van der Horst

Termas de Rio Hondo: WTCC-debutant Jose Maria Lopez wint voor eigen volk!

Jose Maria Lopez - BMW 320 TC
Jose Maria Lopez - BMW 320 TC
José Maria "Pechito" Lopez zorgde in het eigen Termas de Rio Hondo voor een regelrechte stunt door bij zijn debuut meteen een eerste WTCC-zege te pakken. Een primeur. De Argentijn die vanop de pole was gestart na in Q2 de tiende tijd te hebben gerealiseerd, hield aan het stuur van de Wiechers-Sport BMW vrij makkelijk stand en won afgetekend voor Gabriele Tarquini en Pepe Oriola,andermaal goed voor een podiumplaats. Lopez is dit seizoen pas de tweede BMW-rijder na Tom Coronel die het tot op het hoogste schavot schopte. Puntenleider Yvan Muller stormde zoals verwacht vanuit tiende stelling door het veld en leek kans te maken leider Lopez bij te benen. Diens grote zegehonger kostte de Fransman evenwel een drive through wegens een al te onstuimige aanval op Tiago Monteiro's tweede plaats waarna hij pas als dertiende finishte.
  • Prospeed Competition

Stilstaande start en dus behoudt BMW-rijder Lopez vrij makkelijk de leiding voor Monteiro, Nykjaer, Tarquini, Michelisz, de slecht gestarte Nash en Muller,reeds zevende na als tiende te zijn vertrokken.
Michelisz heeft het moeilijk en ziet nog in de eerste ronde Muller en Oriola voorbij komen.  Tarquini belandt bij zijn duel met Nykjaer naast de baan waarvan Nash profiteert om beide heren voorbij te gaan.

In praktisch elke bocht valt er in deze alweer erg gesmaakte race wel iets te beleven en de positiewissels zijn nauwelijks te tellen. Na vier ronden is Muller reeds opgerukt tot in derde stelling achter Tiago Monteiro die leider Lopez enkele tientallen meter voor zich uit ziet rijden. Met nog zeven ronden te gaan lijkt zelfs Lopez een vogel voor de RML-kat te zullen worden maar zover komt het niet. Bij een uitrempoging op Monteiro verremt Muller zich en kan de achtersteven van de officiële Honda Civic niet vermijden. Monteiro komt na het contact naast de baan terecht en verliest bij dit incident zeven plaatsen.

Leider Lopez profiteert van het incident en ziet zijn voorsprong groeien. De man kan zijn ogen nauwelijks geloven wanneer de rood-witte Chevrolet naderhand zelfs definitief uit zijn spiegels verdwijnt: Muller krijgt voor zijn vergrijp een drive through en valt naar P19 terug. De kampioenschapsleider zal uiteindelijk nog als dertiende eindigen.

Met een voorsprong van dik vier seconden op het trio Tarquini-Oriola-Nykjaer lijkt een sensationele zege nu wel degelijk in de maak. Verderop leveren Nash,Thompson,Michelisz en Huff slag om de vijfde plaats waarvan pechvogel Monteiro profiteert om aan te sluiten. De heren vechten voor elke centimeter en dat vertaalt zich in contacten tussen Huff en Michelisz enerzijds en tussen Thompson en Huff anderzijds.Huff betaalt als eerste het gelag en moet opgeven, hierin later geïmiteerd door James Thompson. Tom Coronel duwt dan weer Marc Basseng dwars, waarbij de SEAT-rijder maar nipt de vangrail weet te vermijden. Twee ronden voor het afvlaggen tikt Hugo Valente Darryl O'Young in de rondte waarbij het een wonder mag heten dat de BMW van de man uit Hong Kong nagenoeg ongeschonden blijft.

Vooraan blijft de kloof tussen leider Lopez en het achtervolgerstrio nagenoeg ongewijzigd en de Argentijn maakt het ondenkbare waar: debuteren met een zege! Op het podium is de man dan ook tot tranen toe bewogen. "Voor eigen volk winnen in een internationaal kampioenschap! Dit had ik nooit durven dromen. Wiechers-Sport heeft me een fantastische wagen ter beschikking gesteld. Pas toen ik Muller niet langer achter mij zag begon ik er stilaan in te geloven. Hopelijk blijft het niet bij deze ene deelname en krijg ik ooit de kans om het volledige kampioenschap te betwisten!" Voor Wiechers-Sport was dit de derde WTCC-zege na twee eerdere overwinningen van Stefano D'Aste vorig jaar.

Blijde gezichten ook bij het Castrol Honda Racing Team, spijts het feit dat Tiago Monteiro een lonkende tweede plaats door toedoen van Muller uit handen moest geven. Het was uiteindelijk Tarquini die tweede eindigde. Gekoppeld aan een vijfde, resp. zesde plaats voor Michelisz en Monteiro leverde het Japans-Italiaans team,bevrijd van motorpoblemen, een collectief sterke prestatie. "De ontwikkelingen die we op het chassis entten maakten de auto merkbaar sneller" wist Tarquini achteraf te vertellen. "Zelfs  kleine veranderingen zoals een licht gewijzigde bandendruk tussen beide races in,hadden meteen een positief effect".
Hoewel ietwat overschaduwd door de sensationele zege van José Lopez,kan ook de jonge Pepe Oriola op een uitstekend weekend terugblikken. Aan het stuur van de kompetitieve ex-RML Chevrolet Cruze lukte de 18-jarige Spanjaard een hard bevochten tweede en derde plaats.

In de kampioenschapsstand leidt Muller nu met nog 'slechts' 132 punten op Nykjaer. Tarquini springt over Huff en Nash en staat derde genoteerd. Tom Coronel die in Argentinië slechts twee puntjes sprokkelde, verliest twee plaatsen aan Oriola en Michelisz en is nu negende.


Uitslag race 2:


01. Jose Maria LOPEZ  (BMW 320 TC)  11 ronden in 20:28.525 
02. Gabriele TARQUINI  (Honda Civic WTCC)  +3.619 
03. Pepe ORIOLA  (Chevrolet Cruze)  +3.989 
04. Michel NYKJAER  (Chevrolet Cruze) + 4.945 
05. Norbert MICHELISZ  (Honda Civic WTCC) + 7.135 
06. Tiago MONTEIRO  (Honda Civic WTCC)  +7.517 
07. James NASH  (Chevrolet Cruze)  +13.866 
08. Hugo VALENTE  (SEAT Leon WTCC) +16.422 
09. Tom CORONEL  (BMW 320 TC) +16.767 
10. Stefano D'ASTE  (BMW 320 TC)  +18.320 
11. Alex MACDOWALL  (Chevrolet Cruze)  +19.073 
12. Tom CHILTON  (Chevrolet Cruze)  +19.634 
13. Yvan MULLER  (Chevrolet Cruze) + 20.232 
14. Fernando MONJE  (SEAT Leon WTCC)   +23.092 
15. Franz ENGSTLER  (BMW 320 TC) +23.515 
16. Mikhail KOZLOVSKIY  (Lada Granta)   +26.544 
17. Rene MUNNICH  (SEAT Leon WTCC)  +27.050 
18. Darryl O'YOUNG  (BMW 320 TC)  + 36.055 
19. Charles NG  (BMW 320 TC)  + 36.476 
20. James THOMPSON  (Lada Granta)  +1r
21. Mehdi BENNANI  (BMW 320 TC) +3r  

Niet geklasseerd:

Marc BASSENG   (SEAT Leon WTCC) 
Robert HUFF   (SEAT Leon WTCC)

Kampioenschap:

01. Muller 312p
02. Nykjaer 180p
03. Tarquini 166p
04. Nash 146p
05. Huff 139p
06. Chilton 130p
07. Oriola 125p
08. Michelisz 111p
09. Coronel 100p
10. MacDowall 73p
11. Monteiro 71p
12. Bennani 44p
13. Basseng 39p
14. Lopez 35p
15. Thompson 29p...

Foto: FIA WTCC




Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 4 augustus 2013.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons