van der Horst

24H 2CV: Nabeschouwing FSA Racing Team

Afgelopen zaterdag werd te Spa-Francorchamps de zesde, en voorlaatste, manche van het BGDC kampioenschap 2014 verreden en dit als voorprogramma van de 24H2CV. Helaas werd dit geen herhaling van vorig jaar, waar de overwinning werd binnengesleept, maar moest het team van Johan Huygens en Vincent Vandenabeele, na motorpech, genoegen nemen met een 7de plaats.
De race waar het team zo lang naar uitgekeken had, begon uitstekend. Na een vlekkeloze kwalificatie behaalde Johan zijn eerste pole dit seizoen. Dankzij deze puike prestatie mocht Vincent anderhalf uur later als eerste starten, vòòr Rasse/Rasse en Longin/Piessens. De uitgangspositie was dus perfect. Na een rollende start slaagde Vincent erin de voorsprong steeds groter te maken en na bijna één uur race, had de #17 een mooie kloof geslagen.  Tijd voor de verplichte pitstop en pilotenwissel...

Johan startte goed maar dan, totaal onverwacht, kwam de M3 terug binnen in de pits toen bleek dat er een probleem was met de benzinetoevoer. De wagen werd in de box geduwd en met man en macht werd naar de oorzaak van het euvel gezocht. Respect voor het team dat nogmaals bewees goed te kunnen presteren onder druk. Het probleem werd opgespoord en verholpen maar na dertien minuten in de pits was wel duidelijk dat een podiumplaats, laat staan een overwinning, niet meer mogelijk was.
Voor Johan kwam het er vanaf nu op aan om de opgelopen achterstand te verkleinen en de schade te beperken. Dankzij een onmetelijke vechtlust kwam de #17 terug tot de 7de plaats in zijn klasse. Hierdoor konden nog enkele punten gepakt worden voor het algemeen klassement maar het kalf lijkt helaas verdronken.

Na de race verklaarde Johan: “We zijn natuurlijk allemaal diep onder de indruk momenteel maar we kunnen onszelf niets verwijten. We hebben alles gedaan wat we konden en het leek ook allemaal goed te lukken maar zoals zo vaak in deze sport, werden we genekt door een mechanisch probleem. Er zijn zoveel externe dingen die kunnen mislopen in de racerij dat de snelste zijn niet altijd volstaat om te winnen en helaas hebben we dat dit seizoen al meerdere malen aan den lijve ondervonden. We wensen de winnaars Longin/Piessens proficiat met hun prestatie maar we hadden het natuurlijk liever anders gezien. Eens de teleurstelling is verwerkt, zullen we wel alles op alles zetten om die laatste manche van 8 november binnen te halen en in schoonheid het seizoen af te sluiten.”

Dat Johan geen tijd had om bij de pakken te blijven zitten, was wel duidelijk want na de BGDC zou hij ook voor de eerste maal in zijn carrière deelnemen aan een etmaalrace: de 24H2CV, die amper anderhalf uur later van start ging.  Dit debuut bleek niet zonder succes want met het Geraardsbergse WDR-team, behaalde hij de eerste plaats in zijn klasse. Op die manier mocht Huygens alsnog het podium betreden op het hoogste schavot en kon het weekend met een positieve noot eindigen...

FSA Racing Team press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Gentlemen Drivers Club op woensdag 15 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24H 2CV.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons