van der Horst

Belgian Historic Cup met 65 wagens tijdens Spa Summer Classic

Moortgat-Paque-Nulens
Moortgat-Paque-Nulens
De Belgian Historic Cup was in Spa aan zijn tweede meeting toe. Tijdens een zeer geslaagde organisatie van de Spa Summer Classic werden de vierde en vijfde wedstrijd verreden van het kampioenschap. Niet minder dan 65 wagens stonden aan de aftrap en werden in twee startgroepen verdeeld. Enerzijds de vroegere Youngtimers en anderzijds de Historics.
François versus Fricke
François versus Fricke
Paque was in zijn Porsche de snelste trainer voor ploegmaat bij Real Luc Moortgat en Patrick Michiels met zijn Porsche uit de ateliers van Van Beurden. Jan Van Elderen was de snelste Toerisme met de Ford Sierra Cosworth RS 500. Het werd een slijtageslag waarin veel wagens weg vielen met problemen. Maar de meeste titelpretendenten bleven overeind.

De races werden in Klasse 1 beiden gewonnen door de Lotus van François die een vette kluif had aan de mooie Renault Alpina A110 van de Duitser Fricke.

In Klasse 2 was Gust Van Haelst de snelste in zijn Mazda RX3, maar hij moest naar de kant met oliedrukproblemen en zodoende ging Brauneiser in zijn Ford Escort tweemaal met de grootste beker lopen voor de BMW 2002 van Fick. Bjorn Kabergs moest reeds tijdens het begin van de kwalificatie zijn Ford Mustang van BRAXX Racing naar de kant duwen met een verbogen klepveer. Hij had nochtans een rol van betekenis kunnen spelen tijdens de races.  

Eric Nulens - Porsche 964 Cup
Eric Nulens - Porsche 964 Cup
In Klasse 3 zagen we eerst Ceyssens uitvallen met problemen aan de versnellingsbak. Ook Moortgat kwam moeilijk op gang en door een defect ventiel schoof hij uit over zijn eigen benzine. Michiels won de eerste race voor Paque en Moortgat, terwijl Moortgat tijdens de tweede race orde op zaken zetten en won voor Paque, Nulens en winnaar van de eerste race, Michiels die een off day kende.

Leider Laureyns moest in Klasse 4 zijn VW Golf al snel naar de kant sturen met een gat in de motorblok. Hij stond wel na afloop van de meeting nog steeds op kop in de tussenstand. Jan Van Elderen kende problemen met de oliedruk op zijn Ford Sierra Cosworth RS 500, terwijl de revelatie van het weekend, Erik Bruynoghe, in duel binnen de top 3 algemeen tussen de Porsches, problemen kreeg met de benzinedruk. Timmermans (Lancia Delta Integrale) en Bas Van Elderen (BMW 325) konden optimaal profiteren en verdeelden de zeges onder hun beiden terwijl ook Dierckx met de met een mooi puntensaldo huiswaarts kon.

Foto's: Bravo Racing Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Historic Cup op donderdag 29 juni 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Summer Classic.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons