van der Horst

Dertien Hypercars voor volledig seizoen op voorlopige deelnemerslijst FIA WEC

Start 2022 FIA WEC 6 Hours of Spa
Start 2022 FIA WEC 6 Hours of Spa
Vandaag was het zover, het FIA WEC maakte de voorlopige deelnemerslijst bekend van de wagens die een volledig seizoen zullen afwerken. Daar prijken 38 wagens op, verdeeld over de drie klassen. Een opvallend gegeven is dat er maar liefst dertien Hypercars op de lijst staan, twee wagens meer dan in de LMP2-klasse. Tot slot zullen er ook veertien GT's uitkomen in de LMGTE Am-klasse.
Floyd Vanwall Racing Team - Vanwall Vandervell 680
Floyd Vanwall Racing Team - Vanwall Vandervell 680
Zoals verwacht wordt het druk in de topklasse van het FIA WEC. Maar liefst zeven verschillende merken verschijnen er dit jaar aan de start, waarvan twee het zonder een hybride-krachtbron doen. Porsche is de grote slokop met vier wagens, al zullen twee wagens pas later in het seizoen toegevoegd worden. Zoals eerder vermeld zal Laurens Vanthoor plaatsnemen bij Porsche Penske Motorsport. Toyota, Ferrari en Peugeot komen met twee wagens aan de start. Daarnaast is Glickenhaus ook terug van de partij en dat met één wagen, maar de meest verbazende naam op de lijst is die van Floyd Vanwall Racing Team. Na de afwijzing vorig seizoen, heeft men ditmaal de nodige goedkeuringen gekregen en verschijnt het team aan de start met niemand minder dan Jacques Villeneuve. Grote afwezige is Isotta Fraschini. De Italiaanse constructeur heeft een negatief antwoord van de FIA gekregen, al hoopt het merk toch samen met Vector Sport later op het seizoen aan de start te mogen verschijnen.

Door het succes van de Hypercars heeft LMP2 wat moeten inboeten, maar de klasse kan nog altijd rekenen op een sterk deelnemersveld. Zo zetten zowel Prema Racing, United Autosports, Team WRT en Alpine Elf Team ieder twee wagens in. Zij worden aangevuld met één wagen voor Vector Sport, JOTA en Inter Europol Competition. Al is dit maar een tijdelijk onderkomen voor Alpine en WRT, gezien beide teams volgend jaar ook de Hypercars zullen vervoegen.

Iron Lynx & Iron Dames - Porsche 911 RSR-19
Iron Lynx & Iron Dames - Porsche 911 RSR-19
De grootste klasse in aantal is die van de GTE's met veertien wagens, verdeeld over vier merken. Daar zien we voor het eerst terug een Corvette aan de start in GTEAM sinds de periode van Larbre Competition. De bolide zal bestuurd worden door onder meer Ben Keating. De grootste verrassing, al ging het gerucht al langer rond, is Iron Lynx en Iron Dames die dit jaar overstappen van Ferrari naar Porsche. Wel is Sarah Bovy al zeker van een plaats en zal zij het stuur delen met Michelle Gatting en Rahel Frey. Tot slot gaat ook Ulysse de Pauw deelnemen aan het WK uithouding. Na een goed seizoen vorig jaar met de Ferrari GT3 zal hij dit jaar met AF Corse een Ferrari 488 GTE delen in het WEC met Simon Mann en Stefano Constantini.

--- Deelnemerslijst FIA WEC (pdf) ---

Foto's: Georges de Coster - Floyd Vanwall Racing Team - Iron Lynx



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA World Endurance Championship op woensdag 11 januari 2023.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons