van der Horst

Dakar: Nieuwe dubbel voor Audi

Stéphane Peterhansel - Audi
Stéphane Peterhansel - Audi
Stéphane Peterhansel en Carlos Sainz hebben nog maar eens het potentieel van de nieuwe Audi getoond met een nieuwe dubbel in de tiende etappe van de Dakar Rally in Saoedi-Arabië. Door de winst van Peterhansel hebben nu alle rijders van Audi één dagzege op hun conto. In de algemene stand verandert er weinig en heeft Nasser Al-Attiyah de zege voor het grijpen.
De deelnemers trokken vandaag naar Bisha, wat ook de laatste bivakplaats is. Volgende halte is kuststad Jeddah waar vrijdag de eindmeet ligt. Er wachtten 375 bloedsnelle kilometers die dan ook in een rotvaart werden afgehaspeld. De verschillen bleven relatief beperkt waardoor het algemeen klassement stilaan in een definitieve plooi begint te liggen bij de wagens. Een heel ander verhaal is het bij de motoren.

Na een ware demonstratie van Toyota Gazoo Racing op dinsdag, waren het  de Audi's die vandaag nog eens fel van leer trokken. Ze werden in het begin wel nog geplaagd door die dekselse Henk Lategan (Toyota), maar Stéphane Peterhansel (Audi) en Carlos Sainz (Audi) ontdeden zich nog voor halfweg van de Zuid-Afrikaan. De dagzege ging uiteindelijk naar veertienvoudig eindwinnaar Peterhansel met een bonus van twee minuten. Het was zijn 49ste dagzege, eentje minder dan Ari Vatanen.

In de strijd om de algemene stand kon Sébastien Loeb (BRX Hunter) een minuutje terugnemen op Nasser Al-Attiyah (Toyota), maar het verschil blijft nog ruim 32 minuten. De leider kreeg gisteren nog een straf van vijf minuten omdat hij zijn harnas niet goed had vastgemaakt na het vervangen van een lekke band, maar die straf kon de Qatarees zich wel permitteren. Yazeed Al-Rahji (Toyota) blijft stevig derde. Orlando Terranova (BRX Hunter) staat op een vierde stek. Dat zou zijn beste resultaat ooit zijn. In de strijd om de vijfde plaats neemt Jakub Przygonski (Mini) een mooie optie. Hij houdt Giniel de Villiers (Toyota) af. Mattias Ekström (Audi) duikt de top tien binnen omdat Martin Prokop (Ford) zijn Ford op kant moest zetten met mechanische problemen. Sneu voor de Tsjech die bezig was aan een heel regelmatige wedstrijd. 

Bij de motoren was Toby Price (KTM) nog eens aan het feest. Hij haalde het voor Luciano Benavides (Husqvarna) en Joan Barreda Bort (Honda). De algemene stand ligt weer helemaal overhoop. Fransman Adrien Van Beveren (Yamaha) pakt opnieuw de kop, voor Pablo Quintanilla (Honda) en Sam Sunderland (GasGas). Ook Joan Barreda Bort (Honda) en verliezer van de dag Matthias Walkner (KTM) doen nog mee voor winst, want de top vijf bevindt zich binnen de tien minuten.

En de winnaar bij de lichte prototypes? Dat was uiteraard Seth Quintero. Hij won tot nu alle etappes, op eentje na: de dag dat Guillaume de Mévius de zege pakte.

De voorlaatste proef van deze Dakar loopt rond Bisha. Het wordt de laatste kans om nog op te schuiven in de stand of om grote verschillen te maken. Het zachte zand kan daarin een bondgenoot of een belangrijke tegenstander worden. Er wachtten nog ruim 500 wedstrijdkilometers in deze editie, waarvan 364 morgen.

Tussenstand 14u

Foto: ASO - DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op woensdag 12 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons