van der Horst

België: winst voor Hamilton - Vandoorne veertiende

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton heeft de 73ste Grote Prijs van België op zijn naam geschreven. De Brit behield na de start de leiding en zou deze niet meer afstaan. Sebastian Vettel bleef heel de wedstrijd in zijn kielzog maar geraakte niet voorbij de Brit. Daniel Ricciardo profiteerde van een safety car fase om een knappe inhaalactie in te zetten en werd opvallend derde door Kimi Raikkonen en Valtteri Bottas achter zich te houden. Stoffel Vandoorne reed zoals verwacht een anonieme wedstrijd in de McLaren-Honda en werd veertiende.
  • STX Motorhomes
Start GP België 2017
Start GP België 2017
Bij het doven van de lichten veranderde er niets vooraan: Hamilton behield zijn leiderspositie en werd gevolgd door Vettel, Bottas, Raikkonen en Max Verstappen. Fernando Alonso kende een mooie start en reed rond als zevende maar moest met zijn veel zwakkere wagen al snel de duimen leggen en zou uiteindelijk zelfs opgeven. Hamilton en Vettel zouden al snel een gaatje slaan naar Bottas toe waardoor de wedstrijd een tweestrijd werd. Raikkonen had andermaal last van trillingen achteraan zijn bolide en kon op zijn beurt Bottas moeilijk volgen.

Max Verstappen - Red Bull RB13
Max Verstappen - Red Bull RB13
Na slechts enkele ronden was het reeds over en uit voor Verstappen. De Nederlander zorgde bijna in zijn eentje voor overvolle tribunes in Spa-Francorchamps maar voor de zesde maal dit seizoen hield zijn Red Bull-Renault het voortijdig voor bekeken. Tijdens het wegtakelen van de gestrande wagen hield Raikkonen zich niet genoeg in onder de gele vlagen en zou een stop-and-go-penalty van tien seconden krijgen. 

Pitstop Mercedes
Pitstop Mercedes
Hamilton kwam als eerste van de toppers binnen, wat later gevolgd door zijn ploegmakker. De Ferrari's reden nog even door zodat Raikkonen Hamilton wat kon ophouden. Nadat de top vijf evenwel was overgestapt naar de hardere banden waren de posities ongewijzigd gebleven. Na zijn extra pitstop reed Raikkonen rond als zevende maar zou al snel weer opklimmen naar de vijfde positie achter Ricciardo. Vooraan leek het erop dat Vettel meer in zijn marche had en er voor koos om Hamilton tegen het einde van de wedstrijd aan te vallen, wetende dat Mercedes traditioneel meer last heeft van bandenslijtage dan Ferrari.

Sergio Pérez - Force India
Sergio Pérez - Force India
Na tweede derde wedstrijd werd de GP evenwel verstoord door een zoveelste botsing tussen de Force India-teamgenoten Esteban Ocon en Sergio Perez. Nadat ze gedurende de wedstrijd wel vaker in duel waren liet Perez ditmaal bij de afdaling naar Eau Rouge veel te weinig ruimte voor Ocon. Beide Indische wagens konden doorrijden maar door de vele brokstukken kwam de safety car de baan op. Iedereen kwam onmiddellijk binnen voor vers rubber en quasi vanzelfsprekend met nog dertien ronden te gaan, koos bijna iedereen voor de zachtste band. Enkel Mercedes koos voor de hardste band.

Daniel Ricciardo - Red Bull
Daniel Ricciardo - Red Bull
Bij de herstart was Vettel bijna voorbij Hamilton maar deze kon zijn aanval pareren en zou uiteindelijk met hardere banden hem buiten zijn DRS-zone kunnen houden. Ricciardo waagde zijn kans en reed zich knap naar de derde plaats. Een verraste Bottas verloor zelfs plek vier aan Raikkonen. In de tussenstand om de wereldtitel halveert Hamilton zijn achterstand op Vettel. Het verschil is nog maar zeven punten in het voordeel van de Duitser. Bottas heeft reeds 41 punten minder. Bij de constructeurs doet Mercedes nog vijf punten bij op hun voorsprong. De troepen uit Stuttgart hebben nu 44 punten meer dan Ferrari.

Stoffel Vandoorne - McLaren
Stoffel Vandoorne - McLaren
Vandoorne kan enkel tevreden zijn dat hij zijn thuisrace tenminste heeft uitgereden. De West-Vlaming passeerde bij de start de Saubers en hield deze ook achter zich gedurende zijn eerste stint. Na de pitstops was het tempo van de McLaren-Honda verre van competitief, zowel bij de Belg als bij Alonso. De Spanjaard klaagde regelmatig over de boordradio en zou uiteindelijk ook opgeven. Vandoorne stond op het punt om gedubbeld te worden tot de botsing tussen de Force India voor een safety car zorgde. De Belg kon weer aansluiten en passeerde bij de herstart Kevin Magnussen die zijn rempunt volledig miste. Vandoorne eindige uiteindelijk op vier seconden van de Renault van Jolyon Palmer.
 

Uitslag Grote Prijs van België 2017

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1u24:42.820
2.Sebastian VettelFerrari+2.358
3.Daniel RicciardoRed Bull+10.791
4.Kimi RaikkonenFerrari+14.471
5.Valtteri BottasMercedes+16.456
6.Nico HülkenbergRenault+28.087
7.Romain GrosjeanHaas+31.553
8.Felipe MassaWilliams+36.649
9.Esteban OconForce India+38.154
10.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso+39.447
11.Lance StrollWilliams+48.999
12.Daniil KvyatToro Rosso+49.940
13.Jolyon PalmerRenault+53.239
14.Stoffel VandoorneMcLaren+57.078
15.Marcus EricssonSauber+1:07.262
16.Kevin MagnussenHaas+1:09.711
 Sergio PerezForce IndiaOpgave
 Fernando AlonsoMcLarenOpgave
 Max VerstappenRed BullOpgave
 Pascal WehrleinSauberOpgave

Foto's: Racing International Photography



  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons