van der Horst

F1 2021: alles wat u moet weten

Lewis Hamilton - Mercedes W11
Lewis Hamilton - Mercedes W11
Het Formule 1-seizoen gaat komend weekend van start met de Grote Prijs van Bahrein. Wij vatten alle nieuwigheden voor u nog eens samen.
Er is heel wat veranderd bij de teams en rijders sinds het afgelopen seizoen. Zo vertrok Carlos Sainz naar Ferrari en werd zijn plek bij McLaren ingevuld door Daniel Ricciardo. De terugkerende Fernando Alonso vulde Ricciardo zijn plaats in bij het nieuwe Alpine F1 Team: het 'rebranded' Renault.

Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel besloot in het najaar te tekenen bij Aston Martin. Het Britse merk kocht, in samenspraak met Lawrence Stroll, Racing Point. Het feit dat Vettel naar het nieuwe team in Britsgroen ging en Lance Stroll bleef, betekende dat Sergio Perez op zoek moest gaan naar een ander team. Red Bull Racing besloot de Mexicaan op te nemen in het team, waardoor Alexander Albon de deur gewezen werd. Zusterteam AlphaTauri besloot dat rookie Yuki Tsunoda, die derde werd in het Formule 2-kampioenschap in 2020, Daniil Kvyat zijn zitje zou krijgen.

Kevin Magnussen - Haas F1 Team
Kevin Magnussen - Haas F1 Team
Haas F1 Team opteerde voor een heel nieuwe 'line-up'  bestaand uit twee Formule 2-rookies. Hieronder regerend F2-kampioen, en zoon van de zevenmaal wereldkampioen Michael Schumacher, Mick Schumacher en Nikita Mazepin wiens vader hoofdsponsor is geworden van het Amerikaanse team. Zo is de Haas-wagen ook omgedoopt van grijs en zwart naar blauw, wit en rood. Een eerbetoon aan Uralkali, het meststoffenbedrijf van Mazepin zijn vader. 

Mercedes, Alfa Romeo Racing en Williams Racing behouden hun rijders van het vorige seizoen.

Waar wij naar uitkijken

Het wordt een bijzonder jaar. Ondanks de huidige coronapandemie staan er 23 races op het programma beginnend in Bahrein en eindigend met Abu Dhabi in december. Dit jaar is ook het laatste voor de verandering van de regelgeving omtrent de wagens en het budget van de teams. De kans is dus groot dat dit jaar mogelijk het laatste dominante jaar voor Mercedes wordt. Het Duitse team had echter enkele problemen tijdens de wintertesten afgelopen week, wat toch voor heel wat vraagtekens zorgde. Testen blijft echter testen en het zou niet de eerste keer zijn dat Mercedes een beetje 'sandbagging' toepast.

Sergio Perez - Racing Point
Sergio Perez - Racing Point
Waar het DAS-systeem vorig jaar het nieuwste snufje was, is dat dit jaar toch wel de diffuser van McLaren. Experten hadden de technische vernieuwing gespot tijdens de testdagen in Bahrein vorige week. Of de kleine 'loophole' in de regelgeving effectief veel zal betekenen voor het team, valt nog af te wachten.



Natuurlijk is de interesse voor de rijders die van team gewisseld zijn groot. Zo volgt men het verhaal van Sebastian Vettel en Aston Martin met grote belangstelling. Is de viervoudige wereldkampioen terug op de goede weg of is hij zijn gave echt verloren na enkele teleurstellende jaren bij Ferrari? 

Daniel Ricciardo - McLaren
Daniel Ricciardo - McLaren
Daarnaast is het speelkwartier bij McLaren ook voorbij. Daniel Ricciardo had al eerder laten weten dat het hem menens is en dat hij niet van plan is hét komische duo te worden samen met nieuwe teamgenoot Lando Norris. Ricciardo wordt beschouwd als een van de beste racers van de huidge grid en zal zich dus moeten bewijzen ten opzichte van de jonge Brit. Hetzelfde geldt overigens voor zijn ex-teamgenoot Carlos Sainz, die naast Charles Leclerc rijdt voor het 'steigerende paard'.
Kalender Formule 1-seizoen 2021
Er komen ook enkele nieuwe circuits op de recordbrekende kalender met 23 races dit jaar. Toch is het niet de normale kalender die we gewoon zijn en ons oorspronkelijk beloofd was. De Grote Prijs van Australië, die gepland stond als seizoensopener, is uitgesteld naar november. De Grote Prijs van Bahrein zal dus het nieuwe F1-seizoen volgende week openen met een avondrace.

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Terugkerend van de 'coronakalender' zijn de Grote Prijs van Emilia-Romagna (16-18 april) en de Grote Prijs van Portugal (30 april-2 mei). De Grote Prijs van Nederland op Circuit Zandvoort (3-5 september) en de Grote Prijs van Saoedie-Arabië (3-5 december) zijn de nieuwkomers. De race in Vietnam is spontaan verdwenen nadat er bekendgemaakt werd dat de race in Portugal het derde slot zou vullen.
 
RaceLocatieDatum 
GP BahreinBahrein International Circuit26-28 maart
GP Emilia-RomagnaAutodromo Enzo e Dino Ferrari (Imola)16-18 april
GP PortugalAutodromo Enzo e Dino Ferrari30 april-
2 mei
GP SpanjeCircuit de Catalunya7-9 mei
GP MonacoCircuit de Monaco21-23 mei
GP AzerbeidzjanBaku City Circuit4-6 juni
GP CanadaCircuit Gilles Villeneuve11-13 juni
GP FrankrijkCircuit Paul Ricard25-27 juni
GP OostenrijkRed Bull Ring2-4 juli
GP Groot-BrittanniëCircuit Silverstone16-18 juli
GP HongarijeHungaroring30 juli-
1 augustus
GP BelgiëSpa Francorchamps27-29 augustus
GP NederlandCircuit Zandvoort3-5 september
GP ItaliëAutodromo Nazionale Monza10-12 september
GP RuslandSochi Autodrom24-26 september
GP SingaporeMarina Bay Street Circuit1-3 oktober
GP JapanSuzuka Circuit8-10 oktober
GP Verenigde StatenCircuit of the Americas22-24 oktober
GP MexicoAutodromo Jose Carlos Pace Interlagos, São Paulo5-7 november
GP AustraliëAlbert Park19-21 november
GP Saoedie-ArabiëJeddah Street Circuit3-5 december
GP Abu DhabiYas Marina Circuit10-12 december
 Einde van het seizoen* 

*Alles kan nog veranderen door de huidige coronapandemie.

Foto: Mercedes-AMG Petronas Motorsport, RIP, Racing Point, F1
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Imaani Barée in Formule 1 op zondag 21 maart 2021.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons