van der Horst

Circuit Zolder presenteert trainingscentrum met racesimulator (+ Video)

Simulator Circuit Zolder
Simulator Circuit Zolder
Zoals we half juli reeds berichtten, beschikt Circuit Zolder voortaan over een racesimulator in het kader van een opleidingscentrum voor racepiloten. Bedoeling van deze simulator is om de drempel om op circuit te rijden enerzijds nog verder te verlagen, anderzijds moet het piloten toelaten om hun talenten wat aan te scherpen alvorens in de wagen te stappen. Tijdens de grote evenementen kan het brede publiek in de simulator plaatsnemen voor korte sessies, terwijl er op rustigere ogenblikken ook een lange training geboekt kan worden - indien gewenst onder begeleiding van een ervaren racepiloot.
  • Hamofa Performance
Simulator Circuit Zolder
Simulator Circuit Zolder
De simulator is een samenwerking tussen Narviflex, Guy Verheyen en Circuit Zolder waarbij de drie partijen de intentie hebben om het trainingscentrum in de toekomst verder uit te bouwen. "Wat we hier te Circuit Zolder hebben opgezet, is uniek in België. De locatie is super natuurlijk, de thuisbasis van de circuitracerij in Vlaanderen, en ook qua infastructuur beschikken we over state of the art materiaal van UpRacer", vertelt Guy Verheyen. "De simulator beschikt over 3 schermen van 34 duim die je een goed zicht geven op en rond de piste en werd geleverd via de Belgische verdeler die in Maasmechelen gehuisvest is. Bovendien bewegen de schermen mee met de simulator; als je dus remt of accelereert krijg je daardoor een realistische ervaring. We kunnen G-krachten tot 2,5G simuleren en als racer kan ik staven dat de ervaring echt aansluit met hoe een wagen zich op het asfalt gedraagt."

Sven Prybilla bij de simulator te Circuit Zolder
Sven Prybilla bij de simulator te Circuit Zolder
"Toen Guy ons benaderde met het voorstel, hebben we geen seconde getwijfeld om mee op deze trein te springen", lacht Circuit Zolder-directeur Sven Pribylla. "Op sportief vlak timmeren we al meer dan een jaar aan de weg om terug grote evenementen op Circuit Zolder te organiseren, maar we werken ook hard aan de basis. We willen Circuit Zolder uitbouwen tot een platform dat evenementen organiseert die openstaan voor het brede publiek, de ganse familie zeg maar. Ik zie het dus als een integraal onderdeel van onze strategie en dat voor al onze bezoekers, niet alleen racepiloten. Ook voor mensen die onze omloop willen leren kennen of voor zij die willen proeven van simracen staat de deur open en in dat plaatje past het opleidingscentrum perfect."

Simulator Circuit Zolder
Simulator Circuit Zolder
"Op sportief vlak ligt er eveneens een enorm potentieel", gaat Pribylla verder. "Enerzijds kan deze simulator beginnende piloten een zeer kosteffectieve opstap bieden naar racerij op circuit en anderzijds is het voor ons een uitstekend middel om te gaan werken op veiligheid. De bedoeling is dat alle piloten die voor de eerste maal deelnemen aan de 24 Hours of Zolder een soort van examen afleggen in de simulator onder begeleiding van ervaren rijders. Op die manier krijgen we vrij snel een representatief beeld over de capaciteiten van de rijder. De rijder in kwestie kan zich vervolgens richten op het verbeteren van specifieke punten op basis van de feedback die hij ontvangt. Een win-win dus voor iedereen, Simfastic!"

Jean-Pierre Filippini - Guy Verheyen - Annemie Ramaekers
Jean-Pierre Filippini - Guy Verheyen - Annemie Ramaekers
"We willen de simulator ook aan een breder publiek beschikbaar stellen", vult Verheyen nog aan. "Het is zeker niet zo dat enkel racers in aanmerking komen om tijd door te brengen in de simulator. Ook voor bedrijfsevenementen is hij beschikbaar en mensen die sporadisch karten of die eenvoudigweg eens het circuit willen leren kennen zonder risico's zijn eveneens welkom. Tijdens de drukke weekends bieden we sessies van 10-15 minuten aan voor een tiental euro, maar op rustigere momenten hebben we ook de mogelijkheid om uitgebreider te testen met sessies van bijvoorbeeld een uur of meer. We kunnen dan ook zorgen voor de aanwezigheid van een ervaren rijder die je begeleidt en bijvoorbeeld samen met je sessies bekijkt of data analyseert. Niets ligt vast, alles hangt af van de wensen van de rijder. Ook een bestaande set-up perfectioneren kan bijvoorbeeld, dat is een pak goedkoper dan testen op de piste. En dan spreken we nog niet over het veiligheidsaspect of de kosten van banden en materiaal. Ik zie dus een enorm potentieel voor een testcentrum als dit."

Wie de racesimulator wil proberen, kan terecht te Circuit Zolder op de gelijkvloerse verdieping van de kantoren (aan de slagboom in de pitlane). Hieronder treft u een video aan van een gelijkaardige machine bij de verdeler voor België in Maasmechelen.
 


Foto's: Ronald Janssens & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Nationaal op maandag 7 augustus 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meetings 24 Hours of Zolder en HGP.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons