van der Horst

Berlijn: alles wat u moet weten

Start 2023 Formule E Berlin E-Prix 1
Start 2023 Formule E Berlin E-Prix 1
Dit weekend staat een tweede kroonjuweel van de Formule E op het programma, met de Berlijn e-Prix. Al bezorgde deze manche wel de nodige kopzorgen voor teams zowel uit dit kampioenschap, als die in het FIA WEC gezien de wedstrijd samenvalt met de 6H Spa. Hierdoor krijgen we toch wel een speciale editie, waar we een mix krijgen van vooral vaste namen, heren die nog eens terugkeren en nieuwelingen in het veld. Wel een voordeel misschien voor deze laatste twee categorieën, is dat iedereen start vanaf nul.
Lay-out Berlin e-Prix 2023
Lay-out Berlin e-Prix 2023
*** Waarom iedereen vanaf nul start, is vrij simpel. Voor dit jaar heeft men het tracé gewijzigd. Daarmee zijn we al aan de vijfde configuratie toe op de luchthaven van Tempelhof. Zo is het lange rechte stuk achteraan nu de start/finish, staat het vliegtuig nog altijd op zijn prominente plek. Misschien wel het grootste verlies, is de 180 graden bocht die men vorig jaar als eerste moest trotseren. Over het algemeen, een circuit van 2.343 km lang, wat dus 120 meter korter is.

Jordan King
Jordan King
*** Zoals ook vermeld, gaan we een uniek veld krijgen dit weekend. Al valt het al bij al nogal mee. Van de 22 piloten zijn er maar vijf die vervangen moeten worden. Vier daarvan omwille van het FIA WEC. De vijfde? Daar komen we zo meteen op terug. Vooral Envision Racing moest rondkijken, gezien zij het enige team zijn die beide piloten kwijt speelde. Daar komen Paul Aron en Joel Eriksson in de plaats. Voor de rest zien we ook Kelvin van der Linde (ABT Cupra) en Jordan King (Mahindra) opkomen.

Taylor Barnard - NEOM McLaren Formula E Team
Taylor Barnard - NEOM McLaren Formula E Team
*** De vijfde wissel is niet omwille van de clash met het FIA WEC, maar omwille van een blessure. Sam Bird (McLaren) moest in Monaco na de eerste vrije training naar het ziekenhuis en kreeg daar te horen dat hij een handblessure opgelopen had. Daarom mocht Taylor Barnard zijn kunnen tonen en hij zal dat dit weekend nog twee keer extra doen. Bird is nog niet fit verklaard voor het komende weekend.

*** Op maandag staat er weer een rookie-test gepland, waar alle teams beide wagens dienen te bemannen. De deelnemerslijst is nog niet compleet, maar van zodra die er is zullen wij die ook communiceren. Al weten we al met zekerheid dat Dries Vanthoor zijn kans krijgt in de Envision Racing Jaguar.

Stoffel Vandoorne - DS Penske
Stoffel Vandoorne - DS Penske
*** Kwam de derde plaats in Monaco op een goed moment voor Stoffel Vandoorne? We kunnen het alleen maar hopen. Berlijn is altijd een speciale race geweest voor de Rumbekenaar, gezien hij hier zijn eerste overwinning heeft behaald en in corona-tijd zelfs de inhaalactie van 2020 wist te maken. Vorig jaar was het nog niet wat het moest zijn, maar het team staat nu wel steviger in de schoenen.

*** We keren terug naar drie dagen om het weekend te vervolledigen, met drie vrije trainingen, twee kwalificaties en twee races. Om alles live te volgen kan u steeds weer rekenen op de organisatie voor de vrije trainingen, RTBF Auvio voor de kwalificatie en de Waalse internetzender en Eurosport voor de race. Voor de kwalificaties start RTBF om 10:20 uur en de race om 14:50 uur, dit voor beide dagen. Terwijl Eurosport 2 op exact hetzelfde tijdstip start met de uitzending van de wedstrijd, en zondag zelfs pas om 15 uur.
 
SessieDagTijdstip
Vrije Trainingen 1vrijdag16:55 - 17:45
Vrije Trainingen 2zaterdag07:55 - 08:45
Kwalificatieszaterdag10:20 - 11:43
Berlin E-Prix 1zaterdag15:03 - 16:00
Vrije Trainingen 3zondag07:55 - 08:45
Kwalificatieszondag10:20 - 11:43
Berlin E-Prix 2zondag15:03 - 16:00
 
Foto's: Thomas Smets - Formula E - Mahindra Racing - Kurt Vanhoenacker



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op dinsdag 7 mei 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meetings Berlijn 1 en Berlijn 2.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons