van der Horst

België: Vandoorne wint race 1 - zwaar ongeval de Jong

Stoffel Vandoorne - ART Grand Prix
Stoffel Vandoorne - ART Grand Prix
Stoffel Vandoorne heeft de eerste race van het weekend voor eigen publiek gewonnen. Het was geleden van Oostenrijk 20 juni dat onze landgenoot nog eens had gewonnen. Bovendien neemt Vandoorne nu een serieuze optie op de titel. Zijn voornaamste uitdagers voor de titel, Alexander Rossi, Sergey Sirotkin en Rio Haryanto werden respectievelijk 6de, 9de en 15de. Vandoorne heeft nu een enorme voorsprong van 110 punten, op de nieuwe nummer twee, Rossi. Desondanks zijn er toch nog 209 punten te verdienen... De wedstrijd werd ontsierd door een bijzonder zwaar ongeval van de Nederlander Daniel de Jong.
Stoffel Vandoorne - Art Grand Prix
Stoffel Vandoorne - Art Grand Prix
Vandoorne kende geen goede start en de uitstekende gestarte Sirotkin nam vanuit derde positie de leiding. Bij het aansnijden van de eerste bocht miste de Rus echter meteen zijn lijn en Vandoorne hernam de leiding. Voor Oliver Rowland, leider in de Formule Renault 3.5 Series, was de wedstrijd al snel gedaan na een botsing met Nobuharu Matsushita, de teamgenoot van Vandoorne bij ART Grand Prix. Achter Vandoorne sloot Rossi aan als tweede terwijl achter Mitch Evans er een mooi duel plaats vond tussen Jordan King en Alex Lynn. In de zesde ronde raakten de wielen van Pierre Gasly en Daniel de Jong elkaar tijdens een duel op volle snelheid. Een zware crash voor de Nederlander was het gevolg en de wedstrijd lag lange tijd stil. Voor Vandoorne die tijdens de safety car-fase zijn verplichte pitstop met bandenwissel afwerkte, kwam de daarop volgende neutralisatie van de wedstrijd met code rood goed uit. De Belg kon herstarten als negende, achter acht rijders die nog moesten binnen komen. 

Podium race 1 Spa
Podium race 1 Spa
Na de herstart achter de safety car begon Vandoorne aan een mooie opmars waarbij hij Sergio Canamas en Raffaele Marciello inhaalde. Na de pitstops van Rossi, Evans, Sirotkin, King en Lynn, nam Vandoorne enkele ronden voor het einde de leiding over met in zijn spoor Rio Haryanto. De Indonesiër zou echter een zware straf krijgen met een stop and go van tien seconden. Bij de herstart was immers zijn Dallara stilgevallen en diende men de wagen te herstarten in de pits na de rode vlag, iets wat verboden is. Uiteindelijk vergezelden Arthur Pic en Artem Markelov Vandoorne op het podium. De derde plek van de Rus is indrukwekkend, gestart van op de 23ste startplek leverde hij een knap duel met Julián Leal, die vierde werd. Ook de prestatie van Gustav Malja mocht er wezen. De debuterende Zweed werd knap elfde.

Uitslag race 1
1. Stoffel Vandoorne (ART Grand Prix)
2. Arthur Pic (Campos Racing)
3. Artem Markelov (Russian Time)
4. Julián Leal (Carlin)
5. Mitch Evans (Russian Time)
6. Alexander Rossi (Racing Engineering)
7. Nathanaël Berthon (Daiko Team Lazarus)
8. Jordan King (Racing Engineering)
9. Sergey Sirotkin (Rapax)
10. Marlon Stöckinger (Status Grand Prix)
11. Gustav Malja (Trident)
12. Alex Lynn (DAMS)
13. Sergio Canamasas (Daiko Team Lazarus)
14. Pierre Gasly (DAMS)
15. Rio Haryanto (Campos Racing)
16. Richie Stanaway (Status Grand Prix)
17. Raffaele Marciello (Trident)
18. Sean Geleal (Carlin)
19. Robert Visoiu (Rapax)
20. André Negrão (Arden International)
NC Oliver Rowland (MP Motorsport)
DNF Daniël de Jong (MP Motorsport)
DNF Norman Nato (Arden International)
DNF Nick Yelloly (Hilmer Motorsport)
DNF Nobuharu Matsushita (ART Grand Prix)

Foto's: Georges de Coster  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons