van der Horst

Belgisch Solar Team neemt deel aan meest extreme Solar Challenge ter wereld

Solar Team
Solar Team
De studenten van het Innoptus Solar Team, die in oktober 2023 wereldkampioen werden, bereiden zich voor op de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika. Deze wedstrijd, die gezien wordt als de meest extreme ter wereld, gaat binnen acht maanden van start. De ingenieursstudenten van de KU Leuven zullen meer dan 4000 kilometer afleggen gedurende acht dagen van Johannesburg naar Kaapstad. Hiervoor optimaliseren ze hun kampioenenwagen, de Infinite, verder.
Extreme Uitdaging
De SASOL Solar Challenge staat gekend als de meest extreme ter wereld. Dat is enerzijds te wijten aan de significante hoogteverschillen, uitzonderlijke weersomstandigheden en drukke steden. Anderzijds is de wedstrijd, door zijn duur van acht dagen, een enorme uitputtingsslag van meer dan 4000 kilometer tussen Johannesburg en Kaapstad.

In de komende acht maanden zal het team dus enorm hard werken om razendscherp aan de start in Johannesburg te staan.
 
Optimaliseren kampioenenwagen
In oktober 2023 bewezen de studenten al dat hun kampioenenwagen, de Infinite, de beste zonnewagen ter wereld is. Ze werden namelijk wereldkampioen in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Toch zal dit niet genoeg zijn om de overwinning in Zuid-Afrika te behalen. Door de grotere hellingen en het vaker optrekken en afremmen zal de motor en batterij veel harder belast worden. Ook de mechanische systemen worden aangepakt om zo weinig mogelijk energie te verliezen bij remmen, verplichte stops en pilotenwissels.
 
Het team zal de nodige aanpassingen moeten doen om de zonnewagen aan te passen aan deze uitdagende route.
 
Strategische wedstrijd
De SASOL Solar Challenge is meer dan een wedstrijd van punt A naar punt B. Het doel van de wedstrijd is om in de gegeven tijd zo veel mogelijk kilometers af te leggen. Dit doen ze door bovenop de verplichte afstand, extra lussen te rijden. Hierdoor kunnen de teams de afgelegde afstand van die dag vergroten. Het team met de meest gereden afstand wint de challenge. Dat alles, in combinatie met de condities in Zuid-Afrika, maakt de wedstrijd strategisch uitdagender dan het wereldkampioenschap in Australië. De studenten trachten momenteel hun strategie te optimaliseren voor het onbekende parcours.
 
Sterke concurrentie
In 2022 nam het team voor het eerst deel aan de SASOL Solar Challenge. Hoewel de studenten sterk aan de start stonden moesten ze toch wijken voor het sterke team van Delft dat jarenlange ervaring heeft in deze wedstrijd. Deze editie zullen de Belgen er alles aan doen om deze tweede plaats in te ruilen voor een overwinning. Er wordt verwacht dat ook dit jaar de topteams van het wereldkampioenschap zullen deelnemen.
 
Solar Team



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op vrijdag 12 januari 2024.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons