, het schrappen van de verplichte minimum rijtijd per piloot en het toekennen van extra punten, zowel tijdens de 24 Hours of Zolder als tijdens de gewone wedstrijden. Ook wordt er een speciale trophy ingericht voor de beste junior en de beste vrouwelijke rijder.
MexT Racing & R&J Racing - Porsche 991 & BMW M3 E46
MexT Racing & R&J Racing - Porsche 991 & BMW M3 E46
Afgelopen seizoen is er meermaals commotie ontstaan omtrent de minimum rijtijden; kwam een piloot niet aan de minimum rijtijd, dan werd de volledige wagen geschrapt uit de uitslag - ongeacht de oorzaak van het niet halen van de minimum rijtijd. Circuit Zolder lost dat probleem nu op door de minimum rijtijden de facto te negeren, vanaf volgend seizoen zal elke piloot gewoon gereden moeten hebben, zonder dat er een mimimum rijtijd in acht genomen wordt. Dit zet natuurlijk wel de deur open voor teams die enkele snelle piloten het merendeel van de tijd willen laten rijden, precies de reden waarom de regel in de eerste plaats werd geïntroduceerd.

PK Carsport - BMW M235i Cup
PK Carsport - BMW M235i Cup
Op vlak van puntentelling verandert er ook een en ander. Nog steeds vallen er punten te verdienen in een algemeen klassement alsook binnen de klasse, maar tijdens de 24 Hours of Zolder zullen ook na zes en twaalf uur terug punten worden uitgedeeld. Daarnaast zal er ook een punt te verdienen vallen voor het neerzetten van de besttijd in de kwalificaties en het pakken van de pole tijdens de super pole.

De Belcar kalender 2017 telt ook opnieuw vijf wedstrijden, waarbij er in drie van die races gebruik gemaakt wordt van een format van 180 minuten.

Foto's: Marnik Mouchaers & Georges De Coster

 

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Trophy op vrijdag 2 december 2016.

  • Inforegio