van der Horst

Berlijn: Lucas Di Grassi heer en meester, titelambities Vandoorne voorbij

Lucas Di Grassi
Lucas Di Grassi
Alles leek er op dat we op weg waren naar een nieuwe dominantie van DS Techeetah in Berlijn, net als een jaar geleden. Dat was echter buiten een ijzersterke Lucas Di Grassi gerekend, die met zijn Audi zeer sterk reed en ook wat hulp kreeg van teamgenoot René Rast om de leiding over te nemen. Even moest de Braziliaan de koppositie afgeven aan Edoardo Mortara (Venturi), maar lang duurde het niet voor Di Grassi weer vooraan reed en de overwinning opeiste. Mortara kwam als tweede over de meet, Mitch Evans (Jaguar) eindigde nipt derde. Stoffel Vandoorne mag zijn titelaspiraties helaas opbergen.
Start 2021 Berlijn e-Prix 1
Start 2021 Berlijn e-Prix 1
Bij de start namen Jean-Éric Vergne en António Félix da Costa de wedstrijd in handen. Beide DS Techeetah-piloten bleven mooi vooraan en konden met gemak Di Grassi achter zich houden. Na iets minder dan een halfuur viel Sam Bird (Jaguar) stil net voor de finishlijn, met een safety car-procedure tot gevolg. De wedstrijdleiding gaf hem nog de kans een reset uit te voeren, maar dat bleek tevergeefs. Eens de safety car binnenkwam, was het tijd voor Rast om zich te laten gelden.

Rast wapende zijn Attack Mode - die overigens maar eenmalig moest ingezet worden, maar dan wel acht minuten lang -  en vanuit de buik van het veld baande hij zich een weg naar voren. De Duitser ging zo hard tekeer dat hij naar een vierde plaats opklom. Op dat moment liep het allemaal mis bij DS Techeetah, want beide Audi's gingen voorbij da Costa en later ook voorbij Vergne. Di Grassi kreeg zo de leiding in de schoot geworpen, terwijl zowel beide DS Techeetahs als René Rast terugvielen. Even verloor de Braziliaan twee plaatsen aan een sterke Mortara en Norman Nato (Venturi), maar eens hun Attack Mode opgebruikt was, sloeg Di Grassi terug. Even kwam Mortara nog piepen op het einde, maar hij had niet genoeg ruimte om echt aan te vallen.
Puntenloze zaterdag voor Vandoorne
Voor de derde plaats kregen we een heuse driestrijd. Nato kon die derde plaats niet vasthouden en zag dat Evans hem voorbij reed. Daarna moest de Fransman zich weren tegen Jake Dennis (BMW) en nu hield hij wel stand, goed voor zijn beste resultaat in de discipline. Vandoorne had maar één doel: zich naar de punten opwerken om toch nog een kans te maken op de titel. De Rumbekenaar bleef lang hangen op een achttiende plaats voor hij alle registers opentrok en uiteindelijk op een twaalfde plaats eindigde, buiten de punten.

In de stand staat Nyck de Vries (Mercedes) verrassend aan de leiding. De Nederlander moest de pits opzoeken en eindigde daardoor pas 22ste, maar toch bezet hij nog altijd de koppositie met 95 punten. Veel voorsprong heeft de Vries niet, want Mortara komt nu op drie punten, terwijl Dennis en Evans op respectievelijk vier en vijf punten volgen. In theorie kunnen veertien piloten nog kampioen worden. Vandoorne niet, want hij moet met 32 punten achterstand een kruis maken over de titel.

Ook bij de teams is alles nog mogelijk. Jaguar ligt op kop, maar de top 6 ligt in een straal van zestien punten van elkaar. Het wordt met andere woorden een bijzonder interessante finale, die start met de eerste vrije training morgen om acht uur.

Foto's: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 14 augustus 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Berlijn 1.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons