van der Horst

Brits Formule 3 kampioenschap gereduceerd tot miniserie over vier weekends

British Formula 3
British Formula 3
De Brits Formule 3 serie, een van de oudste en meest gewaardeerde F3 kampioenschappen, had voor dit jaar grote ambities. Met het toevoegen van verschillende buitenlandse races op befaamde circuits zoals Spa, de Nürburgring of Pau, wou de serie de concurrentie aangaan met het vernieuwde FIA European Formula 3 Championship. Slechts een maand ver in het nieuwe jaar moet de organisatie toegeven dat het opzet mislukt is en dat de serie nauwelijks aanslaat. Zij annuleert dan ook zes van de tien voorziene manches. Geen volwaardig Brits F3 kampioenschap dit jaar dus maar een miniserie met vier weekends van drie races in afwachting van betere tijden.
Na de Formule 2 en het Italiaanse F3 kampioenschap, die beide ten onder gingen wegens een gebrek aan deelnemers, is het nu aan het Brits Formule 3 kampioenschap om de gevolgen te voelen van het teveel aan Formule-kampioenschappen in Europa. De Britse serie had nochtans grootse verwachtingen en presenteerde een ambitieuze kalender met verscheiden races op het Europese continent. Er dienden zich echter nauwelijks deelnemers aan en Stéphane Ratel besliste in samenspraak met de teams en sponsor Cooper tyres om het kampioenschap voor dit jaar om te vormen tot een miniserie van vier maal drie races. Zo wil men de Britse Formule 3-traditie toch laten overleven om na een overgangsjaar volgend seizoen terug een volwaardig kampioenschap op poten te zetten.

2750a23813bf9bcf769fa64a2f9e969e8484b0d4.jpg
De vier manches die behouden bleven zijn Silverstone, Spa, Brands Hatch en de Nürburgring. De manches in België en Duitsland worden beide verreden in het voorprogramma van de Blancpain Endurance Series waarbij het in de Ardennen natuurlijk gaat om de 24 uren van Spa.


De volgende circuits moesten er aan geloven en verdwijnen van de kalender: Pau, Oulton Park, Snetterton, Donington en  Paul Ricard. De races op Spa en de Nürburgring werden wel behouden met de bedoeling deelnemers van het FIA F3 kampioenschap aan te trekken voor enkele extra races doordat die zich niet ver te moeten verplaatsen en dus weinig extra kosten moeten maken. Om nog meer deelnemers aan de start te krijgen worden ook wagens uit het Duitse Formule 3 en de European F3 Open toegelaten. Mogelijk opteren echter de grote Britse teams om over te stappen naar het Europese kampioenschap, dat zo als overwinnaar uit het strijdgewoel komt.  

Nieuwe kalender Brits F3:

25-26 mei: Silverstone
25-27 juli: Spa (met 24H of Spa)
10-11 augustus: Brands Hatch
21-22 september: Nürburgring (met BES)

Foto's: British F3



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op dinsdag 29 januari 2013.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons