Een turbulente seizoensstart in Melbourne

Vorig jaar waren er her en der wat problemen met de nieuwe auto's. Gevestigde waarden als Prema Racing bleken het bijzonder moeilijk te hebben om de wagen in het juiste venster te krijgen om mee te spelen voor de knikkers. Ook Frits van Amersfoort gaf dat begin dit jaar aan bij de collega's van Autosport.nl. "De nieuwe auto bleek anders te zijn dan de oude. Alle ervaring was in één keer uitgewist en je moet alles opnieuw opbouwen. Blijf je vergelijken met het verleden, dan kom je er niet meer uit. Je rijdt bovendien met twee verschillende bandencompounds waarbij de auto vaak heel anders aanvoelde op de zachte en de medium band."
Teams en rijders beschikken niet over oneindige testmogelijkheden. Integendeel. Er wordt aan het einde van het seizoen getest in Abu Dhabi, waar nieuwe rijders vaak voor het eerst in de Formule 2-auto stappen. Daarna volgt, vlak voor de start van het seizoen, een driedaagse test in Barcelona die de deelnemers op scherp moet doen staan. En net daar ging het een eerste keer fout. Drie teams, waaronder het zeer geplaagde Trident, gingen hun boekje te buiten. De Italianen, Rodin Motorsport en DAMS boorden gaten in de diffusor om daar een sensor te bevestigen. Die sensor moest de luchtstroom onder de auto beter in kaart brengen dan de info die beschikbaar was gesteld door chassisbouwer Dallara. Wat volgde, was een zeer pittige straf. 10 000 euro boete werd als aanvaardbaar beschouwd, maar de twee bijkomende straffen waren nog steviger. Er volgden gridstraffen van tien plaatsen voor zowel de sprint- als hoofdrace. Konden die niet volledig ingelost worden, wanneer een rijder bijvoorbeeld achteraan kwalificeert, dan dienden tijdstraffen toegepast te worden tijdens de wedstrijd. Een laatste draconische maatregel was de beperking van de rijtijd tijdens de volgende driedaagse test in Bahrein. En laat die rijtijd nu net zo belangrijk zijn, onder andere voor onze landgenoot Amaury Cordeel die voor Trident rijdt...
De storm die het testschandaal teweeg bracht was amper gaan liggen of er was opnieuw opschudding. Verschillende wagens kampten tijdens de training en kwalificatie met onverklaarbare technische problemen, waarbij de motor plots vermogensverlies leed. Er werd naar een oplossing gezocht, maar honderd procent zeker was niemand. Er werd daarom een extra shakedown ingepland op zaterdag. Een hoogst ongebruikelijke, vijftien minuten durende sessie waarin getest kon worden of het probleem verholpen was, waarna de sprintrace van start kon gaan. Helemaal vlekkeloos verliep het weekend verder allerminst. Op weg naar de grid van de hoofdrace verklaarde Richard Verschoor met motorproblemen te kampen. De Nederlander kreeg de krachtbron weer aan de praat, maar de vervanging van de onderdelen kon niet meer binnen de reglementaire tijd, waardoor een gridstraf zou volgen. Zou volgen, inderdaad, want zover kwam het niet.
Alsof het weekend, en de aanloop ernaar toe, nog niet hectisch genoeg was, besloten de weergoden er zondag nog een schepje bovenop te doen. De hevige regenwolken die vanaf de Formule 3-hoofdrace over Melbourne trokken, deden de start met een uur opschuiven. Er volgde een herstart achter de safetycar, maar tevergeefs. De omstandigheden bleken te slecht, het risico te groot. De Formule 2-hoofdrace werd geannuleerd en dat voor het eerst in de geschiedenis van het FIA Formule 2-kampioenschap zoals we dat vandaag kennen.
Dat Joshua Duerksen op die manier, na zijn zege in de sprint, als leider uit Melbourne vertrok, typeert hoe onvoorspelbaar de seizoensstart werd. De tijd die nog rest tot de testsessies en wedstrijden in Bahrein zal in ieder geval voor velen welgekomen zijn.
Foto's: Georges Decoster
Tweet