van der Horst

Bert Longin opnieuw van start in World Solar Challenge in Australië

World Solar Challenge 2015
World Solar Challenge 2015
Onze landgenoot Bert Longin zal over iets minder dan een jaar aan de start staan van de World Solar Challenge in Australië met het Punch Powertrain Solar Team verbonden aan de KU Leuven. Afgelopen jaar betwistte onze landgenoot eveneens die tweejaarlijkse wedstrijd, die de deelnemers van Darwin in het Noorden naar Adelaide aan de Zuidkant van het eiland moet leiden - oftewel een trip van een 3000-tal kilometer. In 2017 zal het precies dertig jaar geleden zijn dat de eerste editie van de loodzware trip werd verreden en dus is het team gebrand op een goed resultaat.
Tijdens de afgelopen twee edities ging de zege telkens naar de zonnewagen van de Nederlandse TU Delft, maar volgend jaar mikken de studenten van de KU Leuven op de wereldtitel. "De wedstrijd kent deelnemers van over de ganse wereld, met teams van vermaarde universiteiten als MIT en Cambridge. Het zal dus niet eenvoudig worden, zeker als je weet dat de wagen een snelheid haalt van 110km/h en dat terwijl de temperatuur in de cockpit kan oplopen tot vijftig graden. Airconditioning is niet aanwezig, om energie en gewicht te besparen, alle beschikbare energie moet namelijk opgewekt worden door zonnecellen of door energie terug te winnen bij het remmen", licht Bert Longin toe.

Bert Longin
Bert Longin
"Het is dus zeer belangrijk om je concentratie erbij te houden, zeker met de gigantische road trains (lange vrachtwagens nvdr.) en loslopende kangoeroes down under. Ons doel is zonder meer beter te doen dan de vijfde plaats van de vorige editie. We moesten toen slechts anderhalf uur toegeven op de winnaar; dat lijkt veel in racetermen, maar als je na dagenlang racen over een afstand van 3000 kilometer slechts anderhalf uur moet toegeven, beschouw ik dat verschil als miniem. De studenten hebben ondertussen hard gewerkt om de bolide te voorzien van de nodige upgrades, teneinde het verschil weg te werken. Afspraak dus op 8 oktober 2017!", besluit een gemotiveerde Bert Longin.

Foto's: Bert Longin press & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Varia op dinsdag 22 november 2016.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons