van der Horst

DTM Zandvoort: Voorbeschouwing van de organisatoren

Circuit Park Zandvoort
Circuit Park Zandvoort
Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juli staat Circuit Park Zandvoort geheel in het teken van het vijfde raceweekeinde van het seizoen in de Duitse toerwagenserie DTM. De spectaculaire bolides van Audi, BMW en Mercedes-AMG spreken tot de verbeelding van elke autosportliefhebber, maar naast de drie vrije trainingen, de twee kwalificaties en de twee races van de DTM biedt het programma van het weekeinde nog veel meer! Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.dtm.com. Meer informatie is ook te vinden via de website van Circuit Park Zandvoort, www.cpz.nl.
Een vast bestanddeel van vrijwel elk DTM-weekeinde is ook het FIA Europees Kampioenschap Formule 3. In deze klasse komen de beste jonge formulewagentalenten van over de hele wereld in actie. Niet voor niets geldt de Formule 3 als kraamkamer voor de professionele autosport in de Formule 1 of de DTM: het is nog maar twee jaar geleden dat Max Verstappen in de Formule 3 uitkwam. Ook wereldkampioenen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton verdienden hun sporen in de Formule 3, evenals tal van fabriekscoureurs die nu in de DTM actief zijn: Edoardo Mortara, Jamie Green, Paul Di Resta, Esteban Ocon, Lucas Auer, Marco Wittmann… Dit jaar staan er geen Nederlanders in de klasse aan de start, maar met Van Amersfoort Racing als een van de toonaangevende teams is er natuurlijk sprake van een prominente Nederlands inbreng. De renstal uit Zeewolde brengt in totaal vier auto’s aan de start voor de Fransman Anthoine Hubert, de Britten Callum Ilott en Harrison Newey en de Braziliaan Pedro Piquet. De Canadees Lance Stroll, junior-rijder van het Williams-Formule 1-team, komt als leider in de tussenstand van het kampioenschap naar Zandvoort. Het FIA EK Formule 3 werkt drie wedstrijden per weekeinde af.
 
Bernhard van Oranje en Allard Kalff in Audi Sport TT Cup

Nederlandse inbreng is er wel in de Audi Sport TT Cup, die voor het eerst op Circuit Park Zandvoort aan de start verschijnt. Eind vorige week werd de deelname van Bernhard van Oranje als gastrijder in de klasse aangekondigd. Het is voor het eerst dat de gepassioneerde autsportliefhebber op Zandvoort in actie komt in een wedstrijd, sinds hij met de investeringsmaatschappij Chapman Andretti partners, waarvan hij mede-eigenaar is, begin dit jaar het circuit in eigendom verwierf. Ook Allard Kalff komt als gastrijder in de Audi Sport TT Cup uit, hij doet verslag van zijn deelname in het TV-programma RTL Autowereld. In de Audi Sport TT Cup, die vorig jaar een succesvol debuutseizoen beleefde, wordt gereden met de 310 pk sterke Cup-versie van de Audi TT. Voor inhaalacties hebben de coureurs met behulp van een druk op de knop een aantal malen tijdens de races tijdelijk de beschikking over 30 pk extra vermogen. De Audi Sport TT Cup heeft op zaterdag en zondag een race.
 
Wolf Nathan in Porsche Carrera Cup Deutschland

De Porsche Carrera Cup Deutschland is natuurlijk ook niet weg te denken uit het DTM-programma. Er wordt gereden met de Porsche 911 GT3 in Cup-uitvoering, aangedreven door een 3,8 liter zescilinder boxermotor met een vermogen van 460 pk. Alle auto’s zijn identiek om gelijke kansen voor alle deelnemers te garanderen, alleen camber en caster, de stand van de achtervleugel en de bandenspanning mogen worden aangepast. Het internationale deelnemersveld biedt een goede mix van routiniers en jonge talenten, van wie er sommige rechtstreeks uit de formulewagens komen. Met ondernemer/coureur Wolf Nathan uit Elst, die uitkomt voor het team Huber Lechner Racing, staat er één Nederlander aan de start. Ook in de Porsche Carrera Cup Deutschland worden er in de loop van het weekeinde twee wedstrijden verreden.
 
Autosporthistorie met eerste Nederlandse optreden TCR Benelux

Tijdens het DTM-weekeinde wordt ook autosporthistorie geschreven, want voor het eerst komt de dit jaar nieuwe toerwagenklasse TCR Benelux op Circuit Park Zandvoort in actie. Na de succesvolle première op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen is Zandvoort gastheer voor de tweede ontmoeting van het nog prille seizoen. Er is een prachtige mix van toerwagens met inbreng van Honda, Opel, SEAT en Volkswagen. Nederlandse deelname is er van de beide junioren Loris Hezemans en Olivier Hart met een SEAT Leon TCR van Ferry Monster Autosport. Ook het team van Bas Koeten Racing brengt met Bas Schouten en Michael Verhagen een Nederlands duo aan de start, naast een tweede bolide die bemand wordt door de Belgische rijders Jeffrey van Hooydonk en Ghislain Cordeel. Onder de vlag van de Fondation Jean Graton komt er een Honda Civic TCR aan de start met Honda-WTCC-fabriekscoureur Tiago Monteiro. Ook zijn Hongaarse teamgenoot Norbert Michelisz rijdt met een TCR-Honda in Zandvoort, hij rijdt voor het Belgische Boutsen Ginion Racing. Na de kwalificatierace staan er gedurende het weekeinde in totaal vier sprintraces op het programma.
 
Ook naast de baan is er genoeg te beleven tijdens het DTM-weekeinde. Er zijn pitwalks op zaterdag en zondag, dé gelegenheid om de DTM-bolides van nabij te bekijken. Daarnaast zijn er handtekeningsessies van alle klassen, fotosessies met grid-girls en publieksoptredens van coureurs. Op vrijdagavond is er een DTM-beachparty bij Buddha Beach Club, vrij toegankelijk voor iedereen, terwijl op zaterdagavond het Tropicana Festival in het centrum van Zandvoort plaatsvindt. Volop ingrediënten voor een geslaagd raceweekeinde!

Circuit Park Zandvoort press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Deutsche Tourenwagen Masters op dinsdag 12 juli 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zandvoort DTM.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons