van der Horst

De kalender van 2016 is er

Belgian Gentlemen Drivers Club
Belgian Gentlemen Drivers Club
De editie 2015 van de Belgian Gentlemen Driver’s Club is amper afgelopen en de organisatoren van de competitie, die ook openstaat voor teams van buiten de Benelux, zijn al aan de volgende jaargang bezig. Zoals enkele weken geleden al wereldkundig gemaakt werd, is de BGDC vanaf 2016 een internationale FIA serie niveau 3, wat betekent dat het aantal buitenlandse verplaatsingen ongelimiteerd is.
  • Powercars
Op die manier kan de kalender geoptimaliseerd worden en aantrekkelijker worden voor de deelnemers. “We hielden ons twee prioriteiten voor ogen op het moment dat we de kalender samenstelden”, leggen Patrick Van Billoen en Raphaël van der Straten uit. “Allereerst, voldoende ruimte tussen de diverse meetings laten, zelfs in het hoogseizoen van onze serie, de lente. We denken dat we daar zeker in geslaagd zijn. Daarnaast was er die lange break tussen de Syntix Super Prix op Circuit Zolder, begin juli, en de tweede race in oktober op Francorchamps! Daar dienden we een oplossing voor te vinden, liefst met een afspraak begin september, om het seizoen meer in evenwicht te brengen. Ik denk dat de oplossing zal aanspreken.” 
 
Het eerste weekend van april vinden we de bolides van de BGDC terug voor hun eerste afspraak van het seizoen, met name tijdens de Trophée des Fagnes (Spa), waar een race van minimum 125 minuten verreden wordt, meer dan waarschijnlijk op zaterdag. Twee weken later geven we afspraak op Circuit Zolder, voor een race van 150 minuten ditmaal. Het weekend van 1 mei, trekt de caravan naar de Bourgogne voor de eerste buitenlandse race van het seizoen, uiteraard op Dijon-Prenois. Een maand later geven de deelnemers afspraak aan het Nederlandse strand, uiteraard op het schitterende circuit van Zandvoort voor een klassieker op de kalender. Voor de vakantie is er dan een tweede race op Zolder (weer exact een maand later), voor een nieuwe proef van 125 minuten.
 
Zoals aangekondigd door Patrick Van Billoen en Raphaël van der Straten, is de echte nieuwigheid weggelegd voor het weekend van 17 en 18 september. De BGDC heeft dan afspraak voor de eerste race na de zomer en dat in Frankrijk, bij Poitiers, op het circuit van Val de Vienne (Le Vigeant), waar ooit de GDC (oude benaming) al reed in 2001 en 2006. “Het gaat om een circuit van Graad 3, dat helemaal vernieuwd is. Het is een zeer interessante piste voor een competitie zoals de BGDC”, gaan Patrick Van Billoen en Raphaël van der Straten verder. “Het is wat verder dan andere omlopen die we eerder aandeden, maar ik denk dat we zeker met een leuke startgrid naar daar zullen trekken. Ik weet nu al dat heel wat rijders weer naar Le Vigeant, willen om ze het circuit destijds waardeerden…
 
Het einde van het seizoen sluit weer aan bij de traditie, met een terugkeer naar de 24 Heures 2CV, voor een race van 180 minuten, op… zondagnamiddag.  Dat is inderdaad na de finish van de 24-uursrace, die zaterdagmiddag begint. Voor de finale trekken de teams weer richting Zolder, voor de Race Promotion Night die een leuke slotrace inhoudt voor het seizoen 2016. Er staan dus acht afspraken op de kalender van de BGDC 2016, die meer dan ooit in evenwicht is.
 
Het is goed om te verduidelijken dat op uitzondering van de Race Promotion Night in Zolder, die op 95 dB gelimiteerd is, en in mindere mate Zandvoort, alle races zullen verreden worden in geluidsweekends”, vertellen Patrick Van Billoen en Raphaël van der Straten nog.
 
Om de kansen van eenieder te vrijwaren en de teams die één race missen niet te straffen, zal er een ‘joker’ ingevoerd worden. “In concreto zullen er zelfs twee jokers tijdens het seizoen zijn”, aldus nog de verantwoordelijken van de BGDC. “Dat betekent dat de twee minst goede uitslagen geschrapt mogen worden, met die notitie dat één meeting twee races kan inhouden. Een ding is wel belangrijk, één van de twee jokers moet gebruikt worden voor een race waar de deelnemer aanwezig is geweest.
 
De krijtlijnen zijn nu uitgezet, nu is het aan de deelnemers van de BGDC om tijdens de winter hun seizoen 2016 voor te bereiden. Het wordt alvast een mooie uitgave en we komen snel terug met meer nieuws!
 
BGDC 2016 / Kalender (onder voorbehoud van goedkeuring RACB en FIA):
 
02-03 april: Trophée des Fagnes (Francorchamps, 125’ minimum)
16-17 april: ? (Zolder, 150’)
30 april & 1 mei: Trophée de Bourgogne (Dijon, 2 x 120’)
29 mei: Trophée de la Mer du Nord (Zandvoort, 180’)
02 juli: Syntix Super Prix (Zolder, 125’)
17-18 september: Grand Prix du Val de Vienne (Le Vigeant, 2 x 90’ minimum)
16 oktober: 24 Heures 2CV (Spa, 180’)
12 november: Race Promotion Night (Zolder, 300’)

BGDC Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Gentlemen Drivers Club op vrijdag 4 december 2015.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons