van der Horst

Benelux Open Races: Nabeschouwing FSA Racing Team

Afgelopen zondag vormden de Zandvoordse duinen het decor voor de ‘Benelux Open Races’, de vierde manche van het BGDC-kampioenschap 2014. Deze incidentrijke race werd, voor het eerst dit seizoen, een ware triomftocht voor het gretige FSA Racing Team, het team van Johan Huygens en Vincent Vandenabeele.
“We gaan rustig starten”, verklaarde Vandenabeele net vóór de start op zondagmorgen. “Doordat de kwalificatie gisterenavond een kwartier vroeger werd afgebroken ten gevolge van een safetycar, hebben we onze nieuwe banden niet meer kunnen inrijden. Een snelle start met vers rubber is bijna onmogelijk dus we kunnen niet anders dan de eerste ronden achtervolgen.” Eens de Ronsenaar achter het stuur zat van de BMW e46 M3, dacht hij daar klaarblijkelijk anders over want toen het licht op groen ging, schoot hij weg als een pijl vanaf de tweede plaats en was er geen houden meer aan. Bij het inrijden van de eerste bocht had Vincent zijn plek al ingeruild met Longin/Piessens en nam hij vol overtuiging de kop van de wedstrijd.

Vanaf nu kwam het er voor FSA Racing Team op aan om de wedstrijd te controleren en rustig te blijven, geen fouten te maken en hopen dat de auto het goed bleef doen. Na zo’n 45 minuten wedstrijd kwam een safetycar en dit was het ideale moment voor een perfecte pitstop met pilotenwissel. Johan Huygens, de Kortenbergenaar, nam het stuur over en deed vanaf dan wat hij moest doen: de touwtjes in handen nemen en niet meer lossen. Ook de tweede pitstop verliep vlekkeloos. Het waren nog spannende ronden, de minuten duurden precies een eeuwigheid maar FSA Racing Team kwam steeds dichter bij die langverwachte, eerste overwinning. Na 3 uur wedstrijd werd het officieel: na een tweede plaats in Zolder en een derde in Dijon, was de eerste plaats in Zandvoord een feit! De champagneflessen mochten knallen! Niet alleen mocht er gevierd worden voor de eerste overwinning van het seizoen, bovendien nam het team de eerste plaats in van het algemene klassement van de Belgian Gentlemen Drivers Club met 20 punten voorsprong op Longin/Piessens - die tijdens deze race helaas te kampen hadden met technische problemen.

“Het zomerverlof ingaan met een overwinning op Zandvoord geeft een zalig gevoel”, zei Huygens na de wedstrijd. “We zijn er al enkele keren heel dicht bij geweest maar telkens was het ‘net niet’ door kleine problemen. Het moest er een keer van komen en deze race verliep écht perfect. De auto was goed, pitstops verliepen vlekkeloos, kortom, alles ging zoals het hoorde te gaan. In tegenstelling tot wat sommigen beweren, is deze overwinning geen gelukstreffer maar het resultaat van keihard werken door iedereen van het team. Piloten winnen geen wedstrijd, een team wel! We willen toch ook graag De Wit en Rasse/Rasse feliciteren met hun tweede en derde plaats. Ook willen we al onze sponsors en supporters bedanken voor hun steun en geloof in het team.”

Na vier spannende races nemen de ‘gentlemen-drivers’ even een rustpauze. Op 14 september 2014 komen ze terug in actie op het circuit te Mettet. Wij kijken er alvast naar uit want het beloofd nog een spannende strijd te worden voor het algemeen klassement.

FSA Racing Team pressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Gentlemen Drivers Club op dinsdag 17 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Benelux Open Races.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons