van der Horst

Berlijn 2: Norman Nato wint, Nyck de Vries kampioen na onwaarschijnlijke finale

Stoffel Vandoorne feliciteert Nyck de Vries
Stoffel Vandoorne feliciteert Nyck de Vries
Het doek is gevallen over het zevende seizoen van de Formule E. Norman Nato (Venturi) kwam onverwacht als winnaar van de slotwedstrijd in Berlijn uit de bus. De Fransman kon zich naar de leiding toewerken en hield zonder problemen stand. Aan de meet had Nato meer dan genoeg voorsprong op Oliver Rowland (Nissan) en Stoffel Vandoorne (Mercedes), die zich na een kleine dip in het begin van de race, terug naar het podium knokte. Toch is het feest bij Mercedes. Nadat de drie voornaamste titelkandidaten uitvielen, eindigde Nyck de Vries op een achtste plaats en dat was genoeg om zowel de titel bij de piloten als voor Mercedes de titel bij de teams te claimen.
Jake Dennis na zijn crash
Jake Dennis na zijn crash
Al van bij de start kregen we een scenario dat niemand voor mogelijk hield. Mitch Evans (Jaguar), die vanaf een derde plaats startte, geraakte niet verder dan tien centimeter voor hij stil viel. Bijna iedereen kon hem ontwijken, behalve Edoardo Mortara (Venturi), die op de Jaguar knalde. Hierdoor konden beide heren een kruis maken over hun titelambities en moest de wedstrijd voor een halfuur stilgelegd wordeen. Eens de race terug op gang kwam, kregen we een volgende twist. Jake Dennis (BMW) lag achter Sébastien Buemi (Nissan) in aanloop naar de eerste bocht, maar hij blokkeerde zijn wielen en schoot recht de muur in. Over en out voor Dennis, waardoor de Vries de titel op een presenteerblaadje aangeboden kreeg. 

Eens de race terug op gang kwam had Vandoorne het vooraan moeilijk om Rowland en een fel oprukkende Nato achter zich te houden. Vanaf dan liep het even minder voor de Rumbekenaar en tuimelde hij naar een zevende plaats. Dat terwijl de Vries zich al kon opwerken tot de vierde plaats. Na een korte neutralisatie omdat Lucas Di Grassi (Audi) de wagen van António Félix da Costa (DS Techeetah) in de muur duwde, maakten we ons op voor enkele dolle laatste minuten. 

Podium 2021 Berlijn E-Prix 2
Podium 2021 Berlijn E-Prix 2
Terwijl Nato en Rowland buiten schot bleven, kregen we een gevecht voor de derde plaats tussen Alexander Sims (Mahindra), de Vries, de Porsche's van André Lotterer en Pascal Wehrlein en Vandoorne. Een mislukte aanval van de Vries ontketende een reeks aan positiewijzigingen, waar uiteindelijk onze landgenoot het meeste van kon profiteren en zich zo terug kon opwerken naar een derde plaats. Vandoorne kon uiteindelijk nog tot bij de Nissan e.Dams geraken, maar geraakte er niet voorbij en moest genoegen nemen met de derde plaats. Achter hem kon Lotterer de vierde plaats afsnoepen van Sims, die zo als vijfde einidgde.

De Vries moest in de laatste minuten nog zwaar verdedigen, al kon hij niets beginnen tegen Sam Bird (Jaguar), die uit het niets de zevende plaats overnam. Toch maakte het niet uit voor de Nederlander, want hij pakte nog steeds genoeg punten om de allereerste wereldkampioen te worden in de Formule E. Mortara eindigt toch nog als tweede in de stand, Dennis blijft derde en Evans vierde. Vandoorne klimt uiteindelijk nog naar een negende plek. Ook bij de teams pakte Mercedes met dit resultaat de titel. Zij blijven Jaguar voor met zeven punten, terwijl DS Techeetah als derde eindigt in de eindstand.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 15 augustus 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Berlijn 2.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons