van der Horst

De 3 mooiste en spannendste F1-circuits die je moet zien

Zicht van op de tribune Raidillon
Zicht van op de tribune Raidillon
Racecircuits zijn overal ter wereld te vinden, maar enkel de beste circuits voldoen aan de F1-eisen. Sommige F1-circuits zijn permanent aangelegd en soms bouwt men ze gewoon op de openbare weg. We maakten een lijstje van de mooiste en spannendste circuits van dit moment. Beginnen doen we bij het Belgische Circuit van Spa-Francorchamps. Dat is niet alleen volgens ons het mooiste F1-circuit ter wereld.
  • Dreamdrive

Circuit van Spa-Francorchamps

Het Circuit van Spa-Francorchamps wordt door velen het mooiste racecircuit ter wereld genoemd. Niet alleen analisten noemen dit hun favoriete racecircuit, maar ook de coureurs zelf. Zo gaf Max Verstappen al eens aan dat het zijn favoriete circuit is. De Nederlander gaf daarmee ook meteen toe dat hij het verkiest boven het CM.com Circuit Zandvoort. Er zijn verschillende redenen waarom het Belgische circuit zo populair is. Zo is er de ligging in het glooiende landschap. Daarnaast bevat het een aantal bijzondere bochten, waaronder de zogeheten busstop.

Aan deze stop kleeft er volgens de overlevering een communautair staartje, net als aan veel andere dingen in ons land. Zo heeft men in Wallonië in het verleden al heel wat toegevingen gedaan tijdens de onderhandelingen met de hoge F1-bonzen, telkens om toch maar de Formule 1 in eigen rangen te houden. Zelfs op het gebied van tabaksreclame was men bereid toegevingen te doen. Vlaanderen zag dan weer maar al te graag het een en ander naar Circuit Zolder komen. In het verleden hield Vlaanderen extra budget voor het Waalse circuit tegen. Wallonië ging daar creatief mee om en gebruikte geld dat bedoeld was voor de aanleg van een busstop voor een bocht die ze daarop maar de busstop noemden.
Van 26 tot 28 augustus zakt F1 nog eens af naar Spa-Francorchamps. Momenteel is voor deze F1-race tickets bestellen nog steeds mogelijk, maar wees er snel bij. Ze gaan namelijk vlot de deur uit.

Silverstone

Volgens de chauvinistische Britten is het Silverstone-circuit het mooiste F1-circuit ter wereld. Het circuit werd gebouwd op een verlaten luchthaven uit de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder is dat het circuit altijd al een supersnelle baan was, waarbij de meeste bochten perfect in de vierde of vijfde versnelling konden worden genomen. Bekende bochten zijn onder meer Magotts and Becketts en Chapel.

Recent heeft men nog een aantal wijzigingen aan het circuit aangebracht. Zo is er een geheel nieuw pitcomplex aangelegd en is de startlijn verlegd. F1 heeft het circuit echter al verschillende keren bijna verlaten. Zo leek men het eerder te willen verhuizen naar het circuit Donington Park, maar dat ging niet door. Ook financiële problemen brachten de organisatie recent nog in het gevaar, maar na nieuwe onderhandelingen mag het circuit de F1-races in ieder geval nog tot 2025 organiseren.
De Grand Prix van Groot-Brittannië vindt plaats van 1 juli tot 3 juli. De eerste training begint om 15.30 uur (Belgische tijd). Vrijwel alle tickets zijn intussen uitverkocht.

Circuit de Monaco

Op de derde plaats staat het Circuit de Monaco, misschien wel het bekendste F1-circuit ter wereld. Het is een tijdelijk circuit dat gewoon in de straten van Monaco is aangelegd. Bij elke Grand Prix bouwen ze het helemaal opnieuw op. Gedurende zes weken bouwt men het circuit op, om dan twee weken te racen en het stratencircuit in drie weken opnieuw te ontmantelen. Het is een bijzonder circuit, omdat het zo anders is dan de vele andere circuits. Niet alleen door de setting, maar ook door de smalle stukken, de scherpe hoeken en de hoogteverschillen. Het is een “langzaam” circuit, maar het vereist echt veel vaardigheden.

De Formula 1 Grand Prix De Monaco 2022 vond eind mei plaats. De Mexicaan Sergio Pérez kroonde zich tot winnaar in de race die werd uitgereden op tijd in plaats van op ronden.
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Formule 1 op vrijdag 10 juni 2022.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons