van der Horst

Beloftevolle piloten kiezen voor een carrière in de States

De vicekampioen en de kampioen: Alexander Rossi en Stoffel Vandoorne
De vicekampioen en de kampioen: Alexander Rossi en Stoffel Vandoorne
Het is een gekend gegeven, zonder de steun van een enorm budget is het voor een piloot, hoe talentvol hij ook is, onmogelijk om door te stoten naar de Formule 1. Zo moest Stoffel Vandoorne niettegenstaande zijn titel in de GP2 met een record aantal aan zeges, al snel zijn Formule 1-dromen opbergen voor dit jaar en trekt hij met de steun van Honda naar de Super Formula in Japan. Ook Alexander Rossi viel uit de boot voor een F1-stuur, de vicekampioen GP2 kiest nu noodgedwongen voor een seizoen in de IndyCar, terwijl een minder getalenteerde Rio Haryanto dankzij staatsgeld wel aan de bak komt in de Formule 1. Ook FIA Formule 3-kampioen Felix Rosenqvist en gewezen FIA F2-kampioen zoeken hun heil in de States.
Alexander Rossi was de enige rijder die Vandoorne op het einde van vorig seizoen nog van de titel kon houden, maar de Amerikaan moest zich uiteindelijk tevreden stellen met de titel van vicekampioen. Ondertussen betwistte Rossi ook vijf GP’s voor Marussia Manor en hij had dus goede hoop om zijn Formule 1-avontuur in 2016 verder te kunnen zetten. Manor koos echter voor Pascal Wehrlein en Rio Haryanto als rijders waardoor Rossi zonder stuur kwam te zitten. De Amerikaan keert zich nu naar de
Max Chilton - Marussia MR03
Max Chilton - Marussia MR03
IndyCar waar hij een zitje krijgt in de Dallara Honda #98 van Brian Herta Racing, dat onlangs nog een samenwerkingsakkoord afsloot met Andretti Autosport. In de IndyCar zal Rossi uitkomen tegen onder meer Max Chilton. De Brit reed 35 GP’s voor Marussia in 2013 en 2014, maar zakte vorig jaar al af naar Amerika waar hij deelnam aan enkele races in de Indy Lights. Dit jaar rijdt Chilton voor het Chip Ganassi Racing in de IndyCar.

Felix Rosenqvist - Prema Powerteam
Felix Rosenqvist - Prema Powerteam
Felix Rosenqvist, die vorig jaar de Europese FIA formule 3 titel binnenhaalde vond geen stuur in de GP2 of Formule V8 3.5 (het voormalige Formule Renault 3.5) en zet nu al koers naar de States waar hij een seizoen Indy Lights zal afhaspelen voor Belardi Auto Racing. De Brit Dean Stoneman won in 2010 de FIA Formula 2 titel en met een contract bij Williams F1 op zak werd hem een grote toekomst toegedicht. Kanker hield de Stoneman echter drie jaar weg van de circuits, maar hij vocht terug en werd vicekampioen GP3 in 2014 en eindigde vorig jaar zesde in de eindstand van het Formule Renault 3.5 kampioenschap. Maar ook de Brit heeft zijn zinnen nu op de States gezet en zal eveneens uitkomen in de Indy Lights serie waar hij een wagen van Andretti Autosport zal besturen.

Foto's: Racing International Photography, Marussia F1 Team & FIA F3 European Championship



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op vrijdag 26 februari 2016.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons