van der Horst

Belg grijpt nipt naast begeerde Nissan GT Academy titel

Miguel Faisca
Miguel Faisca
Uit 800.000 inschrijvingen voor de Europese selectie voor de Nissan GT Academy PSP wedstrijd bleven uiteindelijk 42 kandidaten over waaruit na verschillende proeven zeven finalisten geselecteerd werden voor de finale waar gestreden werd om het fel begeerde Nissan stuurwiel. Opnieuw was er een Belg bij de finalisten, Romain Delva, die een heel goede indruk naliet, maar door een foutje in de finale race alle kans op de overwinning verloor. De titel Nissan GT Academy rijder 2013 European region ging uiteindelijk naar de Portugees Miguel Faisca. Hij krijgt volgend jaar een raceprogramma met een Nissan GT3 aangeboden en treedt dus in de voetsporen van onze landgenoot Wolfgang Reip.
Op het circuit van Silverstone streden de zeven finalisten van de Europese zone van de Nissan GT Academy PSP wedstrijd om het begeerde stuurwiel verbonden aan de wedstrijd. De zone Europa omvat België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Groot-Brittannië, de Scandinavische en Oost-Europese landen waaruit 42 deelnemers geselecteerd worden die mogen deelnemen aan een Race Camp. In zeven groepen van zes man en begeleid door een gekende racer, moeten er fysische en raceproeven afgelegd worden waarbij na drie en vijf dagen deelnemers afvallen en elke groep gereduceerd wordt tot drie personen.

De zesde dag werd er getest met een formule wagen op Rockingham waarna de overgebleven deelnemers onderworpen werden aan een diepte interview alvorens het stuur te nemen voor een tweede racetest maar nu aan het stuur van een Nissan 370Z. Uiteindelijk koos de jury zeven finalisten uit: Jérémy Bouteloup (Frankrijk), Romain Delva (België), Petr Doležal (Tsjechië), Miguel Faisca (Portugal), Filip Larsson (Zweden), Minh Tuan Nguyen (Italië) en Adam Suswillo (Groot-Brittanië). Na een hertest van de proeven van dag 1 om alzo over hun vooruitgang te kunnen oordelen, moesten de deelnemers het opnemen tegen elkaar op het circuit van Silverstone.

Bij de kwalificaties die de startplaatsen voor beide manches bepaalden ging de snelste tijd naar Filip Larsson. De eerste reeks tussen de vier snelsten bij de kwalificaties werd gewonnen door Faisca voor Larsson, Nguyen en Bouteloup. In de tweede manche reed de Belg Delva van start tot finish aan de leiding en won voor Suswillo en Doležal. Delva mocht de finale aanvangen van op de pole en de Belg nam ook de leiding, maar maakte een fout in de tweede ronde en moest gans het veld voorbij laten. Faisca won voor Suswillo, die wel de snelste ronde neerzette. Na een beraadslaging van twee uren verkoos de jury Faisca tot 2013 GT Academy winnaar. De Portugees wacht nu een zes maand durende harde training ter voorbereiding van een raceseizoen in 2014 aan het stuur van een Nissan GT3 net als onze landgenoot Wolfgang Reip het afgelopen jaar onderging. Duitsland, Rusland en de Verenigde Staten organiseren later dit jaar nog ieder een finale waaruit nog drie regionale winnaars zullen voortkomen.

Foto: Nissan



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op vrijdag 13 september 2013.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons