van der Horst

België: Spa-Francorchamps maakt zich op voor start tweede seizoenshelft

Michael Schumacher
Michael Schumacher
De verplichte zomerstop is voorbij: de fabrieken draaien weer op volle toeren en het F1-circus heeft zijn tenten opgeslagen in het Oosten van ons land. In de Ardense bossen, op het circuit van Spa-Francorchamps, vindt dit weekend de twaalfde manche van het wereldkampioenschap F1 plaats. De GP van België is reeds aan zijn 72ste editie toe, één die niet snel vergeten mag worden. Het aantal bezoekers wordt, gezien over gans het weekend, op meer dan 260 000 geschat, een aantal dat sinds 2001 – tijdens de hoogdagen van Michael Schumacher en Scuderia Ferrari – niet meer werd behaald. Verwacht maar veel oranje dit weekend – omwille van de "Max Mania" - maar ook de Belgische driekleur zal rijkelijk wapperen voor thuisrijder Stoffel Vandoorne.
Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Voor Vandoorne is het zijn eerste thuisrace in de koningsklasse van de autosport. Na zijn eerste punt te hebben gepakt in Budapest, is er ongetwijfeld een grote last van zijn schouders gevallen. En Spa-Francorchamps ligt de Rumbekenaar wel. In het verleden won Stoffel er in de Formule Renault 3.5 Series, alsook in de GP2-Series. De McLaren-Honda bleek tijdens de laatste race drastisch verbeterd en beide wagens reden gans het weekend in de top 10. Of het op de razendsnelle omloop van Spa ook zo zal verlopen, valt nog af te wachten. De MCL32 moet qua chassis zeker niet onderdoen voor de topteams, terwijl de krachtbron nog steeds een vraagteken blijft. Eventueel een regenbui – wat zeker niet ondenkbaar is – zou een handje kunnen helpen.

Vettel - Bottas - Hamilton
Vettel - Bottas - Hamilton
 Sinds de openingsrace in Melbourne ligt Sebastian Vettel op kop in de tussenstand van het wereldkampioenschap. De Duitser heeft in zijn F1-carrière nog nooit de koppositie in de puntenranking moeten afstaan. En tijdens de jaren dat de Ferrarist nog voor Red Bull Racing uitkwam (en zijn vier wereldtitels veroverde) kwam hij steeds sterker uit de hoek na de zomerstop. Of het nu ook zo zal zijn, valt uiteraard zoals steeds af te wachten. De races zijn niet zo voorspelbaar zoals in het verleden; dat is dit seizoen al meermaals bewezen. Lewis Hamilton ligt nog steeds op de loer: na Silverstone op slechts één punt van rijder nummer 5, maar na Hongarije werd de achterstand terug vergroot naar 14 tellen.

Kimi Räikkönen - Scuderia Ferrari
Kimi Räikkönen - Scuderia Ferrari
Kimi Räikkönen staat ook gekend als iemand die na de zomerstop een betere seizoenshelft neerzet. Zijn team zal de punten nodig hebben in de hoop de rivaal uit Duitsland nog te kunnen bijbenen in het constructeurskampioenschap. Met een achterstand van maar liefst 86 punten op zijn teamgenoot ligt een tweede wereldtitel voor de Iceman echter heel ver weg. Doch mag men de Fin nooit onderschatten in Spa-Francorchamps. Met zijn vier zeges op het Ardense circuit is hij de meest succesrijke rijder die nog actief is in de Formule 1. Zijn laatste zege alhier, en tevens zijn laatste overwinning voor Ferrari dateert van 2009. De voormalige wereldkampioen zal zich nog niet snel gewonnen geven, maar beseft maar al te goed wat er op spel staat voor het team uit Maranello.

Valtteri Bottas - Mercedes AMG
Valtteri Bottas - Mercedes AMG
Zo teamgenoot Vettel kans maakt om alsnog wereldkampioen te worden, zal hij zijn goede vriend niets in de weg leggen. Iets wat bij Mercedes geen zekerheid is. De achterstand van Valtteri Bottas op Hamilton bedraagt slechts 19 punten en het aanwijzen van een nummer één rijder zal niet gemakkelijk zijn. Bottas heeft een contract voor slechts één seizoen en wil zich bewijzen. En het is misschien ook de enige kans voor de 27-jarige Fin om mee te dingen voor de felbegeerde F1-kroon. En deze hangende  onbeslistheid over wie nummer één rijder in Stuttgart is zou wel eens kunnen doorwegen op het einde van het seizoen. Wie kan zich nog dezelfde situatie herinneren bij McLaren-Mercedes in 2007?

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
Wat staat er ons in  de tweede helft van het seizoen nog te wachten? Het ziet er naar uit dat het nog een spannende eindstrijd zal worden tussen Ferrari en Mercedes. Wie wint er zondag? Kan Kimi zijn vijfde zege behalen en op gelijke hoogte komen van ene Ayrton Senna en op slechts één zege van recordhouder Michael Schumacher? Of wint WK-leider Vettel zijn derde in Spa en zijn vijfde van het seizoen? Of is het terug de beurt aan Mercedes dat de afgelopen twee jaar wist te zegevieren? En zo ja, met wie? Of gaat iedereen zondag uit zijn dak door een Red Bull-zege van Max Verstappen? Wat kan thuisfavoriet Vandoorne presteren? En openen de weergoden dit weekend de hemelsluizen boven Spa-Francorchamps?

Pirelli Banden Daniel Ricciardo
Pirelli Banden Daniel Ricciardo
De Italiaanse bandenfabrikant Pirelli heeft voor de race in de Ardennen de bandenkeuze van de rijders reeds bekendgemaakt. McLaren-Honda gaat deze keer terug voor een agressieve keuze: Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne nemen maar liefst negen sets van de ultrasofts voor hun rekening. De exactie bandenallocatie van al de rijders publiceerden we eerder. En indien u dit weekend de actie wil volgen vanuit het comfort van uw zetel, dat kan. De kwalificatie op zaterdag is rechtstreeks te volgen op Play Sports 2 van Telenet om 13u45. En voor de race op zondag kan u afstemmen op Play Sports 3 en dit vanaf 13u30. Ook bij de Franstalige zender La Deux kan u terecht voor de rechtstreekse uitzending op zowel zaterdag als zondag.

Foto's: Georges De Coster & Racing International Photography




  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons