van der Horst

Berlijn: Historische 1-2 voor Jaguar na chaotische race

Mitch Evans - Jaguar TCS Racing
Mitch Evans - Jaguar TCS Racing
De race in Berlijn brengt jaarlijks de nodige animo met zich mee en dat was ditmaal niet anders. Na een recordaantal van 23 geslaagde inhaalmanoeuvres om de leidersplaats, was het uiteindelijk Mitch Evans die met de overwinning ging lopen. De Nieuw-Zeelander wachtte geduldig af om op drie ronden van het einde de koppositie te nemen en de race met winst af te sluiten. Het werd overigens een historische dag voor Jaguar, want met Sam Bird als tweede, kregen we een 1-2 voor het merk en team. In de laatste hectometers claimde Maximilian Günther (Maserati) de derde plek, voor Sébastien Buemi (Envision Racing). Voor Stoffel Vandoorne werd het een wedstrijd om snel te vergeten, nadat de DS Penske halfweg de race uit de baan getikt werd.
  • Skylimit Events
Sérgio Sette Câmara aangetikt door René Rast
Sérgio Sette Câmara aangetikt door René Rast
Van bij de start merkte je vooral twijfel bij de rijders vooraan. Terwijl Sébastien Buemi (Envision Racing) en Bird richting de eerste bocht reden, leek het alsof zij en Vandoorne achter hen zich inhielden om niet de leiding te nemen. Hierdoor kregen we Dan Ticktum (NIO 333) op kop. Dat was ook het begin van een lange reeks aan wissels van leider. Maar liefst negen piloten kwamen geregeld vooraan piepen, maar al even snel gaven ze met plezier de leiding weer af. Maar na een tiental ronden kwam er even rust, nadat René Rast (McLaren) en Sérgio Sette Câmara (NIO 333) elkaar raakten. Beiden verloren hun voorvleugel op de baan en de wedstrijdleiding besloot om de safety car de baan op te sturen.

Stoffel Vandoorne - DS Penske
Stoffel Vandoorne - DS Penske
Eens de safety car terug binnen kwam, vormde zich toch groepje koplopers. Maar lang duurde het niet, want halfweg de race kwam de safety car terug buiten. Vandoorne wilde voorbij Ticktum gaan in de eerste bocht, maar wanneer beiden twee bochten verder nog naast elkaar reden, leunde de Brit meer naar links. Het gevolg was dat de Rumbekenaar in de muur geduwd werd en zijn race over was. Gelukkig was onze landgenoot daar alleszins niet mee, gezien het geanimeerde gesprek beiden hadden naast hun gestrande wagens. Ook Cassidy moest de pits opzoeken, vanwege een vermoedelijk lekke band. Einde verhaal voor een derde podium op rij. Of toch niet? Na de tweede herstart kwam Jaguar tot het besef dat beide rijders moest samen werken, wilde men de winst claimen. En dat begrepen beide heren maar al te goed. 

Sébastien Buemi - Envision Racing
Sébastien Buemi - Envision Racing
Vooraan besloot Buemi de leiding te nemen en deze ook te behouden. Dat terwijl achter hem Jake Dennis (Avalanche Andretti) zo lang mogelijk in de top vijf wilde blijven. Dat lukte tot de Brit plots een probleem met de wagen kende in bocht zes, doorschoof en daarbij António Félix da Costa (Porsche) raakte. Einde verhaal voor de Portugees en ook weer een punteloze ronde voor Dennis. In de slotfase van de race werd het een driestrijd, waarbij Günther ook zijn wagonnetje aanpikte. Buemi kreeg de volle lading van Bird, die hij aanvankelijk de baas kon blijven, maar uiteindelijk kraakte de Zwitser toch nadat Evans eerst zijn teamgenoot als ook de Envision Racing oprolde in enkele bochten tijd. Van daaruit bleef de Nieuw-Zeelander uit het zog van de rest van het veld, terwijl Buemi er alles aan deed om de tweede plaats te behouden. Ook dat lukte niet en in de laatste ronde viel hij terug naar plaats drie. Uiteindelijk liep hij het podium nog helemaal mis nadat hij zonder energie viel in de laatste rechte lijn en zo Günther nog in de laatste meters over Buemi kon gaan. Cassidy eindigde uiteindelijk na een mooie remonte als vijfde.

In de tussenstand doet Pascal Wehrlein (Porsche) nog steeds een goede zaak. De Duitser eindigde als zesde en pakt zo kostbare punten. Maar de spoeling begint dunner te worden en hij krijgt een nieuwe achtervolger in zijn zog met Cassidy, die op 24 punten volgt. Jean-Éric Vergne (DS Penske) schuift dan weer een plaats op naar plaats drie. Evans met zijn twee overwinningen op rij volgt als vierde op 31 punten. Bij de teams is het ook Porsche dat nog steeds de leiding heeft, maar zowel Envision Racing als Jaguar TCS Racing komen met rasse schreden dichter. Lang moeten we niet wachten op de volgende race, want morgen krijgen de heren een nieuwe kans. Al wordt er wel regen voorspeld. U hoort het al, dit zal wederom een interessante race worden.

Foto's: Thomas Smets



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 22 april 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Berlijn 1.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons