Bernie Ecclestone wilde één jaar langer F1-baas zijn

Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone
Voormalig F1-baas Bernie Ecclestone zei in een interview met Sky Sports F1 dat hij nog graag een jaar langer als CEO van de koningsklasse van de autosport was doorgegaan. Via een videoboodschap op Instagram liet Ecclestone's goede vriend Flavio Briatore uitschijnen dat Liberty Media, de nieuwe eigenaar van de sport, de Brit slecht behandeld heeft. De 86-jarige grijsaard verklaarde aan de Britse tv-omroep dat hij zich helemaal niet slecht behandeld voelde door het Amerikaanse concern.
Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone
Op de vraag van Sky Sports F1 of hij teleurgesteld is over de gang van zaken antwoordde Ecclestone: “Helemaal niet. Ik weet hoe dit wereldje werkt.” Verder vroeg interviewer Craig Slater of de voormalige F1-baas ook dezelfde veranderingen zou hebben doorgevoerd indien hij nog aan het roer van de sport had gestaan. “Waarschijnlijk niet”, antwoordde Bernie. “Als ik hen was geweest, dan had ik nog een poos met mij samengewerkt. Een jaar gewacht en daarna bekeken of het goed of niet goed was verlopen. En als daaruit bleek dat het niet goed was gegaan, dan hadden ze me nog altijd kunnen vertellen om op te krassen.”

Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone
“Maar andere mensen besturen bedrijven op een andere wijze natuurlijk”, gaat de ex-baas van de F1 verder. “Ik denk dat het nu eenmaal de manier is hoe Amerikaanse bedrijven functioneren. Maar laten we hierover eerlijk zijn: zij kochten de auto en zij willen hem graag besturen.” Over de uitlatingen van Liberty Media-baas Chase Carey dat Ecclestone te weinig heeft gedaan voor de sport is Ecclestone het echter niet mee eens. “Chase heeft gezegd dat ik het de afgelopen drie jaar niet goed heb gedaan. Maar ik dacht, alsook CVC, dat het wel zo was. Jaarlijks zorgde ik voor anderhalf miljard dollar aan inkomsten. Hierdoor stegen de aandelen in waarde. Misschien, als ik slecht had gepresteerd, dan konden mensen de aandelen voor minder kopen.”

Jean Todt & Bernie Ecclestone
Jean Todt & Bernie Ecclestone
Ecclestone, die van Liberty Media de job van erevoorzitter kreeg aangeboden, zegt van plan te zijn dit jaar heel wat wedstrijden bij te wonen. “Voor de meesten heb ik een uitnodiging gekregen. Ik zal dus bekijken naar welke ik kan gaan. Hoogswaarschijnlijk ben ik bij de helft van de races aanwezig”, zei Ecclestone. Wat zijn specifieke rol als erevoorzitter zal zijn zei de Brit: “Ik heb geen idee. Ik zou wel graag wat regels en voorschriften krijgen zodat ik weet wat ik zou moeten doen, of wat ik niet mag doen.” Dit weekend echter plant de 86-jarige Bernie om naar Brazilië te reizen om aldaar met de Braziliaanse president over de toekomst van de Grote Prijs in Interlagos te praten.

Foto's: Racing International Photography & Georges De Coster


 

Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op zaterdag 18 maart 2017.

  • Oeste Kart