van der Horst

Berlijn 1: Edoardo Mortara pakt allereerste pole na knotsgekke kwalificaties

Edoardo Mortara - ROKiT Venturi Racing
Edoardo Mortara - ROKiT Venturi Racing
De kwalificatie voor de Berlin E-Prix zitten er op en het was er ééntje om duimen en vingers bij af te likken. Tijdens het finale duel kregen we Edoardo Mortara tegen Alexander Sims (Mahindra) en het was de ROKiT Venturi-piloot die pas op het einde zijn allereerste pole in de Formule E pakte. Dat terwijl Sims onverwacht doorstootte naar de duels. Ook Stoffel Vandoorne (Mercedes) stootte door naar de eindfase, maar lag er al in kwartfinales uit en start als achtste.
Stoffel Vandoorne - Mercedes-EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes-EQ Formula E Team
De eerste verrassing kregen we al tijdens de groepskwalificaties. Zo vielen koplopers Mitch Evans (Jaguar) en Robin Frijns (Envision Racing) al uit de boot, waarbij de Maastrichter pas vanaf de voorlaatste lijn zal starten. Wie wel door kon stoten waren Pascal Werhlein (Porsche), Vandoorne, Mortara en Sergio Sêtte Camara (Dragon/Penske Autosport) in groep één, terwijl Jean-Éric Vergne, António Félix da Costa (beiden DS Techeetah), André Lotterer (Porsche) en Sébastien Buemi (Nissan e.Dams) konden doorstoten in groep twee, maar na een bestraffing voor Buemi werd Sims gepromoveerd naar de duels. Maar ook daar bleven de verrassingen niet uit.

Terwijl Vandoorne een dijk van een tijd reed in de groepskwalificaties, kon de Rumbekenaar die niet terug neerzetten in de duels. De Mercedes moest de duimen leggen tegen Vergne, die ijzersterk leek. Toch kreeg de Fransman het deksel op de neus, nadat hij samen met Sims exact dezelfde tijd reed in de halve finale. Gezien de Brit als eerste moest starten, mocht hij doorstoten naar de finale, tot ergernis van Vergne. Aan de andere zijde kon Da Costa het nipt niet halen van Mortara. De finale werd ingezet en alles leek er op dat Sims de pole ging pakken, totdat Mortara uit het niets in de laatste sector alle tijd goedmaakte en zo naar zijn eerste pole ooit in de Formule E reed. Hiermee is de toon zeker gezet voor deze namiddag voor de race, die om 15 uur begint.

Foto's: ROKiT Venturi Racing - Mercedes-EQ Formula E TeamDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 14 mei 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Berlijn 1.
  • Powercars

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons