van der Horst

DTM primeert boven World RX voor Mattias Ekström

Mattias Ekström
Mattias Ekström
Mattias Ekström moet volgende week forfait geven voor zijn World RX-thuisrace in het Zweedse Höljes. Regerend wereldkampioen World RX is in het DTM in de running voor een derde titel en van hogerhand werd beslist dat hij volgend weekend aan de slag gaat op de Norisring in plaats van in Höljes waar hij wordt vervangen door zijn landgenoot P.G. Andersson.
Mattias Ekström - Audi S1 Supercar
Mattias Ekström - Audi S1 Supercar
Het is Dieter Grass, hoofd van Audi Motorsport, die de knoop doorhakte. "Geen gemakkelijke beslissing voor ons omdat we nog vrij vroeg zijn in het seizoen en Mattias in beide kampioenschappen nog kans maakt op de titel. Voor het merk primeert de DTM evenwel en Mattias zit nog steeds in een positie waarin hij zijn derde DTM-titel kan pakken. We hebben trouwens Mattias nu nodig tijdens onze thuiswedstrijd en hij presteert steeds goed op de Norisring". 


PG Andersson
PG Andersson
In zijn thuisrace in de World RX in het Zweedse Höljes zal Ekström dus worden vervangen door zijn landgenoot Per Gunnar (PG) Andersson, die ooit al inviel voor Ekström in 2014 tijdens de Turkse manche van het World RX. Een seizoen later reed de tweevoudige Junior WRC kampioen tien wedstrijden in een VW Polo van Marklund Motorsport. In DTM staat Ekström op een voorlopige vierde plaats in het zog van Rast, Auer en Green. Daarenboven posteert hij op amper acht punten van leider en merkgenoot René Rast.

Mattias Ekström - Audi Sport Team Abt Sportsline
Mattias Ekström - Audi Sport Team Abt Sportsline
In het World RX lukte de Zweed een hattrick tijdens de eerste drie races, maar verhuisde nadien met zijn Audi S1 naar de tweede plaats op acht punten van zijn landgenoot Johan Kristoffersson in de VW Polo. Ook de Noorse VW rijder Petter Solberg ziet nu de kans om de kloof van negen punten op Ekström te dichten en diens tweede plaats in te pikken. Indien de tenoren binnen de World RX geen steken laten vallen, zou dit wel eens een zeer belangrijke race kunnen worden inzake de verdere afwikkeling van het kampioenschap. Ekström moet nu vooral rekenen op ploegmaten Andersson, Heikkinen en Nitiss om de concurrentie zoveel mogelijk punten af te snoepen en alzo de schade te beperken.

Mattias Ekström
Mattias Ekström
"Ik ben blij dat mijn baas Dieter Gass deze moeilijke beslissing in mijn plaats maakte", aldus de regerende Wereldkampioen RX. "Het zou een zeer moeilijke beslissing geweest zijn voor mij om te kiezen tussen mijn thuisrace in Höljes voor eigen publiek en mijn favoriete DTM race op de Norisring. Ik had graag de beide races gecombineerd, maar dit is uiteraard logistiek onmogelijk."

Foto's: Audi Motorsport, Johnny Loix & Hans van OnsemDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op vrijdag 23 juni 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meetings Norisring DTM en Zweden.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons