van der Horst

Monza: Winst voor WRT Audi na magistrale slotstint Vanthoor

Riberas - Vanthoor - Mies
Riberas - Vanthoor - Mies
De Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS GT3 #1 van Christopher Mies, Alex Riberas en Dries Vanthoor heeft in Monza de openingsmanche van de Blancpain GT Series Endurance Cup gewonnen na een magistrale slotstint van onze landgenoot. De drie heren hadden de wagen als derde gekwalificeerd en de Audi #1 vertoefde het eerste deel van de drie-uurs race voornamelijk in vierde stelling. Pas toen Vanthoor het stuur overnam, was het hek van de dam. De Limburger verschalkte eerst Christian Engelhart, in de GRT Lamborghini Huracán GT3 #63 voor de tweede plek, en jaagde vervolgens op de Strakka Mercedes-AMG GT3 #43 van Maxi Götz.
Start Blancpain GT Monza
Start Blancpain GT Monza
De Belgische Le Mans-klassewinnaar haalde Götz een eerste keer in op een half uur van het einde, maar aangezien hij daarbij op het brede rechte stuk van Monza met vier wielen over de witte lijn ging moest hij de positie meteen terug afstaan. De volgende inhaalpoging in de remzone voor de eerste chicane liep maar net goed af toen Götz Vanthoor bijna van de baan duwde. Daarop beval de wedstrijdleiding dan weer de AMG-rijder om de leiding af te staan. Vanthoor kon vervolgens een gat slaan en naar de overwinning rijden.  

Mercedes-AMG Team Black Falcon - Mercedes-AMG GT3
Mercedes-AMG Team Black Falcon - Mercedes-AMG GT3
De strijd voor de derde plaats verzorgde het spektakel in de slotminuten. Ondanks een last-minute BoP-wijziging en slechts de dertiende tijd in de kwalificaties kon de Grasser Racing Lamborghini #63 van regerend kampioenen Mirko Bortolotti, Andrea Caldarelli en Christian Engelhart toch nog aanspraak maken op het podium. De Black Falcon Mercedes-AMG GT3 #4 van Maro Engel, Luca Stolz en Yelmer Buurman stak daar echter een stokje voor op vijf minuten van het einde. De blauwe Mercedes reed in de aanvangsfase lange tijd in tweede stelling rond, maar viel na een drive-through voor overdreven snelheid tijdens een Full Course Yellow even terug naar P12. Een sterke inhaalrace resulteerde uiteindelijk dus nog in een podiumplek.

Emil Frey Racing - Jaguar G3
Emil Frey Racing - Jaguar G3
De Emil Frey Racing Jaguar G3 van het Silver Cup trio Alex Fontana, Adrien Zaugg en Mikael Grenier kon de verbazingwekkende tweede tijd in de kwalificaties omzetten in een knappe vijfde plaats algemeen tussen al het PRO geweld, op net iets meer dan drie seconden van de derde plaats. De SMP Racing Ferrari 488 GT3 #72, die van op pole vertrok, voerde het veld aan tot halfweg de race, maar moest uiteindelijk opgeven met een technisch probleem.

Bentley Continental GT3 #8
Bentley Continental GT3 #8
Net als de Black Falcon Mercedes #4 kon de WRT Audi #17 van onder meer Robin Frijns nog sterk terugkomen naar P7 na een drive-through voor een pitstop onder de minimum tijd . Maxime Martin werd bij zijn competitiedebuut als Aston Martin fabriekspiloot negende voor R-Motorsport. Louis Machiels haalde de laatste trede van het podium in Pro-Am binnen met de AF Corse Ferrari 488 GT3 #53, goed voor een 23e plaats algemeen. Maxime Soulet bracht de Bentley Continental GT3 #8  over de meet in de staart van het veld na technische problemen, maar de nieuwe Britse GT3 kon in de openingsfase alvast strijden voor een plaats in de top 10. Ook de zuster Bentley #7 kende problemen na een contact in het begin.

--- Uitslag Blancpain GT Series Endurance Cup Monza 2018 (pdf) ---

Foto's: Georges De Coster, Vincent Wouters & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Endurance op zondag 22 april 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons