van der Horst

European Motor Show Brussels 2016: De nieuwigheden – de Franse en Italiaanse merken

Renault stand
Renault stand
Weinig wereldpremières en Europese premières dit jaar op het salon maar anderzijds kunnen de bezoekers er toch heel wat nieuwigheden ontdekken die voor het eerst in ons land op een salon te bewonderen vallen. Vandaag kijken wij wat de Franse en Italiaanse constructeurs te bieden hebben aan nieuwigheden.
Peugeot 308 GTi
Peugeot 308 GTi
Bij Peugeot kan men kennis maken met de 308 Gti, na de RCZ en de 208 Gti het derde model dat het label “by Peugeot Sport” mag dragen. Dit potente wagentje is uitgerust met een 1.6 liter turbomotor die 270 pk levert waardoor de 308 Gti van 0 naar 100 km/u sprint in zes seconden. Ook het uiterlijk van de wagen werd aangepakt en kreeg een sportief tintje, de ophanging werd verlaagd en er werden 19 duims velgen gemonteerd.

Citroën DS4 Crossback
Citroën DS4 Crossback
In afwachting van de opvolger van de C3 ging bij Citroën de meeste aandacht naar de Cactus M conceptcar. Het luxe zustermerk DS toont dan weer de DS4 met een hertekende grille met chroomrand en nieuwe koplampen. Een echte nieuwigheid is de DS4 Crossback, een wagen met de looks van een SUV maar die er geen is. Verhoogde bodemplaat, grote zwarte wielen, sierstroken en dakrails moeten de wagen een stoerder uiterlijk geven.

Renault Mégane
Renault Mégane
Niet minder dan vier belangrijke nieuwigheden zijn er te vinden bij Renault met vooreerst de nieuwe Kadjar en de Talisman, maar ook de Mégane en de Espace kregen een opfrisbeurt. De Kadjar is een compacte SUV die zijn onderstel deelt met de Nissan Qashqai. De wagen is beschikbaar in zowel twee- als vierwielaandrijving. De Talisman is de opvolger van de Laguna en deelt zijn CMF-platvorm met de nieuwe Espace. Beide auto’s hebben ook dezelfde 1600cc motor. De Mégane is al aan de vierde generatie toe en het nieuwe design oogt met zijn hertekende lichtblokken wat sportiever dan zijn voorganger. Renault stelt ook al de Mégane GT voor die beschikt over een 205 pk sterke motor.

Fiat 500 by Canon
Fiat 500 by Canon
Bij Fiat gaat de meeste aandacht naar de nieuwe Tipo maar stelt daarnaast een vernieuwde 500 voor waar vooral de speciale by Canon-serie opvalt. De sportieve 500 modellen vindt men terug bij Abarth, maar daar werd de facelift nog niet doorgevoerd. De meest opgefokte is de Abarth Competizione by Tag Heuer die niet minder dan 180 pk onder de motorkap heeft maar waarvan er maar 30 exemplaren worden geproduceerd. Verder vindt men er de Elaborabile GT en de Turismo Cabrio.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio
Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio
Bij Alfa Romeo probeert men terug voeling te krijgen met het roemrijke verleden en daarin is een belangrijke rol weggelegd voor de nieuwe Giulia, die de 159 moet doen vergeten. Op het salon staat de Quadrifoglio, deze topversie van de Giulia haalt niet minder dan 510 pk uit de nieuwe zescilinder motor. Later volgen gematigder versies met kleinere motoren. Ook bestaat er nu een Spider versie van de leuke 4C die te tentoongesteld staat naast de standaard coupé versie.

Ferrari, Maserati en Lamborghini komen aan de beurt in een toekomstig artikel gewijd aan de super GT’s.

Foto's: Ronald Janssens, Marnik Mouchaers & Niels Vaeck



  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons