van der Horst

Citroën met vier C-Elysée's naar Moskou

Ma Qing Hua - Citroën Total
Ma Qing Hua - Citroën Total
Het WTCC trekt komend weekend voor de tweede maal richting Moskou, vooraleer de toerwagenkaravaan ons eigenste Spa-Francorchamps aandoet op 22 juni. Voor het Citroën Total-team wordt het treffen op de Moscow Raceway een speciale aangelegenheid aangezien het gebruikelijke trio Muller-Lopez-Loeb er versterking krijgt van de Chinees Ma Qing Hua. Het dominante Franse merk staat er dit seizoen dus voor het eerst met vier wagens aan de start.
Citroën Total
Citroën Total
Ma Qing Hua komt vanzelfsprekend niet onvoorbereid naar de zesde meeting van het jaar. De Chinees nam de voorbije winter deel aan verscheidene testsessies en mocht meer recent een hele dag uitvoerig testen in het Spaanse Navarra waar hij voornamelijk aan de set-up van zijn C-Elysée sleutelde.

"Enkele weken geleden was ik ook te gast in Citroën's thuisbasis in Versailles waar ik uitgebreid de tijd kreeg om me aan mijn wagen en het team te gewennen", aldus Qing Hua. Drie weken geleden vervoegde de Chinees het Citroën Total-team eveneens op de Slovakia Ring. "Een fantastische ervaring! Citroën Racing is één grote familie en naar het einde van het weekend toe had ik het gevoel er ook deel van uit te maken. In Moskou zal ik alvast geen tijd meer hoeven te besteden aan het doorgronden van de verschillende procedures binnen het team tijdens een raceweekend. Als je het mij vraagt ben ik klaar voor deze nieuwe uitdaging".

Citroën Racing
Citroën Racing
Ma Qing Hua is geen onbekende in Europa waar hij in 2005 in het Italiaans F3000- en het Brits F3-kampioenschap aantrad. In die periode vertegenwoordigde hij ook zijn land in het inmiddels ter ziele gegane A1 Grand Prix-kampioenschap. Als ontwikkelingsrijder voor HRT F1 was hij de eerste op Chinese bodem geboren rijder die in een F1-weekend aan de bak kwam: in 2012 maakte hij in Monza zijn opwachting in de eerste oefensessie op vrijdag, met de wagen van Narain Karthikeyan. Een ervaring die gevolgd werd door nog drie uitjes met HRT op vrijdag en ook in 2013 was de toen 25-jarige Chinees uit Shanghai die zelfde dag actief als testrijder, zij het dan voor Caterham met wie hij tevens voor een bescheiden debuut in de GP2 Series tekende. Dat jaar mocht hij ter gelegenheid van de Chinese GP Charles Pic vervangen in de eerste vrije oefensessie, maar bleef toen ver boven de tijden van diens teammaat Van der Garde. Niet lang daarna verloor hij zijn GP2-zitje aan Alexander Rossi. De man die door de Franse constructeur vanzelfsprekend om marketing-redenen werd aangetrokken, wacht hoe dan ook geen gemakkelijke taak in Moskou, al schopte hij het in 2011 wel tot Chinees toerwagenkampioen.

Foto's: Hans van Onsem en Citroën press



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op maandag 2 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Moscow Raceway.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons