van der Horst

De kampioenen in British GT, International GT Open en ADAC GT Masters zijn gekend

Barwell Motorsport - Lamborghini Huracan GT3 Evo2
Barwell Motorsport - Lamborghini Huracan GT3 Evo2
Afgelopen weekend kenden maar liefst drie GT-kampioenschappen hun conclusie. De British GT trok voor de laatste manche richting Donington, de International GT Open kende nog twee wedstrijden in Barcelona, terwijl de ADAC GT Masters hun seizoen afsloot in Hockenheim. In elk van deze series was er voor dit weekend nog geen kampioen gekend en bij de ene ging het slot er al spectaculairder aan toe dan bij de andere.
Start 2023 British GT Donington Park
Start 2023 British GT Donington Park
Voor de aanvang van het British GT-weekend in Donington Park was de Century Motorsport BMW van Darren Leung en Dan Harper de voornaamste favoriet voor de titel. Dat werd ook bevestigd tijdens de wedstrijd, aangezien Leung in de openingsfase een zeer groot gat kon slaan op de rest van het veld. Alleen werd deze voorsprong tenietgedaan door een safety car en gezien hun goed resultaat tijdens de vorige wedstrijd moest de BMW langer in de pits stilstaan. Harper sloot aan als dertiende terug aan en moest minstens de top vijf halen voor de eindwinst. Je zou denken "einde verhaal", maar dat was buiten de jonge Brit gerekend.

Dan Harper en Darren Leung
Dan Harper en Darren Leung
Harper raapte iedereen één voor één op om uiteindelijk als tweede over de finish te komen achter de Barwell Motorsport Lamborghini van Sandy Mitchell en Shaun Balfe. Gezien hun naaste concurrent James Cottingham in de 2 Seas Motorsport Mercedes pas als tiende over de meet kwam, schonken Leung en Harper BMW de titel in het Brits kampioenschap en dat voor het eerst sinds 2014. In GT4 ging de titel naar de Academy Motorsport Ford van Erik Evans en Matt Cowley, nadat zij als outsiders aan de start verschenen en met winst het laken naar zich toe trokken in de twee uur durende race.

Eastalent-Racing - Audi R8 LMS Evo II
Eastalent-Racing - Audi R8 LMS Evo II
*** In Barcelona was er ook het nodige drama voor de algemene winst in de GT Open. Op zaterdag won de Eastalent Racing Audi van Simon Reicher en Christopher Haase. Een belangrijke overwinning voor het Oostenrijks-Duits duo, vooral gezien concurrenten Diego Menchaca en de Optimum Motorsport McLaren van Charlie Fagg en Sam de Haan puntenloos de wedstrijd afsloten. Hiermee bedroeg het verschil tussen de top drie maar negen punten. Zondag moest dus de beslissing brengen.

Eastalent-Racing kampioen International GT Open 2023
Eastalent-Racing kampioen International GT Open 2023
De overwinning ging daar naar Mikael Pitamber en Dominik Baumann in de SPS Automotive Meredes. Maar het was vooral uitzien naar wat de drie kandidaten voor de titel deden. Fagg en de Haan eindigden op een derde plaats, maar dat was niet genoeg aangezien Menchaca met gastrijder Albert Costa als vierde eindigde. Reicher en Haase eindigden als zesde, waardoor Menchaca op gelijke hoogte kwam. Maar gezien Eastalent Racing meer tweede plaatsen had over het seizoen, werden zij uitgeroepen tot kampioen. Laurens de Meeus was ook van de partij in Spanje en eindigde met teamgenoot Jamie Stanley in de AF Corse Ferrari als vijfde en zevende in de Pro-Am klasse. Voor Street-Art Racing was het weekend al over na de eerste wedstrijd.

GRT Grasser Racing Team - Lamborghini Huracan GT3 Evo2
GRT Grasser Racing Team - Lamborghini Huracan GT3 Evo2
*** Tot slot kwam de ADAC GT Masters voor de laatste keerdit jaar in actie waar het seizoen ook begon: Hockenheim. Salman Owega en Ellias Seppänen waren de voornaamste titelkandidaten, al liep het voor hen toch nog niet direct goed op zaterdag. Daar eindigde het Duits-Finse duo pas als negende. Dat terwijl voornaamste titelrivalen Finn Gehrsitz en Sven Müller in de Team Joos by RACEmotion Porsche vijf plaatsen hoger eindigden en deden Jannes Fittje en Nico Menzel in de Huber Motorsport Porsche het zelfs nog beter met een derde plaats. Benjamin Hites en Marco Mapelli met de GRT Grasser Racing Team Lamborghini behaalden de overwinning in Baden-Württemberg waardoor er nog meer titelkandidaten naar boven kwamen.

Salman Owega en Ellias Seppänen
Salman Owega en Ellias Seppänen
Alles werd dus op zondag beslist en daar verliep de wedstrijd wat chaotischer. Al van bij de start waren de winnaars van zaterdag uitgeschakeld en ook Gehrsitz en Müller mochten een kruis maken over de titel. Zeven wagens reden de wedstrijd uit en terwijl de overwinning naar Ralf Aron en Alain Valente in de Haupt Racing Team Mercedes ging, kwamen Seppänen en Owega als derde over de meet. Dat was dan ook meer dan voldoende om de titel te claimen.

Foto's: British GT - GT Open - ADAC GT Masters  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons