van der Horst

BMW Clubsport Trophy Zandvoort: nabeschouwing van de organisatoren

Voor zij die er nog aan twijfelen, de BMW Clubsport Trophy van Jan Horemans en zijn team vormt steeds meer een perfecte leerschool voor de autosport in België. Aan het stuur van de 325i E46, E90 en E92 vinden we immers ontelbaar veel nieuwe namen op circuit, en we kunnen ervan uitgaan dat enkelen onder hen nog ver zullen komen, op een hoger niveau, in de volgende jaren.
Dit weekend, in de Nederlandse duinen van Zandvoort, deelde deze wedstrijd in de wedstrijd opnieuw het circuit met de BGDC, voor één wedstrijd over 180 minuten in een decor dat in het verleden meermaals de Grote Prijs van Nederland Formule 1 ontvangen heeft. De #251 van Lorenzo Donniacuo en Thierry De Zan behaalde een nieuwe zege, maar de Clubsport Trophy zorgde dit weekend zeker en vast voor het nodige spektakel. Vanaf de trainingen waren het twee andere jonge wolven, Bernard Claes en Sam Lay, aan het stuur van de #3, die hoge ogen gooiden door de pole positie op te eisen! Ze gingen sneller dan de #57 van Stephan Geurts Jr. en Bart Van Haeren, een combinatie van jong bloed en ervaring. Donniacuo en De Zan worstelden ondertussen met de afstelling van hun Duitse berline. Ze konden geen snelle tijd meer noteren omdat de sessie vroegtijdig werd stopgezet. Meerdere incidenten verplichtten de wedstrijdleiding om de rode vlag te zwaaien.

Tijdens de race viel de #251 bestuurd door Lorenzo Donniacuo op… door een snelle terugkeer naar de pitlane! Slechte zaak? In geen geval… “De wedstrijd werd snel geneutraliseerd, en daarvan hebben we geprofiteerd om onze eerste van twee verplichte pitstops uit te voeren”, legt de jonge rijder uit. “Ik bevond me vervolgens helemaal achteraan het veld, maar mijn tegenstanders moesten nog een stop afwerken.”

De positieveranderingen waren talrijk tijdens deze Nederlandse manche. De #3 van Claes en Lay domineerde dan wel de aanvangsfase, toch moesten ze afrekenen met een andere Rookie, Guillian Reyniers en zijn coach Alain Feraille (#54), maar ook met de #52 van Guido Werckx en Kristof De Neef in de voorlopige top 3 van de Clubsport Trophy. Halfweg wedstrijd bevond de jonge maar ervaren Bart Van Haeren (#57) zich bovenaan de hiërarchie en ook de snelste wedstrijdronde in de categorie stond achter zijn naam.

Donniacuo en De Zan anticipeerden ook op hun tweede pitstop, en kwamen zo aan de leiding postvatten met de eindmeet in zicht, en ze behaalden dan ook een nieuwe zege… “Missie geslaagd, nog eens”, was de commentaar van Thierry. “Maar wat nog meer deugd doet, is dat de #3 de Claes en Lay de tweede plaats grijpt! Het concept van het team om jonge rijders naar voren te stuwen, loopt op wieltjes. Dat doet me plezier!”

Bernard en Sam waren op hun beurt ook heel gelukkig met deze eerste opsteker… “We willen het volledige team bedanken, want wat we hier beleven, is magisch. De volgende keer mikken we op… de zege!” Dat zegt in ieder geval genoeg over de honger naar succes van deze nieuwe jongens!

Van nieuwkomers en jeugd was er ook sprake op de kleinste podiumtrede. Olivier Hermans en Davy Convents (#9) werden voor de gelegenheid bijgestaan door… de zoon van Davy, Vincent Convents! Resultaat: een top 3 na zijn eerste wedstrijd, en het bewijs dat de wagen in de kleuren van Yokohama een kampioen van de regelmaat is.

Aan de Nederlandse kust gingen de ereplaatsen naar Reyniers-Feraille (#54), Geurts Jr.-Van Haeren (#57, bij wie het wedstrijdeinde heel wat moeilijker verliep), Werckx-Neef (#52) en Valentino-Bendib (#51).

Na deze succesvolle nieuwe episode, bereidt de BMW Clubsport Trophy zich nu voor op zijn deelname aan een monument van de nationale autosport, de 24 Uur van Zolder, een moeilijke etmaalrace die dit jaar deel uitmaakt van het kampioenschap. Laat er geen twijfel over bestaan dat de 325i, die dicht bij de seriewagen staan, hun kans zullen krijgen om hun legendarische degelijkheid en betrouwbaarheid te tonen. See you in Zolder!

Meer info over de BMW Clubsport Trophy? Afspraak op de website www.bmwclubsporttrophy.be, de Facebook-pagina www.facebook.com/BMWClubsportTrophy of via mail naar info@bmwclubsporttrophy.be en op het nummer 0479/81 73 53.

BMW Clubsport Trophy pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op dinsdag 17 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Benelux Open Races.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons