van der Horst

Dries Vanthoor verkozen tot RACB Driver of the year.

Dries Vanthoor
Dries Vanthoor
De RACB viert dit jaar zijn 125ste verjaardag en hoopte dit te kunnen vieren tijdens de RACB Awards ceremony op de Heysel, maar voor het tweede jaar op rij gooit corona roet in het eten en moest men zich beperken tot een online event. De belangrijkste trofee, die van Driver of the Year ging naar Dries Vanthoor die het haalde van onder meer Thierry Neuville en Stoffel Vandoorne, de laureaten van de voorgaande jaren. De winnaar van de Team of the Year award werd weinig verrassend Team WRT terwijl Kobe Pauweld de trofee voor Rookie of the Year in ontvangst mocht nemen. Een speciale Honorary Mention was er voor Roland Bruynseraede.
  • Skylimit Events
Dries Vanthoor
Dries Vanthoor
Een stemming onder autojournalisten beslist over de belangrijkste trofee, die van Driver of the Year en die ging dit jaar naar Dries Vanthoor. De jongste van de broers Vanthoor haalde het van de vier andere genomineerden, Thierry Neuville, Stoffel Vandoorne, Charles Weerts en Guillaume De Ridder. Vanthoor behaalde dit jaar de algemene titel in de GT World Challenge Europe  en in de GT World Challenge Europe Sprint Cup, maar bepalend voor de keuze was ook de prachtige prestatie van Vanthoor tijdens de 24 Heures du Mans waar hij met een private Porsche de pole in de GT klasse pakte voor de fabrieks Porsche’s. Ook volgend jaar zal GT3 het hoofdprogramma vormen voor Dries.

Team WRT - Oreca 07 Gibson
Team WRT - Oreca 07 Gibson
Over de we winnaar van de Team of the Year trofee bestond geen twijfel, Team WRT was opnieuw de laureaat en dat na een uitzonderlijk jaar. Zeg zelf: de algemene titel plus de titels in de Sprint Cup en de Endurance Cup in de GT World Challenge Europe, de titel in de LMP2 klasse in de European Le Mans Series, de titel in de LMP2 klasse van het WEC en als kers op de taart een zege in de LMP2 klasse bij de 24 Heures du Mans. Het team van Vincent Vosse aast op een plaatsje als team dat de Audi LMDh mag inzetten in het WEC in 2023 en met zulk een visitekaartje mag dat toch geen probleem zijn.

Kobe Pauwels - Audi A1 RX3
Kobe Pauwels - Audi A1 RX3
De Rookie of the Year award ging verdiend naar Kobe Pauwels die dit jaar tweede eindigde in de eindstand van de RX3 klasse Rallycross, met als hoogtepunt van het seizoen een zege in Loheac. Pauwels mocht ook al proeven van de RX2e en mogelijk ligt daar de nabije toekomst van de zeventienjarige piloot, maar er ligt nog niets vast voor 2022.

Roland Bruynseraede (r.)
Roland Bruynseraede (r.)
Een belangrijke persoonlijkheid uit de autosport mag elk jaar de Honorary Mention Award in ontvangst nemen en dit jaar was dit Roland Bruynseraede. Voor Roland Bruynseraede was het na de FIA Lifetime Achievement Award al de tweede trofee dit jaar. Bruynseraede is gekend als wedstrijdleider maar zet zich ook in voor de veiligheid in de autosport. Hij is nog steeds koersdirecteur op Spa-Francorchamps bij de Grand Prix, de 24 Hours, de WEC 6 Hours en de ELMS 4 Hours.

Voor het 125ste jaar van zijn bestaan zal de RACB haar inspanningen in de autosport nog verhogen. Zo zal het budget voor het RACB National Team nog omhoog gaan. Tom Rensonnet behoudt het vertrouwen van het RACB National Team, terwijl een volledig vrouwelijke equipe zal deelnemen aan de Rally Clio Trophy Belgium. Het RACB National Team zal ook aanwezig zijn op de FIA Motorsport Games op het circuit van Paul Ricard eind volgend jaar en geeft in 2023 een jonge karter de kans een seizoen in het Franse formule 4 te betwisten. Verder komt er een nieuw expertise centrum in Nijvel.

Foto's: Arne Simons, Kristof Vermeulen, Georges De Coster, Johnny Loix & VW Fun Cup Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Varia op donderdag 30 december 2021.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons