van der Horst

Berlijn 2: Derde pole voor Stoffel Vandoorne, Mitch Evans neemt serieuze optie op titel

Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
De laatste kwalificatieronde van het seizoen werd zondagmorgen in Berlijn afgewerkt en het was Stoffel Vandoorne die er zijn derde pole van het seizoen behaalde. De Rumbekenaar was al de snelste in de reguliere kwalificaties en hield Oliver Rowland (Nissan) achter zich in de Superpole. Derde eindigde Mitch Evans (Jaguar) en dat is een belangrijke naam, want de Nieuw-Zeelander heeft hiermee straks de beste kaarten om de titel binnen te halen.
Het werd een vreemde reguliere kwalificatieronde. Evans, Jake Dennis (BMW), Edoardo Mortara (Venturi) en Nyck de Vries (Mercedes) bleven dicht bij elkaar en waren wonder boven wonder ook de top vier nadat de tweede grooep in actie was gekomen. Lang zouden de vier tenoren niet bovenaan hangen want zowel Vandoorne, Rowland als Alexander Sims (Mahindra) kwamen zich moeien. Hierdoor bleven Evans en Dennis over om door te stoten naar de Superpole. De Nieuw-Zeelander had geluk, de Brit daarentegen zal straks pas vanaf een negende plaats starten met dank aan de snellere Sébastien Buemi (Nissan), Norman Nato (Venturi) en een verrassende Tom Blomqvist (NIO 333).

Evans mocht de Superpole starten en deed het ondanks een slechte eerste sector niet onaardig. Vanaf dan was het afwachten om te zien waar Evans op de grid plaats zou nemen. Blomqvist kon zijn tijd niet verbeteren, Sims kwam dicht, maar kwam een haar te kort om de besttijd te verbeteren. Nato geraakte zelfs niet uit de pits vanwege een technische probleem met de wagen, dus was de top drie al een zekerheid. Als volgende kwam Rowland, die bekend staat als een kwalificatiespecialist, de baan op. Hij bevestigde en dook onder de tijd van Evans. Maar ook Vandoorne reed een prima rondje, dat nog sneller was dan dat van Rowland. Het is Vandoorne zijn derde pole dit seizoen en niemand doet daarmee beter!

Nu de hele grid bekend is, is het maar de vraag wat de tactiek zal zijn bij sommige teams. Vandoorne's teamgenoot en tevens kampioenschapsleider, Nyck de Vries start straks op de dertiende plaats en heeft maar liefst drie concurrenten voor de titel voor zich op de grid. Wat zal de rol van Vandoorne zijn in deze situatie? Gaat hij voor eigen winst of gaat hij proberen om zijn teammaat aan de titel te helpen? Of zal het afhangen van een mogelijke strijd tusssen Evans en Dennis? 

De wedstrijd start straks om 15u30 en wat het eindresultaat geworden is, leest u hier!

Foto: Mercedes EQ Formula E TeamDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 15 augustus 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Berlijn 2.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons