van der Horst

European Motor Show Brussels 2016: De zeven concept cars op het salon

Peugeot Quartz Concept
Peugeot Quartz Concept
Een autosalon biedt de constructeurs de gelegenheid om hun kunnen te etaleren en dat doen zij veelal via concept cars waarin de laatste technische ontwikkelingen verwerkt zitten en die de vormgeving van het toekomstige gamma moeten introduceren bij het publiek. In Brussel is het dit jaar een beetje zoeken naar concept cars, ten eerste omdat ze niet talrijk zijn, een zevental, en verder omdat verscheidene weinig opvallend opgesteld staan. Bij Peugeot kan men echter niet naast de Peugeot Quartz Concept kijken, een milieubewuste en zuinige SUV die echter niets toegeeft in prestaties en luxe.
  • Hamofa Performance
Peugeot Quartz Concept
Peugeot Quartz Concept
Volgens Peugeot is de Quartz een high performance terreinwagen, die zijn passagiers verwent met de luxe van een dure sedan. Alles aan de vormgeving van de wagen is ontworpen in functie van een zo gunstig mogelijke aerodynamica, van de lange motorkap tot de twee spoilers achteraan die de wagen op de weg moeten houden bij hoge snelheid. Zelfs de velgen hebben een specifiek design dat extra lucht naar de remmen geleid. Geheel naar de huidige trend is de Quartz een plug-in hybride die beschikt over 1.6 liter benzine motor en twee elektrische motoren, één per as. De vierwiel aangedreven bolide zou over 493 pk beschikken waarnaast de voorste elektrische motor tevens gebruikt wordt om remenergie om te zetten naar elektrische stroom om de batterij bij te laden.

Nissan Sway
Nissan Sway
Futuristisch oogt ook de Nissan Sway, de visie van de Japanse constructeur op de volgende generatie stadswagens die de Micra zou moeten vervangen. De strakke lijnen die de wagen een Crossover look geven en de brede deuren vallen onmiddellijk op en ook het interieur oogt futuristisch. De wagen staat vermoedelijk op hetzelfde onderstel als de Renault Clio en Nissan is vast van plan om de wagen in de nabije toekomst in productie te nemen.

Volkswagen Sport Concept Coupé GTE
Volkswagen Sport Concept Coupé GTE
Minder futuristisch ogen de beide aanwezige concept cars van de VAG groep, de Volkswagen Sport Concept Coupé GTE en de Seat Leon Cross Sport. Opgesteld tussen de huidige modellen valt het nauwelijks op dat het gaat om (nog) niet-commerciële ontwerpen. De VW Sport Concept Coupé GTE is een luxueuze vierdeurs coupé met glazen dak waar ook de achteraan gezeten passagiers voldoende plaats hebben en verwend worden met onder meer infotainment. In lijn met de huidige trend hebben we ook hier te doen met een hybridewagen die een drieliter V6 turbomotor combineert met twee elektro motoren. Die aandrijving levert 350 pk, maar toch is de wagen heel zuinig om allereerst de elektrische energievoorraad gebruikt wordt voordat de benzinemotor ingeschakeld wordt wat leidt tot een verbruik van 2 liter op de eerste 100 kilometer.

Seat Leon Cross Sport
Seat Leon Cross Sport
Met de Seat Leon Cross Sport, mikt de Spaanse constructeur op een jong publiek met een bolide die inhaakt op de huidige trend van de crossover’s. Het strakke design is gebaseerd op dat van de Leon SC CUPRA en wordt extra in de kleur gezet door de opvallende oranje laklaag. De wagen oogt niet alleen aan de buitenzijde sportief, maar ook het interieur met afgewerkt leder straalt sportiviteit en kwaliteit uit. Bovendien is de wagen uitgerust met alle laatste technologische snufjes zoals Full Link-technologie, front assist, verkeersbordenherkenning en baanassistentie. De wagen is voorzien van een 300 pk sterke 2 liter motor die we ook kennen van de Cupra. Mogelijk als gevolg van de dieselgate affaire heeft men bij Seat besloten om de wagen niet in productie te nemen alhoewel dat aanvankelijk de intentie was.

Audi Prologue Allroad
Audi Prologue Allroad
Ook de Audi Prologue Allroad zou zo direct naar de showroom kunnen, de wagen ziet er immers uit als de volgende generatie Audi’s en dat is ook de bedoeling, de Duitse constructeur geeft met deze wagen immers zijn visie op de wagen uit de nabije toekomst. Strakke lijnen en natuurlijk een hybride aandrijving kenmerken de bolide. De 4 liter V8 benzinemotor is uitgerust met twee turbo’s en is gekoppeld aan een elektromotor, goed voor een slordige 734 pk. Het Allroad logo wordt gerechtvaardigd door het hoger geplaatste chassis en de 22 duimsvelgen.

Citroen Cactus M
Citroen Cactus M
Leuk, maar misschien minder geschikt voor ons Belgisch klimaat is de Citroën Cactus M, aangezien de wagen over geen zijruiten beschikt. Gelukkig zitten er binnenin afvoerroosters verwerkt om binnenkomend water af te voeren. Deze vrijetijds-strandwagen is dan ook ontworpen met de legendarische Citroën Méhari in gedachten. Vrije tijd en comfort zijn de waarden die Citroën wil oproepen met de Cactus M. Tegenover de standaard Cactus heeft de M een verhoogd koetswerk en grotere wielen. Een opvallend kenmerk is het opblaasbare dak dat weggewerkt zit in de dubbele bodem van de koffer. Eigenaardig is de Cactus M niet aangedreven op de vier wielen, maar beschikt hij wel over een uitgebreide tractiecontrole.

Honda Civic Tourer "Active Life Concept"
Honda Civic Tourer "Active Life Concept"
Ook toegespitst op de vrije tijdsbesteding en dat dan vooral voor de fietsfanaten, is de Honda Civic Tourer "Active Life Concept". De achterste zitplaatsen zijn verruilt voor een laadrek voor fietsen waarop twee racefietsen plaats kunnen nemen. De kofferruimte wordt extra verlicht en op het dak vindt men een laadbak voor de fietsbenodigdheden. Met deze afgeleide van de Tourer probeert men bij Honda de aandacht te vestigen op de functionaliteit van deze break.     

Foto's: Marnik Mouchaers, Ronald Janssens & Niels Vaeck



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons