Dit is de F1-wagen van de toekomst volgens Renault (+ Foto's)

Renault R.S. 2027 Vision
Renault R.S. 2027 Vision
Renault onthulde vandaag op het autosalon in Shanghai de R.S. 2027 Vision. De wagen vormt het idee van de Franse constructeur over hoe een F1-wagen er over tien jaar moet uitzien. Renault putte hiervoor uit 4 decennia F1-ervaring en denkt onder meer aan transparante helmen, bewegende aerodynamische onderdelen, een cockpitbescherming en een volledig autonoom rijdende auto in geval van problemen.
Renault R.S. 2027 Vision
Renault R.S. 2027 Vision
Het concept dat Renault vandaag presenteerde, oogt op zijn zachtst uitgedrukt futuristisch. Qua lijnen en vormgeving zien we bovendien een aantal - op dit ogenblik - controversiële concepten, zoals een zeer hoge neus en een cockpitbescherming zoals in een gevechtsvliegtuig. Renault wil ook de wielen interessant maken voor de toeschouwers, door ze van LED's te voorzien die onder meer de huidige positie in de race kunnen tonen. Herkenbaarheid qua merk moet er komen door verlichting in de neus, in lijn met de C-lichtblokken uit de recente productiemodellen van Renault. Dat licht moet overigens van kleur veranderen wanneer de wagen elektrische energie gebruikt, bijvoorbeeld in de pitlane. Telemetrie is bovendien niet langer geheim en kan geraadpleegd worden via het Internet.

Renault R.S. 2027 Vision
Renault R.S. 2027 Vision
Qua veiligheid wil Renault tevens stappen zetten, zo zouden de F1-wagens autonoom moeten kunnen rijden tijdens neutralisaties. Dit impliceert dat de wagen ervoor zorgt dat snelheidslimieten worden gerespecteerd en er niet ingehaald wordt. De transparante cockpitbescherming uit polycarbonaat moet bovendien naast ultrabestending tegen crashes ook vlammen kunnen trotseren. In het geval van een crash waarbij de wagen tolt, moeten er in luttele milliseconden twee titanium balken verschijnen die de rijder moeten beschermen. Bovendien moeten de rijders zichzelf kunnen bevrijden.
 
Foto's: Renault

 

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule 1 op woensdag 19 april 2017.

  • VR Racing