van der Horst

Boutsen:”Vandoorne heeft potentieel om wereldkampioen te worden.”

Thierry Boutsen
Thierry Boutsen
Thierry Boutsen – de meest succesvolle Belgische rijder in de F1 na Jacky Ickx – heeft in een interview met het Nederlandse tijdschrift Formule 1 gezegd dat Stoffel Vandoorne alles in zich heeft om wereldkampioen te worden. Boutsen - die in de jaren '80 en '90 ondermeer reed voor Benetton, Williams en Jordan – zei dat het pijn doet om McLaren zo op de sukkel te zien, maar dat Stoffel moet blijven volharden. “Je moet vooruitkijken”, gaf de voormalige drievoudige GP-winnaar als raad mee. “Na de koers direct aan de volgende denken en de emotionele beleving meteen na de vlag van je harde schijf wissen.”
Stoffel Vandoorne - McLaren Honda Formula 1 Team
Stoffel Vandoorne - McLaren Honda Formula 1 Team
“Stoffel heeft nog tijd. Hij is nog maar 26”, ging Boutsen verder. “Ik wachtte drie jaar op een eerste podium, zeven jaar op mijn eerste overwinning, maar ik wist vanaf het begin: geef me een goede auto en je hoort het Belgische volkslied.” De 60-jarige Brusselaar gaf de jonge Rumbekenaar wat raad mee: ”Je moet blijven proberen, blijven werken. En geduld hebben. Op een dag, als je op het juiste moment in de juiste auto zit, lukt het. Dan is het daar plots, paf, die eerste overwinning. Met wat ik van Stoffel in de opstapklassen zag weet ik meer dan genoeg: hij heeft het potentieel om wereldkampioen te worden.” Boutsen zei dat het zeker niet gemakkelijk is voor Belgen om naar de koninginneklasse van de autosport op te klimmen, en dit omdat er in ons land een gebrek is aan sponsors.

Thierry Boutsen - Williams Renault
Thierry Boutsen - Williams Renault
“Voor Belgen is het zo veel moeilijker om in de F1 te raken; je moet veel meer offers brengen. En dus ben je ook sterker als het moeilijk gaat, zoals Stoffel nu”, ging onze compatriot verder. “Dat is een voordeel. Maar België heeft geen grote sponsors. Je moet het helemaal alleen doen. Als je goed genoeg bent, dan lukt het. Maar ik zou toch maar uitkijken. Ik ondervond het aan den lijve: ik werd eind 1990 op straat gezet bij Williams, hoewel ik beter was dan mijn teamgenoot Riccardo Patrese. Als Italiaan was hij commercieel interessanter. En de nieuwe sponsor, biermerk Labatt, wilde een coureur die de Britse markt kon bespelen. Dat werd Nigel Mansell. Je zult als Belg altijd wat meer moeten laten zien dan een Engelsman, Italiaan of Duitser.”

Foto's: Niels Vaeck & Georges De Coster
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons