van der Horst

Bernie Ecclestone komt met eigen robo-serie

Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone kon helemaal niet waarderen dat hij door Liberty Media opzij geschoven werd en na jaren plots geen inspraak meer had in de Formule 1. Ecclestone dreigde er al eerder mee om een nieuwe serie op te starten, maar stelde alsnog die plannen uit, tot nu zo blijkt. Ecclestone is immers van plan om in 2018 een eigen internationale serie op te starten die waarschijnlijk Formule A zal heten, maar de grote verrassing is dat het gaat om een wedstrijden tussen volledig geautomatiseerde wagens zonder rijder, zoals die nu ook al te zien zijn in de roborace die tezamen met de Formule E in actie komt.
Enrique Scalabroni - Bernie Ecclestone
Enrique Scalabroni - Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone is echter nooit een fan geweest van elektrische of hybride aandrijvingen en de Brit zweert dan ook bij een klassieke V10 atmosferische motor. De Formule A wagens zullen dan ook met zulke motoren uitgerust worden en moeten volgens de voormalige F1-goeroe extra veel lawaai maken. Na jaren aan het hoofd te hebben gestaan, heeft Ecclestone wel al heel wat problemen gekend met teams en rijders. “Met de huidige Formule 1 rijders is het altijd iets, ze zijn nooit tevreden en kosten handen vol geld, dus daar kunnen we beter vanaf zijn”, legt het toekomstige hoofd van de FA uit, “daarom dacht ik onmiddellijk aan gerobotiseerde wagens zoals die in de roborace gebruikt worden, maar dan aangedreven door klassieke motoren. Er is genoeg technologische knowhow aanwezig bij de constructeurs om zulke wagens te ontwikkelen. Ik heb al vele positieve reacties ontvangen en tegen de zomer denk ik dat wij een eerste prototype kunnen voorstellen, tegen het einde van het jaar moeten er al voldoende bolides beschikbaar zijn om een demonstratie race te organiseren.”      

Roborace
Roborace
De Formule A races zouden een uur duren en kwalificaties en wedstrijd vinden op dezelfde dag plaats. In tegenstelling tot de roborace serie gaat de Formule A wel gebruik maken van de bestaande circuits. De wagens hebben geen piloot, maar worden per race verhuurd aan bepaalde firma’s, verenigingen of zelfs lokale organisaties. Dit maakt dat het publiek zich meer betrokken zal voelen tot de race en kan supporteren voor zijn bolide. Afwachten nu of die wilde plannen ook werkelijkheid worden, maar de betrokkenheid van Ecclestone is meestal een garantie voor succes.

Foto's: Racing International Photography & Roborace



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op zaterdag 1 april 2017.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons