van der Horst

Weerwraak of bevestiging in de Trofee van Bourgogne?

PK Carsport - Audi R8 LMS GT3
PK Carsport - Audi R8 LMS GT3
De vaste klanten van het BK Circuit kennen de streek van Dijon goed, omdat het al jaren een vaste afspraak is op de Belgische circuitkalender. Maar het is niet omdat de deelnemers van het BRCC zich verplaatsen naar het land van de mosterd en de wijn, dat zij zich zouden gedragen als de slakken van… Bourgogne! Twee weken na de start van het derde seizoen van het Belgian Racing Car Championship 2014 staat de race van 180’ in Dijon al in het teken van een bevestiging of… een weerwraak!
Het circuit van Dijon ligt op het grondgebied van de gemeente Prenois, en kende een rijke geschiedenis. Tussen 1974 en 1984 was Dijon-Prenois het toneel van het Wereldkampioenschap Formule 1, met vijf Franse Grote Prijzen en één Grote Prijs van… Zwitserland. Die hard fans zullen zich in de eerste plaats herinneren dat Jean-Pierre Jabouille in 1979 tekende voor de allereerste overwinning van de turboaangedreven Renault F1, terwijl achter hem teammaat René Arnoux en de betreurde Gilles Villeneuve een nooit eerder gezien gevecht leverden met de 2de plaats als inzet.  Sindsdien is het tracé, 3.800 km kort, met enkele leuke hellingen, een vaste waarde op de nationale kalenders.  Het is op dit historisch terrein dat de tweede round wordt betwist van het Belgian Racing Car Championship 2014, in een meeting “made by Kronos Events”. Naast het BRCC, zijn er nog de neefjes van de VW Fun Cup met eveneens de tweede ontmoeting van het seizoen, en verder de BGDC en de Europese Lotus.

Endurance Trophy : een match tussen Ginetta, Aston, Toyota en… de GC V6 !

De allereerste krachtmeeting in de Endurance Trophy kende een  ongemeen spannende ontknoping met drie formaties die binnen de vijftien seconden eindigden.  Franck Radet en Karim Al Azhari domineerden niet alleen in de GC V6 Cup, maar bleken ook de snelsten in het algemeen klassement van de Trophy. Zoals was voorzien, zal de Fransman in Dijon worden vervangen door Stéphane Lémeret in de #41. Maar aan de zijde van David Dermont in de GC 10 V6 #45,  kan Radet zijn leidersplaats natuurlijk mooi verdedigen ! Opletten toch voor Gérald Delepine, de gewezen wereldkampioen in Supermoto - wiens co-rijder we nog niet kennen – greep in Zolder slechts nipt naast een podiumplaats en maakte voor zijn debuut op vier wielen alvast een sterke indruk.
Prime Racing - Ginetta G50
Prime Racing - Ginetta G50
Tegenover de Silhouettes staat de klasse GT4 en meerbepaald de Ginetta G50 van het Belgisch-Luxemburgse duo Jean-Pierre Lequeux en Jean-Marc Ueberecken, 2de in Zolder en vastbesloten om de leiding over te nemen in de Endurance Trophy. Naast de sympatieke KTM X-Bow van Xavier Mezquita, Reiner Weisshaupt en Jurgen Gulicher, is er de terugkeer in het BRCC van de mooie Aston Martin Vantage GT4 van Albert Bloem, Marc Hallaert en Jean-Marc Bourdouch. Eveneens in de Endurance Trophy kijken we uit naar het échte debuut van de nieuwe Toyota GT86 van het GT One Motorsport.  Voor de race in Zolder dienden zij in laatste instantie verstek te geven, en nu hopen ex-karter Mathieu Simone en Fransman Sébastien Bernard (nog een ex-karter, nu actief als jurist bij de… FIA) het potentieel te tonen van de Japanse bolide. Alles lijkt erop te wijzen dat er andermaal op het scherp van de snee zal worden gevochten in de Endurance Trophy !

Endurance Cup : Ferrari blijft favoriet

Met auto’s die voornamelijk afstammen van de merkencups van Ferrari en Porsche, is het startveld in de Endurance Cup één van de meest kleurrijke ! In de race op Circuit Zolder ging de winst naar de Ferrari F458 Challenge van het Thems Racing by Powercars met het sterke duo Nicolas Vandierendonck en Olivier Van Oost, terwijl Pol Stoffel et Carlos Rivas in de D&F Engineering Curbstone-Ferrari een 4de plaats pakten. Remproblemen waren er de oorzaak van dat de Thiers-broers in de Scuderia Monza-Ferrari ver naast een plaats op het podium grepen. Louis Soenen en Frédéric Jonckheere (6de) eindigden nog net voor de West-Vlaamse broers.
 
De Italiaanse bolides krijgen evenwel sterke concurrentie van meerdere Porsches in Endurance Cup. We denken dan aan de 991 van het Belgium Racing  in de handen van Junior Bart Van Haeren en Nederlander Peter Hoevenaars, die deze keer de auto delen met de jonge en snelle Leuvense Christoff Corten, vorig jaar nog aan de zijde van Sven van Laere. Wegens een drukke concertagenda geven Koen en Kris Wauters verstek en zij worden in de 997 Cup van het MExT Racing vervangen door Xavier Stevens en Claudie Tanghe, de snelste drukker van het land die twaalf maanden geleden ook al achter het stuur kroop van  de wit-blauwe Porsche. Nog een 997 Cup is er voor het trio Pierre Piron-Guillaume Mondron-Martin Van Hove en ook zij azen op weerwraak na de ongelukkige aanrijding tijdens de openingsmanche. Tenslotte zien we in de match Ferrari-Porsche opnieuw de indrukwekkende Hamofa- BMW M3 V8 GTR  van Limburgers Rob en Kris Verhoeven.

Endurance Pro : open strijd

Het werd al gezegd toen de Ferrari F458 GT3 van het Curbstone FMA Racing aan de start verscheen van het New Race Festival : dit was slechts een « one shot » en jongelingen Frédéric Vervisch en Nico Verdonck verdedigen dus niet hun leidersplaats in Dijon. Pas voor de race tijdens de Masters F3 op het Nederlandse Zandvoort komen zij opnieuw in actie. Ook afwezig is de Lamborghini Gallardo GT3 van NSC Motorsport van Thierry Verstraete, wegens het niet tijdig kunnen herstellen van de mooie Italiaanse machine, na de zware klap in de finale ronden van de openingsmanche op Circuit Zolder.
 
Belgium Racing - Porsche 997 Cup
Belgium Racing - Porsche 997 Cup
Met een 2de plaats op het Zolderse thuiscircuit en wetende dat de Ferrari van Patrick « Curbstone » Van Glabeke er niet bij zal zijn, leiden Anthony Kumpen, Bert Longin en Frank Beliën  in de Audi R8 LMS met het nummer 1 virtueel het kampioenschap in Endurance Pro. Maar het trio van PK Carsport beseft dat het vermogen een belangrijke rol speelt op de snelle tobogan.  Een andere Audi, een R8 LMS ultra, wordt ingezet door WRT voor een Frans duo, maar het blijven regelrechte concurrenten van de Belgische formatie. Vooral met de jonge en snelle Maxime Jousse (broer Julien is één van de referenties in de Franse Porsche Cup) en co Harry Teneketzian, een vaste waarde in Franse V de V, achter het stuur.
Het Belgium Racing eindigde in Zolder op het podium en in Frankrijk gaat de Porsche 911 GT3 R van Dylan Derdaele, Duitser Kenneth Heyer, zoon van drievoudig Spa-winnaar Hans, en Nederlander Xavier Maassen voor een hogere plaats. De zege, dat is ook het doel van de snelle Corvette C6.R van het SRT van Patrick Selleslagh. Maxime Soulet en Maarten Makelberge krijgen in Dijon het gezelschap van Armand Fumal en we mogen er zeker van zijn dat het Amerikaans bakbeest voor de « pole  position » gaat.
 
En waarom zouden we tijdens de Trofee van Bourgogne niet mogen denken aan een heropstanding van de Aston Martin Vantage ? Het was immers vorig jaar op de Franse piste dat de Britse GT één van de mooiste van de vijf overwinningen behaalde. Na een moeilijk debuut in Limburg, zijn de twee bemanningen van het Brussels Racing vastbesloten om terug te slaan en Pierre Grivegnée-Michaël Schmetz-Frédéric Bouvy en Tim Verbergt-Bert Redant-Damien Coens viseren op zijn minst een plaats op het podium.
Net zoals in de Trophy en de Cup is er ook in de Endurance Pro niets beslist in een race die loopt over 3 uur, met de start om 14u55!

Punten van de kampioenschappen:

Endurance Trophy :
1. Franck Radet, Karin Al Azhari 25; 2. Jean-Marc Ueberecken, Jean-Pierre Lequeux 20;  3. Eric van de Poele, Alexis Van de Poele 16; 4. Gerard Delepine, Jérémy Reymond 13 ; 5. Jo Lammens 11; 6. David Dermont, Shinsuka Yamazaki 10 ; 7. Christophe Pampel, Pierre-Yves Rosoux 9 ; 8. Benjamin Breny, Stefan Romecki 8
Endurance Cup :
1.Nicolas Vandierendonck, Olivier Van Oost 25; ; 2. Bart Van Haeren, Yannick Hoogaars, Peter Hoevenaars 20;  3. Koen Wauters, Kris Wauters 16; 4. Pol Stoffel, Carlos Rivas 13; 5. Guino Kenis, Chris Mattheus  11; 6. Louis Soenen, Frédérique Jonckheere 10; 7. Rob Verhoeven, Kris Verhoeven 9; 8. Frank Thiers, Hans Thiers 8; 9. Pierre Piron, Guillaume Mondron, Martin Van Hove 7 ; 10. Raf Vleugels, Guy Fawe, Patrick Van Glabeke 6.
Endurance Pro :
1.Frédéric Vervisch, Nico Verdonck 25; 2. Anthony Kumpen, Bert Longin, Frank Beliën 20; 3. Dylan Derdaele, Kenneth Heyer, Xavier Maassen 16;  4. Maarten Makelberge, Max Van Splunteren, Maxime Soulet 13; 5. Pierre Grivegnée, Michael Schmetz, Frédéric Bouvy 11; 6. Tim Verbergt, Bert Redant, Damien Coens 10; 7. Thierry Verstraete, Pieter Dubois, Nick Catsburg 9; 8. Jerry De Weerdt 8.

Kronos Events pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Racing Car Championship op woensdag 7 mei 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Trophée de Bourgogne.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons